Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, piotrek255 napisał(a):

Jak Ci się średnio wybijają w Tykocinie? nie ukrywam, że wybicia ujowe. Do ubojni trochę ponad 10km więc po drodze za dużo nie straciły

Ciekawe co to znaczy za***iste wybicie ja parę razy w R U miałem koło 60% i jakiś niesmak został. Chyba trzeba mieć kogoś znajomego w ubojni

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, wojak1986 napisał(a):

Ciekawe co to znaczy za***iste wybicie ja parę razy w R U miałem koło 60% i jakiś niesmak został. Chyba trzeba mieć kogoś znajomego w ubojni

60% wybicia i ty masz niesmak ? Oddaj  gdzie indziej to nie przełkniesz wyników.

1 godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Panowie z łódzkiego jakie ceny za byczki R i U ?

12,5-14 netto, wagą żywa.

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, AdamRo napisał(a):

60% wybicia i ty masz niesmak ? Oddaj  gdzie indziej to nie przełkniesz wyników.

12,5-14 netto, wagą żywa.

60% U klasa jeszcze gdybym wagi nie znał na żywo 

Opublikowano

Ja nie mam zamiaru nikogo przekonywać ani po raz enty dywagować na ten sam temat. 

Nie namawiam 

Chwalę bo dobrze wychodzi 

I tyle. 

Tykocin nie zupa pomidorowa żeby każdemu się podobało. 

Przyjeżdżają spod samiuśkich Kielc i do nas.

I stawki dają konkret.

Biorą przez 2 tygodnie, potem ślad po nich zanika i tuptają chłopy po prawnikach, sądach, policjach żeby po dwóch latach dostać kasę za bydło... 

Za rok, dwa pod inną nazwą firmy znowu zachodzą na podwórko i abarot 😏

• Like 3
Opublikowano

A co mnie obchodzi co kto robi... 

Z racją jest jak z dvpą, każdy ma swoją.

To co mam napisać do @Cybulek17, że jest frajer bo na wbc nie oddaje? Tak jak Ty próbujesz mi to insynuować...? 

Wyluzuj koleś mi to naprawdę lotto 😉

• Haha 1
Opublikowano

Ale tu niema się o co spinać tak czy tak grunt to znać wagę bydła niezależnie od tego czy rozliczenie wbc czy żywa dam przykład u mnie zwykle partie są mix od hf O klasa do dobrych mieszańców R a czasem U też się trafi i takie partie wybijają się u mnie od 54% do 60% średnia zazwyczaj wychodzi okolo 57% więc np przyjeżdża gość propozycja netto za O/R/U 22/22,50/23 średnia przyjmuję 22,50 netto i każdy kto da na żywą powyżej 57% tej ceny (czyli 12.82 netto) jest z mojego punku widzenia korzystne 

• Like 3
Opublikowano
26 minut temu, jarecki napisał(a):

Z WBC skitki się nie odlicza .

Jak z wbc nie odliczasz to i z żywej też nie. 

Nie jeden as już podawał wyliczenia gdzie korzystniej jak z żywej odliczył, a wbc nie 😉 

Bydlak taki sam czy na żywo czy wbc, a to że ubojnia na rozliczeniu nie podaje skitki nie znaczy, że jej nie ma 

• Haha 1
Opublikowano
39 minut temu, pedro2 napisał(a):

Jak z wbc nie odliczasz to i z żywej też nie. 

Nie jeden as już podawał wyliczenia gdzie korzystniej jak z żywej odliczył, a wbc nie 😉 

Bydlak taki sam czy na żywo czy wbc, a to że ubojnia na rozliczeniu nie podaje skitki nie znaczy, że jej nie ma 

kiedyś troche miałem doswiadczenia jak rolnicy mogą okarmić trzode chlewną ,rekord 16 kg sam żołądek ważył i były po 3 kg tucznik około 120 kg  , na targ w Radzyminie handlarze co lepsi sondą poili krowy , zapytać można w temacie trzody czy na WBC jak sprzedają czy odliczają skitke ? Sam hodując bydło to z niektórych krów a szczególnie zdojonego HF to i 10 % jest za mało a z ładnych jałóweczek czy byczków 5 % to już górna granica . Odliczanie skitki na WBC przekamuje wybicie bo można odliczyć 4- 6-8 % kto ile zechce 

Opublikowano

Tak jak hf86 pisał powinna być cena za bydło tak jak stoi nawet taniej a nie skity 5-8% niech się martwią później co z tym zrobić jak rolnik ma weterynarza i inne cuda to handlarz ma to w pizdzie 

Opublikowano
6 godzin temu, AdamRo napisał(a):

Tak mi się skojarzył film. 50 twarzy Greya.

Ludzką rzeczą jest błądzić 😉

Ważne, że chłop szuka tej właściwej dla siebie. Może kiedyś znajdzie 🤭

• Like 1
  • Haha 1