Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

@wojtal24 każdy kto w okolicy mieszkał to wie, że mokra farba na Bizonach to nie legenda ...

co inego caly malowany a co innego poprawki ..

22 minuty temu, Łolek napisał(a):

Pewnie chodzi że w pogodzie odwilż ,taki żarcik 

Chyba wszędzie  już rozpuściło śnieg 

chyba nie..

13 minut temu, wojtal24 napisał(a):

15 lat temu sprzedalem w niewiele lepszym stanie- szyby,oslony i drzwi mial,silnik i skrzynia do remontu za 22 tysiace.

na dzisiejsze realia to az dziw ze ktos tak taniego jeszcze nie kupil..

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jacus napisał(a):

co inego caly malowany a co innego poprawki ...

Tylko one były rzeczywiście malowane po montażu ... Farba na paskach czy odkurz na bloku silnika nie biorą się z nikąd ... Jakbyś miał Bizona lub bliższy z nim kontakt to byś wiedział ...

Wiesz skąd poznaję które paski mam jeszcze oryginalne w Bizonie, pamiętające Płock ?? Bo są częściowo pomalowane na czerwono xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
13 minut temu, wojtal24 napisał(a):

trochę daleko od mnie ale jak popatrzyć po ogłoszeniach to już można wyrwać na chodzie za 50-60 tys

Tu potrzeba czasu ...kwestia czy dokumenty są

Ja mam 100km

Opublikowano
56 minut temu, wojtal24 napisał(a):

on ma swój swiat tak było jak piszesz mieszam nie daleko Płocka ludzie przyjeżdżali ze swoimi akumulatorami po nowe kombajny to było w czasach PRL czekali żeby w nocy przejechać przez most na Wiśle bo w dzień był i jest zakaz.

Wszystko co piszesz jest w filmie.

Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko one były rzeczywiście malowane po montażu ... Farba na paskach czy odkurz na bloku silnika nie biorą się z nikąd ... Jakbyś miał Bizona lub bliższy z nim kontakt to byś wiedział ...

Wiesz skąd poznaję które paski mam jeszcze oryginalne w Bizonie, pamiętające Płock ?? Bo są częściowo pomalowane na czerwono xD 

Nie tylko Ty 🤣 jeszcze masz czy już zmieniłeś wszystkie paski 

Opublikowano
Teraz, PAN88 napisał(a):

jeszcze masz czy już zmieniłeś wszystkie paski 

Jeszcze z 2 albo 3 są z oryginalną płocką farbą xD

1 minutę temu, Rolnik1973 napisał(a):

Toż z Lublina będzie. 

Prawdziwy Ursus to z Warszawy ... Z Lublina tylko chińskie zabaweczki wychodziły ...

Opublikowano
2 minuty temu, PAN88 napisał(a):

@Tomasz0611 jeszcze jezdny został. 

U mnie jezdne już wymienione, jeden oryginalny jest na napędzie wialni na pewno, a reszta już nie pamiętam, w tym roku jeden oryginalny z napędu przenośnika pochyłego już musiałem wymienić, 35 lat po produkcji xD 

Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał(a):

A tak konkretnie? Co w tych starszych było mocniejsze albo inaczej co w nowszych osłabili.

Tak swoją drogą to jak się tak z kimś liźno gada to każdy mówi że te starsze maszyny były właśnie lepiej zrobione, z lepszego materiału a jak przyjdzie co do czego i ktoś sprzedaje właśnie jakiś sprzęt z tych "lepszych lat" to "panie to to stary trup rozj3bany napewno". 🙆🤷🤦

Nie kojarzę ani tu ani tu 

Jak odnajdę to podeślę, bo w tym telefonie tego nie mam 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

@lukasz20 nawet na filmie jak dobrze się ktoś przypatrzy to widać pomalowane paski xD Pewnie przez to pomalowane, że zakładane po malowaniu kół pasowych xD 

Nawet łańcuchy farbą upierdolone.Fakty są takie, że bez znaczenia czy wszystko w farbie, bez farby, z akumulatorami czy bez, wszystko szło na pniu, wyrywane było z fabryki na siłe. Ludzie przyzwyczaili się do tego, maszyny nie były udoskonalane, modernizowane i jak komuna upadła było ostre jebnięcie o ściane. Pamiętam te czasy.

W PGR-ze obok, którego przejął jego dyrektor, opierdolił wszystkie bizony - coś około 20 i prawie wszystkie ciągniki. Kupił 4 Megi 208 i 4 Fendty 824. Stare pegierusy śmieli się, że idiota, że nie obsieje wszystkich pól a później nie zbierze bo nie będzie miał czym. Jak tylko Claasy wyjechały w pole to od razu szczęki im poopadały do samej ziemi i tyle było z gadania.

A w tym czasie w Płocku resztkiem sił klepali jeszcze Bizony, tyle że ludzie powoli  woleli już kupić używany zachodni niż polski nowy, nie wspominając o obszarnikach.

Edytowane przez Krzysztof81
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

@Qwazi co innego wymienic rozdzielacz na lepszy czy fotel na wygodniejszy, a co innego dokładać przednie napędy, turbiny i inne nie mające sensu rzeczy. Zresztą widać do czego taki tuningowany Ursus się na daje na przykładzie 🤡 z YT ... Więcej to w warsztacie stoi niż w polu jeździ. Żeby nabić wyświetlenia na YT się nadaje ale nie do roboty w polu. 

Albo kolejny wiejski tuning i wkładanie 4cyl Perkinsa do siuntki ... 

Nigdy cudów nie robiłem. U mnie poszła pompa, rozdzielacz i przewody w hydraulice. Do tego wspomaganie, zmiana rozmiarów opon i rozstawu tylnej osi. No i jeszcze ma dołożone po 22 kg obciążenia na tylnych kołach...pierdól typu rozrusznik planetarny czy alternator nie biorę pod uwagę 

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Awet łańcuchy farbą upierdolone.Fakty są takie, że bez znaczenia czy wszystko w farbie, bez farby, z akumulatoeami czy bez, wszystko szło na pniu, wyrywane było z fabryki na siłe. Ludzie przyzwyczaili się do tego, maszyny nie były udoskonalane, modernizowane i jak kimuna upadła było ostre jebnięcie o ściane. Pamiętam te czasy.

Ale to wszystkie zakłady, czy FMŻ, czy Ursus, czy FSO, tłukli to samo przez wiele lat, modyfikacji brak lub kosmetyczne, typu polonez jako nowa buda na Fiata 125, a jak przyszło konkurować z zachodem to okazało się że mało jest chętnych na coś co technologicznie jest w latach 60-tych albo 70-tych ... A to wszystko połączone z jakością pracy ludzi których bardziej interesowało co można wynieść z zakładu zamiast ich pracy ...

Opublikowano
Godzinę temu, Baks00 napisał(a):

Kwestia co do czego i w jakim stanie do jakich potrzeb

Widziałeś...bez modernizacji bym ten ciągnik sprzedał, bo by tego co widziałeś nie zrobił 🤷

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Nigdy cudów nie robiłem. U mnie poszła pompa, rozdzielacz i przewody w hydraulice. Do tego wspomaganie, zmiana rozmiarów opon i rozstawu tylnej osi. No i jeszcze ma dołożone po 22 kg obciążenia na tylnych kołach...pierdól typu rozrusznik planetarny czy alternator nie biorę pod uwagę 

U mnie to nawet ta kostka od hydrauliki pod fotelem nadal jest ;) Podobno ogranicza to wydajność hydrauliki, ale u mnie to nie przeszkadza ...

Opublikowano
22 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Właściciel zachodni koncern. Fabryka w Polsce bo na zachodzie to ciężko znaleźć pracowników do pracy na 2 zmiany a co dopiero mówić na 3 albo w weekendy. Ponad 30 lat upadku komuny i jesteśmy murzynami europy. W wiekszości kraju jest podobnie, kilka lat temu jak zmieniałem prace dzwonili do mnie z takiej firmy gdzie praca 360 dni w roku 24 na dobe. Podziękowałem za taką okazje.

Z tego co sie orientuje w zakresu BHP i podobnych masz troche racji - najwięcej wypadków tego typu jest w niedziele, w weekendy i na nocnej zmianie.

a u ciebie pracownicy najniższych szczebli dobrze mają ? jak z kasą , dużo ponad 4k wyjdzie na rękę ? 

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

U mnie to nawet ta kostka od hydrauliki pod fotelem nadal jest ;) Podobno ogranicza to wydajność hydrauliki, ale u mnie to nie przeszkadza ...

Ta kostka to rozdzielacz, który jest zrobiony praktycznie w punkt. Wykończy każda pompę o większym wydatku niż 20l / min

Opublikowano
2 godziny temu, Buszmen11 napisał(a):

Widać że za niego byś chciał drugie tyle ile naprawdę jest on wart

To co miał włożyć worek pieniądzy i za mniej oddać 🤔 przecież pisze że nie sprzedaje ja jego rozumię nie bedzie komuś robił prezętu...

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale to wszystkie zakłady, czy FMŻ, czy Ursus, czy FSO, tłukli to samo przez wiele lat, modyfikacji brak lub kosmetyczne, typu polonez jako nowa buda na Fiata 125, a jak przyszło konkurować z zachodem to okazało się że mało jest chętnych na coś co technologicznie jest w latach 60-tych albo 70-tych ... A to wszystko połączone z jakością pracy ludzi których bardziej interesowało co można wynieść z zakładu zamiast ich pracy ...

W którymś odcinku The Grand Tour Clarkson jechał Cadillackiem z lat 70' - szyby w elektryce, tempomat a jak nasza motoryzacja wtedy wyglądała...

Opublikowano (edytowane)

@lukasz20 aż tak może bym nie porównywał, ale gdzie Polonez do np Golfa II czy III generacji, z Audi 80 to nawet nie będę porównywał ...

W Sochaczewie kiedyś na mieście jeszcze kilka lat temu stała taka stara Audica 80, trochę ją rdza już ruszyła, ale z Poldka w takich warunkach to nie było by co zbierać ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał(a):

To co miał włożyć worek pieniądzy i za mniej oddać 🤔 przecież pisze że nie sprzedaje ja jego rozumię nie bedzie komuś robił prezętu...

Remont silnika i chociażby cztery nowe opony to nie jest 20k żeby wołać drugie tyle co ciągnik wart. Takie moje zdanie. 

Opublikowano
6 minut temu, konteno napisał(a):

a u ciebie pracownicy najniższych szczebli dobrze mają ? jak z kasą , dużo ponad 4k wyjdzie na rękę ? 

Około 4 tys ale- praca na jedną zmiane, na rano, od poniedziałku do piątku, płatna przerwa pół godziny, na święta i co raz jakieś mięso od firmy, praca przy linii ale dosyć lekka. Kierowcy busów około 5, ciężarówek 6 - ani jednym ani drugim w ciągu roku pot na chwile na czoło nie wstąpi - po prostu lecą w ch*ja, jeszcze coś zayebią od czasu do czasu, ale to nie są moi podwładni, właściciel im pozwala.

W okolicach jest dużo firm gdzie można zarobić dużo więcej ale zawsze to jest 3 albo 4 brygadówka i jebanie na dzwonek np w Forte - dzwonek przerwa, 15 min dzwonek- maszyny ruszają, praca w wekendy i święta. Coś za coś. Nie jeden się zwalniał a później wracał, zwłaszcza starszy rocznikowo.

• Like 1