Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jak dla mnie bomba z tego areału.

Wszystko liczę. Masz szczątkowe dane na przykład w postach z sylwestra. Rokrocznie około sprzedane 10000 jajek, uszatych koło 60-70, 400 sztuk oskubanego drobiu, 4-5 ton ziemniaków, ogórków nieraz ponad tona jak obrodzą, inne warzywo typu pomidory, marchewka, buraczki, jak dobry rok to koło 100kg miodu.

No to źle nie masz, ale pomysl że gdybyś z tego musiał wyżyć tylko. A zwiększyć areał razy 3 to i roboty x3 czy dał byś radę? 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jak dla mnie bomba z tego areału.

Wszystko liczę. Masz szczątkowe dane na przykład w postach z sylwestra. Rokrocznie około sprzedane 10000 jajek, uszatych koło 60-70, 400 sztuk oskubanego drobiu, 4-5 ton ziemniaków, ogórków nieraz ponad tona jak obrodzą, inne warzywo typu pomidory, marchewka, buraczki, jak dobry rok to koło 100kg miodu.

Nie samą robota człowiek żyje.  A nie chciał byś zobaczyć jak palmy rosną? Albo Gaje oliwne,  zerwać sobie mandarynke z drzewa i spróbować jak smakuje?. Ja może bym i poszedł jeździć na kraj ale boję się że po miesiącu będzie mi brakować tych widoków z Andaluzji, Murci czy kraju Basków. 

• Like 3
Opublikowano

8 na plusie,pizdzi ostro,bez deszczu o sniegu nawet nie wspominam..

1 cm swiezego sniegu to ledwo 10 mm wody..

11 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Moich pełno.

Ty żadnego chyba nie dałeś...

Zachwalasz, ale chyba się wstydzisz że nie pokazujesz nigdy nic.

tych polamanych palet i nowoczesnego rozsiewacza nigdy nie zapomne 😂

11 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Moje było 🤷...

I jak żeś wydedukował, że o związek seksualny tych dwóch gentelmanów chodzi🤔

na plebani w sosnowcu opowiadali ..

to, przynajmniej w krakowie nigdy nie bylo tajemnica.

11 godzin temu, dsbh napisał(a):

A to byłeś tylko w Wenecji i do domu na Rzym już brakło ? Było od Dziwisza pożyczyć :ph34r:.

ja nawet z dziwiszem w medjogourie w jednym dniu bylem..

3 godziny temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Codziennie teraz jestem. Warunki super. Ty już jesteś piachowy i mniej pada u was...

na piachu to wilgoci nie ma grama.. nawet na wislanym . na ile jeszcze niedawno woda stala.

u mnie 60 mm dzisiaj pokazuje.

2 godziny temu, Belaruss820 napisał(a):

Witajcie. Śniegu 5cm,ale to taki że wody trochę da,a nie to co ostatnio spadło i się rozpłynęło. Tydzień mija jak mnie rozłożyła choroba i dojść nie mogę do siebie. Test mi robili w przychodni,wczoraj żonie,córka też się załapała(negatywne wszystkie na grypę rsv i covid). Szpital domowy, jeszcze szwagierki córki też chorują bo są u nas prawie tydzień odkąd w domu mieli pożar.

Do niedzieli muszę podjąć ważną decyzję i złożyć papiery, ale im bliżej tego terminu tym bardziej mi się nie chce....być tym kierownikiem.

u nas to bylo z miesiac temu.

corka miala objawy swirusa w 2021 pol dnia-teraz chorowala tydzien.

7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Dziwne że u was to problem...

Jacus bez problemu swoje plony wyprzedaje.

bo sie trafil szalony chodowca swin i przyczepa wywiozlem zyto i pszenzyto. a goralskie kroliki zjadly jeczmien..tylko owsa troche zostalo. pozniej drugiemu braklo zboza i wzial reszte a nawet braklo..

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Czysty zysk.

No to nieźle,

Tylko chcąc mieć więcej, tak żeby wystarczyło, trzeba by wszystko zwielokrotnić.

Za 800 to na zapiekanki by mi nie wystarczyło...

• Like 1
Opublikowano
Teraz, GRZES1545 napisał(a):

No mówi że sypie mu konkret🤔 

Taaa, ten łubin co nic na dwuliścienne nie dostał to na pewno pięknie sypał xD Tylko ciekawe czy więcej było nasion chwastów czy tego łubinu xD 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, jacus napisał(a):

tych polamanych palet i nowoczesnego rozsiewacza nigdy nie zapomne 😂

We wjeździe nie trzymam.

Śmieci mam na tyłach, a gnój też nie pod oknem domu...🤭 

By nie ogarek to dalej byś udawał bogacza..😆

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Haha 1
Opublikowano
33 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Wiesz...trochę inna skala u niektórych...

Bez tych pięciuset złotych, też bym se poradził...

Za 2024 3400 prawie do ha średnio plus susza te 3tysie jak dadzą i jeszcze parę groszy za dobrostan.

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

800 to na zapiekanki by mi nie wystarczyło...

No i widzisz Piotr na jedzenie nie wyda, a jeszcze ma 800 zł zysku, czyli jest według Ciebie o 1600 zł do przodu...taką wartość dodana 🤷

Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No mam wrażenie że mikre.

Nawet po tym co o łubinie napisal...

Pyple aby pypłac...bezorka talerzówką....😆

od lat sieje oziminy w talerzowke po kuku na kiszonkę co w tym dziwnego?

Opublikowano
Teraz, Baks00 napisał(a):

Te Mariuszek co to za znaki🤔😅

No wyrażam swoje...łoczarowanie osobą kokeżanki Moniki...i tu wcale nie ma podtekstu🤷

5 minut temu, jacus napisał(a):

na plebani w sosnowcu opowiadali ..

Bywałeś🤔...

6 minut temu, jacus napisał(a):

to, przynajmniej w krakowie nigdy nie bylo tajemnica.

Znaczy śledztwo prowadzisz wśród plotek🤔

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

No wyrażam swoje...łoczarowanie osobą kokeżanki Moniki...i tu wcale nie ma podtekstu🤷

Żeby Cię tam przypadkiem małżonka nie odczarowała 🤭

• Haha 4
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

i widzisz Piotr na jedzenie nie wyda,

Ja wolę wydać...

niech tam i inni zyski mają....to też wartość dodana🤷

5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

od lat sieje oziminy w talerzowke po kuku na kiszonkę co w tym dziwnego?

Partactwo.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał(a):

Żeby Cię tam przypadkiem małżonka nie odczarowała 🤭

Dzisiaj popełniłem grzech śmiertelny...opier...łem moją ślubną podczas udoju 🙆🤦...oj głupi ja😱...jakbym się przestał odzywać to możeta robić ściepę na jaki kawałek kwiatka...Marek, Tomek, Łukasz, Przemek czy Szymek wiedzą jaka u mnie parafia😉

3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ja wolę wydać...

niech tam i inni zyski mają....to też wartość dodana🤷

Każdy żyje wedle własnego uznania i preferencji...gadaliśmy o bezwzględnej matematyce🤷

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Dzisiaj popełniłem grzech śmiertelny...opier...łem moją ślubną podczas udoju 🙆🤦...oj głupi ja😱...jakbym się przestał odzywać to możeta robić ściepę na jaki kawałek kwiatka...Marek, Tomek, Łukasz, Przemek czy Szymek wiedzą jaka u mnie parafia😉

Może Pan sobie wybrać ale to za mało na przeprosiny

IMG_20250411_053245.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Każdy żyje wedle własnego uznania i preferencji...gadaliśmy o bezwzględnej matematyce🤷

Będziemy obserwować czy wywieszki na parkanie nie ma. 

• Haha 3
Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

Może Pan sobie wybrać ale to za mało na przeprosiny

IMG_20250411_053245.jpg

O dziekuję. Kolejny do odbioru 🤗...

Może tak jeszcze jakaś rada, co poza kwiatkiem, żeby... przeżyć 🤔

Opublikowano
15 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

No to źle nie masz, ale pomysl że gdybyś z tego musiał wyżyć tylko. A zwiększyć areał razy 3 to i roboty x3 czy dał byś radę? 

Nie znalazłby klienta na taką ilość hodowli. Bardzo dużo u nas handlujących jajkami, mięsem. 

14 minut temu, 6465 napisał(a):

Nie samą robota człowiek żyje.  A nie chciał byś zobaczyć jak palmy rosną? Albo Gaje oliwne,  zerwać sobie mandarynke z drzewa i spróbować jak smakuje?. Ja może bym i poszedł jeździć na kraj ale boję się że po miesiącu będzie mi brakować tych widoków z Andaluzji, Murci czy kraju Basków. 

A na uj mi jakieś palmy? Sraczki dostać od niewiadomego żarcia? 

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

O dziekuję. Kolejny do odbioru 🤗...

Może tak jeszcze jakaś rada, co poza kwiatkiem, żeby... przeżyć 🤔

Tak tak schlebiaj innej to na pewno pomoże 🤦🤭 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

A na uj mi jakieś palmy? Sraczki dostać od niewiadomego żarcia? 

A widzisz a niektórych to kreci. Taka znajoma dużo młodsza ode mnie ciągle pyta kiedy ją na wycieczje zabiorę, mówi że może nawet za mną walizki nosić. 

Opublikowano

3 minuty temu, Baks00 napisał(a):

Tak tak schlebiaj innej to na pewno pomoże 🤦🤭 

W tym szaleństwie jest metoda🤔...może zostanę...wymieniony🤔...na młodszy model🤔🤭...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v