Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jacus napisał(a):

sprawdz terminy platnosci-zobaczymy czy wszedzie sa takie same.

Lecę...😆 

...u nas opóźnienia we wszystkim względem polski a...😆🤭😆

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Alem się urobiłł jak kiedyś przed 20stką

I od rana znowu

Ciężki żywot w tuskolandzie. 

Obejrzeć mecz i spać

...na szczęście jutro sobie odpoczniesz....

Teraz, jacus napisał(a):

wystarczy podejsc do szafki....masz chyba jakies miejsce na dokumenty

No ale mi się nie chce....musiał bym wstać, pójść, poszukać, przeczytać...

A dziś urobiony już jestem...

Może jutro...🤭

• Haha 1
Opublikowano
37 minut temu, Leszy napisał(a):

a to u krów chodziło? Go co innego . 😜 

Co to jest te BB? 

Mieliśmy kiedyś wykryte BVD. Po szczepieniach się skończyły objawy teraz nikt nie badał. 

Genotyp BB. Chodzi o zawartość betta kazeiny w mleku. MO to rasa, która jest chyba najbardziej obdarzona tym genotypem. Na 6 zbadanych 4 mają. I nie badałem tej, która mi się ostatnia wycieliła...

Opublikowano

2 godziny temu, jacus napisał(a):

sprawdz terminy platnosci-zobaczymy czy wszedzie sa takie same.

wszędzie takie same, pierwsza rata do 15 marca, albo w ciągu 14 dni od dostarczenia decyzji

Opublikowano
32 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

🙋🤝 

... nie zapomnijta dzisiaj świętować!

Nie wszędzie jest jarmark w Kocku 🤣.

Siema wróciłem z pracy ojca nie ma trzeba iść obrządzić i przespać się trochę 

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

🤝

Kurła wszystko boli od tej roboty

Jeszcze 3 dni wytrzymać w tartaku

Trzeba 😣🔨T może będzie lżej 

A ja sobie dzisiaj z sadzarka do bobu pojeżdżę ;)

Opublikowano
8 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

@12Pafnucy

P0fnucy jak P0widłujesz gnój to też zanim się rozruszasz Na następny dzień to wszystkie gnaty bolą

Czy to tylko ja tak mam P0 50 tce

Odpowiedź masz tu👇

18 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie za stary a plecy się już do tapczanu przyzwyczaiły xD

@Rolnik1973 jak słaby jesteś po 50, to chlapnij drugą 🤭

Coś posiąpiło w nocy, delikatnie zamglone. Trzeba iść ocenić warunki do pracy.

Opublikowano
32 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

@12Pafnucy

P0fnucy jak P0widłujesz gnój to też zanim się rozruszasz Na następny dzień to wszystkie gnaty bolą

Tylko ty.

To się ochwat nazywa.

Po prostu organizm masz niezwyczajny.🤷

Ale dzięki panu Tusku wszystko ci dojdzie do normy...

Pan Tusku dba już o takich....🤭

57 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Jeszcze 3 dni wytrzymać w tartaku

No nie mów że dziś będziesz pracował?

Taki katolik i w święto???? 

Cytat.

Katolicyzm. Uroczystość liturgiczna Zwiastowania Pańskiego w Kościele katolickim obchodzona jest 25 marca, na 9 miesięcy przed uroczystością Bożego Narodzenia. Tego dnia czci się tajemnicę wcielenia Syna Bożego.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

@12Pafnucy

To są zakwasy, każdy sportowiec to ma nawet jak ma 20 lat,jak zaczniesz ćwiczyć a nie ćwiczyłeś to tak jest ale to mija jak codziennie cwiczysz.

Widocznie wcześniej ciężko nie pracowałeś.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tylko ty.

To się ochwat nazywa.

Po prostu organizm masz niezwyczajny.🤷

Ale dzięki panu Tusku wszystko ci dojdzie do normy...

Pan Tusku dba już o takich....🤭

No nie mów że dziś będziesz pracował?

Taki katolik i w święto???? 

Cytat.

Katolicyzm. Uroczystość liturgiczna Zwiastowania Pańskiego w Kościele katolickim obchodzona jest 25 marca, na 9 miesięcy przed uroczystością Bożego Narodzenia. Tego dnia czci się tajemnicę wcielenia Syna Bożego.

To nie jest święto nakazane i nie ma nakazu  obecności w kościele  i powstrzymania się od prac niekoniecznych.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

To nie jest święto nakazane i nie ma nakazu  obecności w kościele  i powstrzymania się od prac niekoniecznych.

Większość rolnikow to tradycjonaliści i w takie święta w pole nie idą ...

Rąbać drew też nie będą.

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Haha 2
Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Większość rolnictwo kow to tradycjonaliści i w takie święta w pole nie idą ...

Znajomy elektryk kiedyś robił ludziom w okolicach @6465 prąd w chałupach, oborach itp, oni co 2-3 dzień jakieś święto mieli, aż nie wytrzymał i się zapytał "Kiedy wy na życie zarabiacie jak ciągle świętujecie ??" 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v