Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Racja...nie ma co panikować...

Na pogodę wpływu nie mamy, jaka będzie taka będzie, truskawki czy bób w razie czego się podleje a zboża i kukurydza to co urośnie to urośnie ...

Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Szybko. Dwa tygodnie temu siałem pierwszą dawkę i drugą myślę też za jakieś 2 tygodnie.

Ja patrzę mocznik na drugą dawkę rzucić po niedzieli i na tym będzie koniec nawożenia w oziminach, może potem z fungicydem coś się doda mocznika w oprysku, jak nie wysuszy i będzie co pryskać.

Opublikowano
13 minut temu, Azor07 napisał(a):

Coś z serii T Valtra ok 180 km ,te kieleckie handlarze klapa tak jak do bydło tak i do traktorów . Nic pilnego jak się trafi coś to będzie, nie to nie. .

Wypytam, coś będę wiedział dam znać 

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, 6465 napisał(a):

Nie ma co za wczasy się martwić. Zboża jako po zimie wyglądają bardzo dobrze. 

Jest tu paru takich którym nic nie pasuje 🤣

Dobra weekend czas start. Następny tydzień bez jazdy bo co drugi dzień trzeba zawieść mamę do lekarzy 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja patrzę mocznik na drugą dawkę rzucić po niedzieli i na tym będzie koniec nawożenia w oziminach, może potem z fungicydem coś się doda mocznika w oprysku, jak nie wysuszy i będzie co pryskać.

Nie używam mocznika. Tylko saletra i saletrzak. Oba te nawozy niby to samo a jakoś optycznie jak się doda saletrzaku to ładniej wygląda.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na pogodę wpływu nie mamy, jaka będzie taka będzie, truskawki czy bób w razie czego się podleje a zboża i kukurydza to co urośnie to urośnie ...

Owszem...

Jednak tak trochę inaczej się sezon zaczyna..hydrologicznie.

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
32 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Też mam przyczepkę ale mówię po co... Zamiast Tajfuna przywiozłem sobie Sorayę i Jurka, jednemu sąsiadowi 200kg Vinety i drugiemu worek Red Soni. Choć nie powiem, szybciej niż 50km/h się już bałem jechać.

Co za auto 🤔

Busem Iveco dmc 3.5t miałem 6400 na wadze i trochę szybciej niż 70 wracałem 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Szybko. Dwa tygodnie temu siałem pierwszą dawkę i drugą myślę też za jakieś 2 tygodnie.

Na jęczmień dałem pierwsza na początku lutego, ruszył, ładnie, teraz ciepło to sypałem zeby nie brakło. Zauważyłem że u mnie albo jedna dawka albo dwie dość szybko po sobie. Parametrów nie zrobię super, to się staram chociaż ilość zrobić. 

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Owszem...

Jednak tak trochę inaczej się sezon zaczyna..hydrologiczne.

Kiedyś się bardziej martwiłem pogodą, a teraz jakoś się nauczyłem że nie mam na nią wpływu i tyle ... To z czego są prawdziwe pieniądze to podleję i tyle ...

• Like 1
Opublikowano
W dniu 3.03.2025 o 08:57, Karol6130 napisał(a):

No i mamy zachłystowe zapalenie płuc u cielaka 

Dwa razy mleko dostał sondą 

Krowa z odwapnieniem po 2 cielaku 

Ale nie jest źle, zrobili my usg i krowy i jałówki pokazały 100% skuteczności zacielenia, ruje własne 

Fernando zaciela?

Opublikowano
45 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie używam mocznika. Tylko saletra i saletrzak. Oba te nawozy niby to samo a jakoś optycznie jak się doda saletrzaku to ładniej wygląda.

Mocznik u mnie lepiej się sprawdza. Ma zasadniczą wade - mocno zakwasza ziemie.

Opublikowano
10 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Mocznik u mnie lepiej się sprawdza. Ma zasadniczą wade - mocno zakwasza ziemie.

Raz kupiłem pod kukurydzę. A i raz miałem pod jęczmień jary. Później dawałem saletrzak. A dawniej, w początkach to jęczmień jary jak siewałem to najprostsza linia oporu - 200kg/ha Polifoski, siew, potem czasem pogłównie z 200kg/ha saletry, oprysk Pumą z Chwastoxem i koniec. Plon w porywach do 4 ton. Później jak siałem mieszanki to już wszystko pod kultywator.

Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Alem się urobil 

Jutro tyz do roboty...

Dobrze że ojciec chce pomagać, druga dawkę nawozu dziś posiał, ludzi przypilnował, sam to bym w życiu nie ogarnął dwóch etatów 🤷

Dobrze jak macie dobre relacje ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Z cyklu "po co zapinać przyczepkę" i przywiozło 300kg ziemniaków i 25kg kredy pastewnej plus moje cielsko na pokładzie. 

Nie dało się z tego cyklu...tona razem...i zgodnie z przepisami🤷

IMG_20250306_173958138_MFNR.jpg

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v