Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jeśli tak to nawet do Tworek się nie kwalifikujesz.

ty to by go do Holandii na eutanazje pewnie wysłał 

16 minut temu, Strongman napisał(a):

Klątwa Tuska co to niby takiego

zagłosujesz na Trzaskowskiego to we własnej dvpie czarny bolec poczujesz

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak nic to dlatego xD 

No teraz to jest proste 🫣

A ona cwaniara, w miescie siedzi, wypłatę ma jak moje dwie i jeszcze brata doi 

Prawda to że najgłupszy na gospodarstwie zostaje 🤣

• Like 1
  • Haha 7
Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał(a):

Może też pokażesz notes z dochodami to porównamy.   :P

Masz zdjęcia tego notesu ZDesperowany co to go niby pokazywałem czy znowu będziesz się ośmieszał ??

1 minutę temu, Desperado napisał(a):

xD w surowym stanie, ile to wtedy było warte? no i masz odp, musisz dawać.   xD

Człowieku, cofnij się, rozpędź i uderz w ścianę, może coś pomoże ... Masz ból d*py że ktoś potrafi coś zrobić bezinteresownie ??

• Like 1
Opublikowano

Raczej musisz.

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Masz zdjęcia tego notesu ZDesperowany co to go niby pokazywałem czy znowu będziesz się ośmieszał ??

Człowieku, cofnij się, rozpędź i uderz w ścianę, może coś pomoże ... Masz ból d*py że ktoś potrafi coś zrobić bezinteresownie ??

Opublikowano (edytowane)

Raczej musisz.

To że ty musisz spłacać rodzeństwo bo miałeś starych gołodupców to nie znaczy że każdy tak ma ...

Masz zdjęcia tego notesu ?? Co to je niby gdzieś tu na forum udostępniałem ??

Ale tak, wiem, ty najlepiej wiesz kto co i jak ma, nawet lepiej od właściciela tego czegoś xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

To że ty musisz spłacać rodzeństwo bo miałeś starych gołodupców to nie znaczy że każdy tak ma ...

Masz zdjęcia tego notesu ?? Co to je niby gdzieś tu na forum udostępniałem ??

Ale tak, wiem, ty najlepiej wiesz kto co i jak ma, nawet lepiej od właściciela tego czegoś xD 

Ojciec każe i musisz i cała filozofia bo za dużo nie dostała.

Opublikowano (edytowane)

Ojciec każe i musisz i cała filozofia bo za dużo nie dostała.

Chłopie, nic nie muszę, ile Ci trzeba tłumaczyć aby w końcu trafiło do tego twojego pustego łba ?? Czy ty zawsze musisz być takim głupiomądrym idiotą ??

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
8 minut temu, Desperado napisał(a):

Już się dziś ośmieszyłeś w polityce, także ten.   xD Może też pokażesz notes z dochodami to porównamy.   :P

Sam się osmieszasz.

Bym pokazał to mogły by ci oczy z orbit wyjść...

Kilku wie o czym mówię...🤭

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Sadzarki to tak u pierwszych końcówka lat 80 ale jakaś powszechność to dopiero końcówka 90 i 2000. Wtedy dopiero się ludzie zaczęli przekonywać.

Gospodarstwa bardzo małe. Traktorów mało. Zwłaszcza nowych. W latach 90 zaczęli kupować używki. Najwięcej i tak było samów.

Końmi robili ale normalne rządki. Nie sadziło się pod piętę. Zawsze kopaczką. Potem się objeżdżało i obsypywało. Dziadek chodził do sąsiada po małego kuca do tego. Ale jakieś ostatnie dwa - trzy lata już konia nie było tylko objeżdżała trzydziestka.

Ty młodszy ode mnie jesteś a ja takich rzeczy nie pamiętam a to u nas jest niby ściana wschodnia i zacofanie

Edytowane przez tommy66692
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

Ciekawy wyrok sądu , sporo zmienia , brakuje informacji o skrzyżowaniu z linią ciągłą czyli zwykły skręt w lewo chyba https://autokult.pl/wyrok-sadu-chcesz-wyprzedzac-dobrze-sie-zastanow,7131072435132928a

Pisałem kiedyś o patrzeniu przez pryzmat obowiązków poszczególnych uczestników, podczas rozstrzygania zdarzeń drogowych, to niektórzy stwierdzili, żem głupi 🤷...

Co do tego wyroku, to nie znam zdarzenia a nie jest dokładnie opisane, więc się nie będę odnosił. Natomiast robiłem kiedyś podobne, też zderzenie przy wyprzedzaniu skręcającego w lewo żuka, u którego kierunkowskaz ledwo migał, bo nie miał dobrej masy. Uderzył go z lewej strony gość, jadący karetką do przewozu krwi i dostał mandat. Ślady wskazywały jednoznacznie, że uderzenie nastąpiło po przekroczeniu, przez żuka, osi jezdni. Dodatkowo obaj kierowcy twierdzili, że kierowca żuka wpierw się przy osi zatrzymał, a następnie ruszył, czyli facet z karetki miał jednoznaczny sygnał, że pojazd poprzedzający może skręcać w lewo i fakt słabego kierunkowskazu go nie usprawiedliwiał. Ale widział ten kierunek, tylko palił głupa ( to już moje odczucie, bo nie do udowodnienia ). Aby w takim zdarzeniu można było uznać winę kierującego, który jest wyprzedzany, to musiałby on nie sygnalizując manewru kierunkowskazem, wykonać manewr skrętu w lewo od prawej krawędzi jezdni ( wtedy mamy zajechanie drogi ). Nawet gdyby to zrobił bez kierunkowskazu, ale uprzednio dojechał do osi jezdni ( co samo w sobie sygnalizuje jadącym za nim, że może podejmować manewr skrętu w lewo, co z kolei wyłącza możliwość wyprzedzenia go z lewej strony ), to nie ponosi winy w zdarzeniu. Tak, że nie wiem, co tam się zadziało, że policjanci i sądy dwóch instancji uznały winę skręcającej

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, radekz200 napisał(a):

ale pod co? u mnie to susza, nie wiem czy łąk nie ruszyć włóka 

Owies 

Pasowało by co zasiać 

I pod trawy poruszyć 

I nie wiem czy nie siać 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Qwazi napisał(a):

Tak, że nie wiem, co tam się zadziało, że policjanci i sądy dwóch instancji uznały winę skręcającej

...i weź się połap człowieku w tym wszystkim...

No ale ktoś przepisy musiał znać że tak się odwoływali.

Tylko czemu w sądzie się mylili...?

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano

Mam takiego jednego...

4 minuty temu, semos napisał(a):

ma ktoś sprawdzonego sprzedawcę nasion traw, muszę podsiać kilka ha i potrzebuje coś kośno-pastwiskowe

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

...i weź się połap człowieku w tym wszystkim...

No ale ktoś przepisy musiał znać że tak się odwoływali.

Tylko czemu w sądzie się mylili...?

Nie znamy ludzi ani dokładnego opisu zdarzenia. Nie znamy uzasadnień wyroków. Znaczy pierwszy zapewne nie miał uzasadnienia. Nie dojdziemy do odpowiedzi na to pytanie

• Like 1