Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, malaczarna napisał(a):

W życiu. Bardziej mnie zastanawia taka ilość cieląt co chwile

Jakas kumulacja wycieleń teraz jak tak mało krów. Dla tyłu to bym nawet pewnie wstawać nie musiała jak sam ogarniasz

A no tak wyszło że było ponad 10 zasuszonych 

Jeszcze teraz 5 plus dwie jałówki 

Z cielakami sporo roboty jest 

Teraz 6 sztuk na stanie

Opublikowano
40 minut temu, malaczarna napisał(a):

W życiu. Bardziej mnie zastanawia taka ilość cieląt co chwile

24 krowy to powinno być średnio 2 wycielenia w miesiącu. Do tego dołożyć jałówki i robią się trzy wycielenia. Nic nadzwyczajnego. Wysokowydajni potrafią mieć więcej niż 33% wycieleń ponad ilość posiadanych krów dojnych. Wszystko zależy, kto im prowadzi stado i jeszcze paru innych rzeczy...

• Confused 1
Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał(a):

24 krowy to powinno być średnio 2 wycielenia w miesiącu. Do tego dołożyć jałówki i robią się trzy wycielenia. Nic nadzwyczajnego. Wysokowydajni potrafią mieć więcej niż 33% wycieleń ponad ilość posiadanych krów dojnych. Wszystko zależy, kto im prowadzi stado i jeszcze paru innych rzeczy...

a to jałówka nie wchodzi w miejsce gdzie brakowanej krowy? 🤔 nie mam pojęcia jak to liczysz 

• Haha 1
Opublikowano

wysokowydajni musza miec wycielenia -ile krow dozywa do konca 3 laktacji ??

slonce wyszlo. dalej mroz,ale wiosna idzie-wczoraj mi krzaki kolo pola podpalili..

2 godziny temu, marulekk napisał(a):

Od wczoraj światłowod za***ali, telewizji niema, stare anteny zdemontowalem i pustka w telewizorni, trza było jedną antenę na ścianie zostawić jak u Ryśka 

ja zostawilem dekoder i antene  do bezplatnych tv- szalu nie ma ale pare kanalow obejrzy ,a drugim pokoju zwykla antena .

2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

No to czemu to ciągle robisz?

ja ? z powodu kompleksow bajek nie pisze .. gdzie ja a gdzie gorale ?? i to jednostki.

1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Ja mam orginały w bloku synek

20250212_065542.jpg

20250212_065551.jpg

ja jestem starszy od ciebie wiec wiem ze ursusy -o ktorych pisalismy nie mialy grzalek.

w zetorze mam i czasami uzywam. przy mrozie zawsze wczesniej podpinam ..szkoda silnika na zimny start.

1 godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Przyczepe ukradli...komuś z aF ? 

https://www.facebook.com/share/p/18J1k2iLJi/

-9⁰ LRA 🙋‍♂️

wczoraj na farmerze pisali o lawinie kradziezy na zachodzie europy.

wszystkie sprzety poszly do polski moze i tej trzeba tam szukac .🤣

51 minut temu, slawek74 napisał(a):

Chyba ty...

ty juz nic ?? w sumie non stop na af to i kiedy ?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, radekz200 napisał(a):

a to jałówka nie wchodzi w miejsce gdzie brakowanej krowy? 🤔 nie mam pojęcia jak to liczysz 

Wchodzi. Ale w normalnej oborze powinno być tak, że brakowania krowa cieli się w styczniu, brakowana jest w listopadzie, a najdalej w grudniu cieku się jałówka, która wchodzi na jej miejsce. To daje dwa wycielenia z jednego stanowiska w ciągu roku🤷...u mnie zwykle jest tak, że w momencie, kiedy brakuję krowę, to jałówka, którą ma ją zastąpić już doi...

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Wchodzi. Ale w normalnej oborze powinno być tak, że brakowania krowa cieli się w styczniu, brakowana jest w listopadzie, a najdalej w grudniu cieku się jałówka, która wchodzi na jej miejsce. To daje dwa wycielenia z jednego stanowiska w ciągu roku🤷...u mnie zwykle jest tak, że w momencie, kiedy brakuję krowę, to jałówka, którą ma ją zastąpić już doi...

no to dalej masz jedno wycielenie na stanowisko 😂 tak samo jakbyś to brakowana krowę zacielil po miesiącu i też by się wycielila w tym samym czasie co jałówka, jak dodajesz jałówkę to musisz dodać też stanowisko

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, jacus napisał(a):

Ale te wycielenia to jest pięta achillesowa stąd wysokowydajnych. Z obserwacji widzę, że w oborach wysokowydajnych musi być zapas jałówek w wysokości co najmniej połowy stada podstawowego. Tam krowy wylatują bardzo często i niespodziewanie. Planowanego brakowania jest tam bardzo mało, a OMW często przekracza 400...

29 minut temu, radekz200 napisał(a):

no to dalej masz jedno wycielenie na stanowisko 😂 tak samo jakbyś to brakowana krowę zacielil po miesiącu i też by się wycielila w tym samym czasie co jałówka, jak dodajesz jałówkę to musisz dodać też stanowisko

Jak jedno jak dwa. Jak krowę przeznaczasz do brakowania, to ją zacielasz🤔...tak robi partacz, o ile uda się ją zacielić 

Edytowane przez Qwazi
  • Thanks 1
  • Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał(a):

8 ledwo dociaglo na 2 metrach ..pochmurno sonca brak.

raport pogodowy zzachodniej malopolski zdaje bo rolnikpostepowy znikl .

przedtem grzalek  na weze nie bylo.nawet nie trzeba wsilniku montowac 

jak zwykle na bakier jestes z historia.. 

kompleksy nie sa dobrym poowdem osmieszania sie..

Choćbyś się zesrał, to i tak po spacerze w wielkim i nowoczesnym mieście, musisz wrócić do swojego bałaganu.

jesteś jak mieszkaniec podparyskiego slamsu. On też za paryżanina się ma. 

• Haha 3
Opublikowano
7 minut temu, Strongman napisał(a):

Kupiec się znalazł, nikt nie kradnie tak o tylko komuś to było potrzebne 

To najmniej prawdopodobne...nie znam tematu to się nie będę mądrzył, ale kradzież przyczepy HL pod kupca to wersja dość odległa 

Opublikowano
32 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Przyczepę 

Pronarki biorą 🤔🤭🤣

1 godzinę temu, jacus napisał(a):

slonce wyszlo. dalej mroz,ale wiosna idzie-wczoraj mi krzaki kolo pola podpalili..

ja zostawilem dekoder i antene  do bezplatnych tv- szalu nie ma ale pare kanalow obejrzy ,a drugim pokoju zwykla antena .

ja ? z powodu kompleksow bajek nie pisze .. gdzie ja a gdzie gorale ?? i to jednostki.

ja jestem starszy od ciebie wiec wiem ze ursusy -o ktorych pisalismy nie mialy grzalek.

w zetorze mam i czasami uzywam. przy mrozie zawsze wczesniej podpinam ..szkoda silnika na zimny start.

wczoraj na farmerze pisali o lawinie kradziezy na zachodzie europy.

wszystkie sprzety poszly do polski moze i tej trzeba tam szukac .🤣

ty juz nic ?? w sumie non stop na af to i kiedy ?

Wytrzyj nos....🤭

Opublikowano

Z pewnością...i na pewno jest to zorganizowany gang, który kradnie przyczepy, zmienia cechy identyfikacyjne i sprzedaje handlarzom...😱🤭

A Radek już pobiegł swoją zabezpieczyć 😁

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Z pewnością...i na pewno jest to zorganizowany gang, który kradnie przyczepy, zmienia cechy identyfikacyjne i sprzedaje handlarzom...😱🤭

A Radek już pobiegł swoją zabezpieczyć 😁

Łańcuchem za osie i do drzewa 🤔 a jak drzewo zetną 🤔🤭

Opublikowano (edytowane)

Te czujki bezprzewodowe na baterie 2 lata trzymają a cułe to ze mysz przeleci i się włączy czy wróbel,dlatego dobra i kamera bo fałszywe alarmy.

Alarmy to fajna sprawa już dawno je w sklepach mają ustawiasz se godzinę o której ma się włączyć i wyłączyć i nawet nic o nim nie wiesz No tylko że jak w tych godzinach No to musisz go rozbroić żeby wejść a potem spowrotem uzbroić.

Edytowane przez Strongman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v