Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...można bez grzałki i bez ciepłej wody odpalać traktor i w mróz......

Jak trza, to trza...

IMG_20250211_165015.jpg

Ja już tura nie używam do bel,odkąd jest ładowarka to robota dużo lżej idzie. No i z odpalaniem nie ma problemów tego małego grzmota. Do nowego sprzedawca też chciał mi tura "dołożyć" ale po co aż tyle. Już dzisiaj popołudniu dwa poidła przyłapał mróz, z czego jedno puściło od razu.

Edytowane przez Belaruss820
Opublikowano
5 minut temu, Strongman napisał(a):

To trzeba trzymać w ogrzewanym garażu i dobrze bedzie,spuszczając wodę i zalewając powietrze się dostaje i wszystko w środku rdzewieje ,płyn jest antykorozyjny,nawet w centralnym ogrzewaniu nikt wody nie spuszcza na lato bo by rdzewiało 

Nie przesadzaj, kiedyś latami spuszczali i jakoś nic nie zerdzewiało, a zresztą jak problem wodę pół na pół z płynem chociaż rozmieszać i to podgrzać i spuszczać, tylko trzeba d*pę ruszyć i trochę porobić, a nie iść na łatwiznę i nos w telefon i na AF rżnąć bambrów od rana do wieczora.  Wszyscy mają ogrzewane garaże.  xD

15 minut temu, Belaruss820 napisał(a):

Już dzisiaj popołudniu dwa poidła przyłapał mróz, z czego jedno puściło od razu.

Chciałbym widzieć jakby ludzie teraz żyli jakby wróciły zimy z początku lat 80-tych z mrozami w dzień -26 -28, a w nocy -32,-35 i tak przez miesiąc, lekkie ocieplenie i dalej mrozy.    xD

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

No plaka na opony to nawalone jak u handlarzy z Radomia xD 

Te z Radomia to podeszwy mogą im pastować.... tam są specjalini ludzie tylko od tego ,,detalingu,   

Opublikowano
26 minut temu, Desperado napisał(a):

Tam pier**lisz, 60 tka mało która paliła dobrze na 25 st mrozie. Mróz chłopie trzymał, teraz dzień czy dwa to żadne mrozy.

Ciapek gorzej pali od siuntki. Moja miała świece żarowe, a może ze dwa razy ich użyłem. A w ciapku zawsze podgrzewam. No i ma rozrusznik z przekładnią. Odkąd go ma nie użyłem odprężnika, a na r11 bez niego przy mrozie nie dało rady

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Desperado napisał(a):

Chciałbym widzieć jakby ludzie teraz żyli jakby wróciły zimy z początku lat 80-tych z mrozami w dzień -26 -28, a w nocy -32,-35 i tak przez miesiąc, lekkie ocieplenie i dalej mrozy.    xD

Wyjedź do Putina, na Syberię, może obejrzysz sobie nawet większe mrozy ...

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, malaczarna napisał(a):

To kosztuje

taniej niz zona wyjdzie..

6 godzin temu, malaczarna napisał(a):

Rodzina się już znudziła?

kolega po wojsku zaczal na tir-ach jezdzic. 

nawet sie w pauzie  ozenil .potem dostal wybor albo jazda albo rodzina-poszedl do strazy pozarnej.

niedawno jego zona miala wypadek -pytam co z nia a on ze auto skasowane..

6 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

budapeszt piekne miasto-zadne polskie sie nie umywa.

2 godziny temu, jahooo napisał(a):

W historii Polski byl władcy czy rządzący lepsi igorsi. Często ci, którzy mieli być wielcy i błyskotliwi, okazywali się miernotami, jak na przykład Michał Korybut Wiśniowiecki,syn "wielkiego" księcia. Jak i polityczni awanturnicy i pospolici złodzieje i bandyci - bo tak określano na przykład Piłsudskiego.

To, czy Tusk się ocknie, zauważy szansę dla Polski i wyrwie się spod "kurateli" niemców - to jest nadal pytanieotwarte. Obecnie jeszt szansa, aby kontynuowac to, co zaczął PiS,czyli wyłazić spod buta i prowadzić własną politykę. Tu jest w obecnej chwili szansa dla Polski, tylko my zamiast iść ramię w ramię, jak zwykle gryziemy się nawzajemjak te szczury w worku. Dla mnie wróg mojego wroga jest moim "tymczasowym" przyjacielem. A dla Polski niemcy nigdy przyjacielem nie były. Jesli Tusk stanie naprawdę po stronie Polski, jestem mu w stanie podac rękę i pomóc. A to wzajemne plucie na siebie jadem nie jest ani śmieszne, ani smaczne. Realizujecie po prostu plan, który nakreślił ktoś z zewnątrz.

jasiu -ty historyk a brednie piszesz. doucz sie ile wiekow niemcy byi sojusznikami polski..

Opublikowano
33 minuty temu, Desperado napisał(a):

Nie, lepiej kręcić aż rozrusznik się pali.

Siuntka była przy odśnieżaniu, Zdrowy silnik, raz były użyte świece żarowe przy -28 

Stały na parkingu więc nie ogrzewane. 

Kolegi raz nie odpaliła, ale to dlatego że woda w kolanku wydechowym zamarzła 🤣

Opublikowano
23 minuty temu, Desperado napisał(a):

, kiedyś latami spuszczali i jakoś nic nie zerdzewiało, a

To skąd teraz te wygnite i zakamienione bloki w c360-385 itp ?

Kiedyś nie rdzewialo bo dziwne jakby w nowych ciągnikach się to działo.

Opublikowano

No jak ktoś jeździ na okrągło na wodzie no to rdzewieje, tylko pytanie, kto dzisiaj jeżdżąc nawet na wodzie, leje wodę zdemineralizowaną do chłodnicy, bądź przegotowaną i ciągle tą samą spuszcza i podgrzewa jak już? a naleje z bojlera gorącej i spuszcza gdzie popadnie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, radekz200 napisał(a):

weź się nie wygłupiaj 😛 nie masz na nowego? 

IMG_6306.png

A taki jak w ogłoszeniu z Polski będzie za tyle samo, ale brutto

No i nie stać mnie 

Ja nie mam pieniędzy 

No i jak juz to minimum 6s

Godzinę temu, radekz200 napisał(a):

weź się nie wygłupiaj 😛 

Edytowane przez Karol6130
Opublikowano
15 minut temu, jacus napisał(a):

taniej niz zona wyjdzie..

kolega po wojsku zaczal na tir-ach jezdzic. 

nawet sie w pauzie  ozenil .potem dostal wybor albo jazda albo rodzina-poszedl do strazy pozarnej.

niedawno jego zona miala wypadek -pytam co z nia a on ze auto skasowane..

budapeszt piekne miasto-zadne polskie sie nie umywa.

jasiu -ty historyk a brednie piszesz. doucz sie ile wiekow niemcy byi sojusznikami polski..

Jakoś ostatnio to będzie za Ottona III. Pare lat by się nazbierało. 

Opublikowano
10 minut temu, Karol6130 napisał(a):

A taki jak w ogłoszeniu z Polski będzie za tyle samo, ale brutto

No i nie stać mnie 

Ja nie mam pieniędzy 

No i jak juz to minimum 6s

A gops 🤔🤭

• Haha 1
Opublikowano

jakos specjalnie nie ziebii -6

9 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jakoś ostatnio to będzie za Ottona III. Pare lat by się nazbierało. 

zima jest ,troche poczytaj. 

kazdemu polecam poczytac o poczatkach kariery niejakiego dabrowskiego..

Opublikowano
49 minut temu, Desperado napisał(a):

Nie przesadzaj, kiedyś latami spuszczali i jakoś nic nie zerdzewiało, a zresztą jak problem wodę pół na pół z płynem chociaż rozmieszać i to podgrzać i spuszczać, tylko trzeba d*pę ruszyć i trochę porobić, a nie iść na łatwiznę i nos w telefon i na AF rżnąć bambrów od rana do wieczora.  Wszyscy mają ogrzewane garaże.  xD

Trzeba by jeszcze wziąć pod uwagę ile się kiedyś zima ciągnik odpalało. Teraz przy hodowli ciągnik chodzi codziennie. Kiedyś taczka, widły i naprzód 

• Like 1
Opublikowano

Odezwał się ukrofil a do tego jeszcze germanofil. W sumie te narody świetnie się dogadywały w kwestii mordowania Polaków. 

3 minuty temu, jacus napisał(a):

jakos specjalnie nie ziebii -6

zima jest ,troche poczytaj. 

kazdemu polecam poczytac o poczatkach kariery niejakiego dabrowskiego..

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Trzeba by jeszcze wziąć pod uwagę ile się kiedyś zima ciągnik odpalało. Teraz przy hodowli ciągnik chodzi codziennie. Kiedyś taczka, widły i naprzód 

Czasem do lasu albo do młyna ... ewentualnie na skup ze zwierzakami...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Qwazi napisał(a):

U rolników tak jak mówisz, choć jeździło się więcej niż teraz, a to po paszę, a to na spędy, a to na targ, a to do lasu, samochodów nie było tak jak dzisiaj, ale miałem na myśli bardziej PGRy i SKRy, na budowach, wapno wozili, odśnieżali, tam chodziły dzień w dzień i nie na płynach, zresztą wtedy było tylko Borygo jak już i nie miało dobrej renomy. Dzisiaj jest o tyle lepiej że są nagrzewnice, grzałki i różne inne których wtedy nie było, a i ciągniki czy ładowarki też z innym systemem odpalania, kiedyś głównie ciapki, 40-tki i 60-tki. i były czasy że o aku trzeba było dbać bo nie szło dostać ot tak nowego.

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
Opublikowano

ojciec mleko wozil i tylko w pierwszy dzien bozego narodzenia i nowy rok 30 nie odpalal. w piecu babka palila od switu.

garaz jest ale nieogrzewany-ciepla woda i musial zapalic. z gorki sie popchlo i szlo.

19 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Odezwał się ukrofil a do tego jeszcze germanofil. W sumie te narody świetnie się dogadywały w kwestii mordowania Polaków. 

umiesz czyta to poczytaj -twoje kompleksy historii nie zmienia.

Opublikowano
9 minut temu, jacus napisał(a):

ojciec mleko wozil i tylko w pierwszy dzien bozego narodzenia i nowy rok 30 nie odpalal. w piecu babka palila od switu.

garaz jest ale nieogrzewany-ciepla woda i musial zapalic. z gorki sie popchlo i szlo.

Tak było, jak dobrze przelał gorącą wodą, to głowice cieplutkie aż były.

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Myślisz że Rysiek jest bardziej lewacki niż lewaki i trzymał  🐷 na swoim tapczanie zanim to było modne ?? xD

Jego tapczan jego wybór.....

• Confused 1
Opublikowano
Teraz, Karol6130 napisał(a):

Fendy rozdaje

To bierz 🙋‍♂️😁

1 minutę temu, Leszy napisał(a):

Jego tapczan jego wybór.....

Oby się ta zaraza nie rozeszła 🤦 ja zwierząt nie przyjmę pod pierzynę 🙋‍♂️🤪