Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, wojtal24 napisał(a):

tu się z Tobą zgodzę społeczeństwo jest bardzo rozczeniowe i coraz bardziej 

Przecież to widać na każdym kroku...tutaj na forum również 

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

A po co, ja nie mam jakiś zwidów o bogactwie i wyższości widząc z okna kupkę gówna ...

a twoja jaki miala widok 😂

zeby gnojowisko zobaczyz okna to musialbym chyba peryskop zaozy na twoje poroze..

43 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Właśnie obejrzałem ostatnio kilka filmów z rozbierania zwolnic w fendtach i teraz wyskakują.

Oglądam dużo pakistańskich fachowców i jakoś tamte nie wyskakują 

u nich to chyba duzo takich filmow nie kreca..

to sa fachowcy ??? moze kiedys ..

42 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

nikogo w życiu nie podpierolilem i nie zamierzam tego nigdzie zgłaszać przed chwilą złożyłem wniosek przez epuap mam potwierdzenie i teraz to jest ich problem nie mój 

to nie chodzi o donos tylko od razu idziesz do kierownika-jesli nie do samego wojta to do zastepcy i pytasz za co im placisz ..

Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał(a):

nie chodzi o donos tylko od razu idziesz do kierownika-jesli nie do samego wojta to do zastepcy i pytasz za co im placisz ..

Takie wejście smoka...od razu sam se utrudniasz takim tekstem...

Opublikowano
13 minut temu, Qwazi napisał(a):

Z wyceną można się nie zgodzić. Jak się wszyscy nie zgodzą to coś się zadzieje. Ale zawsze tak jest, że się nie zgodzi jeden albo dwóch, a reszta popsioczy i sprzeda

Myślisz tak jak większość w PL co nie mieli z tym doczynienia. 

To nie jest tak że przychodzi wycena i ktoś cie pyta czy zgadzasz się czy się nie zgadzasz. Jeszcze zanim była komisja to przyszło pismo o podanie numeru konta, później komisja, wycena, kasa na koncie i tyle. Nikt nikogo o nic nie pyta. To była kilka lat temu przed ustawą o inwestycjach strategicznych czy jak tam. Wiem że kilka osób złożyło sprawe do sądu ale kasa już przelana, albo nie jak u mnie, droga w zaawansowanym stopniu budowy i tyle w temacie.

• Like 2
Opublikowano
10 minut temu, Qwazi napisał(a):

Nie on  🫣

5 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

To nie jest tak że przychodzi wycena i ktoś cie pyta czy zgadzasz się czy się nie zgadzasz. Jeszcze zanim była komisja to przyszło pismo o podanie numeru konta, później komisja, wycena, kasa na koncie i tyle. Nikt nikogo o nic nie pyta. To była kilka lat temu przed ustawą o inwestycjach strategicznych czy jak tam. Wiem że kilka osób złożyło sprawe do sądu ale kasa już przelana, albo nie jak u mnie, droga w zaawansowanym stopniu budowy i tyle w temacie.

Tak samo było u kolegi, obwodnicę na ich działce zaczęli robić i dopiero jakiekolwiek rozmowy się zaczęły jak pierwsze spychacze ruszyły 

Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał(a):

w urzedzie powial wiatr zmian i same mlode dziewczyny wiec trzeba je poustawiac.. jedna uczylem jak wniosek wypelnic..

poprzednia wojt nawet na fb mnie zablokowala 😂

gdzie te czasy gdy wiekszosc urzednikow znalem osobiscie....teraz 53 osoby i nawet z twarzy nie kojarze..

Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Numer konta się podaje do transakcji. A jak się zgodzić na transakcje nie znając jej wartości? Ja bym nie podał. Jak nie chcesz sprzedać lub nie wiesz za ile to po co podawać dane🤔

Jak Ci weszli na grunt będący Twoja własnością bez Twojej zgody?

Opublikowano
Teraz, jacus napisał(a):

w urzedzie powial wiatr zmian i same mlode dziewczyny wiec trzeba je poustawiac.. jedna uczylem jak wniosek wypelnic..

poprzednia wojt nawet na fb mnie zablokowala 😂

gdzie te czasy gdy wiekszosc urzednikow znalem osobiscie....teraz 53 osoby i nawet z twarzy nie kojarze..

Jak będziesz miał takie wejscia, to Ci jeszcze drzwi zamkną🤷

Opublikowano
40 minut temu, jacus napisał(a):

to sa fachowcy ??? moze kiedys ..

Pewnie, że tak. Z gówna bicz ukręcą. Nie mają sprzętu, a robią, regenerują bo nie mogą dostać części. 

Ja podziwiam ludzi, którzy potrafią zrobić coś z niczego 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Z wyceną można się nie zgodzić. Jak się wszyscy nie zgodzą to coś się zadzieje. Ale zawsze tak jest, że się nie zgodzi jeden albo dwóch, a reszta popsioczy i sprzeda

Teraz to jest tak, że i tak Ci zabiorą, wchodzą, budują a ty się bujaj z nimi po sądach, a wiemy jakie mamy szybkie i sprawne w Polsce sądownictwo ... Zabiorą Ci pod budowę a kasę zobaczysz za X lat, o ile uda się wywalczyć przed sądem więcej niż wycena ... Czy zgadasz się z wyceną czy nie to i tak wynocha ... Jak się zgadzasz to robią przelew, a jak nie to bujanka po sądach ...

37 minut temu, Qwazi napisał(a):

🤔

Oni sobie wchodzą i tyle, takie mamy prawo w Polsce, dostajesz pismo, 3 miesiące i ma Cię nie być ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
32 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Numer konta się podaje do transakcji. A jak się zgodzić na transakcje nie znając jej wartości? Ja bym nie podał. Jak nie chcesz sprzedać lub nie wiesz za ile to po co podawać dane🤔

Normalnie. Te czasy że ktoś coś tam oprotestował itp już mineły. Jeden sie nie zgadza, nie podał numeru itp to i tak nic nie zmienia droge budują. To jest wyszczególnione w specustawie. Złożyli jakiś tam pozew zbiorowy przez kancelarie, wpłacili kupe kasy prawnikom a robota idzie w błyskawicznym tępie. Po drodze będą jeździć samochody a niektórzy jeszcze nie będą mieli pieniędzy.

Jak robili wodociąg kilka lat temu  to inna sprawa, były negocjacje co za ile itp itd, jak jeden sie nie zgodził to omineli jego pole kosztem kilkustet metrów rury.

Podobnie jak asfaltowali droge gminną z 10 lat temu. Każdy miał oddać po 2 metry pola, jeden się nie zgodził to jest przerwa w asfalcie 30 metrów. Nikt nie będzie z durniem sie sądził czy czepiał.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Normalnie. Te czasy że ktoś coś tam oprotestował itp już mineły. Jeden sie nie zgadza, nie podał numeru itp to i tak nic nie zmienia droge budują. To jest wyszczególnione w specustawie. Złożyli jakiś tam pozew zbiorowy przez kancelarie, wpłacili kupe kasy prawnikom a robota idzie w błyskawicznym tępie. Po drodze będą jeździć samochody a niektórzy jeszcze nie będą mieli pieniędzy.

Dokładnie, jak autostradka idzie przez twój dom to masz mniej praw niż ktoś nielegalnie zajmujący mieszkanie ... Pismo, 3 miesiące i ma Cię nie być, a gdzie się podziejesz to już nie ich problem ... To że się nie zgadzasz interesuje ich tak bardzo jak kupka żuczka gnojarza ...

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak też przypuszczam.

Może być na łączeniu karterów bo ona z 2 P0łówek złożona. 

Może być P0 między gaźnikiem a cylindrem

Może być przewód lub kanał impulsowy mieć nieszczelność. 

Trzeba zrobić test szczelności przez gaźnik

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dokładnie, jak autostradka idzie przez twój dom to masz mniej praw niż ktoś nielegalnie zajmujący mieszkanie ... Pismo, 3 miesiące i ma Cię nie być, a gdzie się podziejesz to już nie ich problem ... To że się nie zgadzasz interesuje ich tak bardzo jak kupka żuczka gnojarza ...

Państwo zawodzi w tym temacie po całosci niezależnie od ekipy. Jest KOWR- za zgodą rolnik powinien dostać ziemie plus rekompensate i koszty budynków, było by po sprawie albo rzetelną wycene. 

A tak przyjeżdża komisja ogląda ściernisko w papierach pisze że to pastwisko, pyta się co to lucerna. Droga przecina pole i zostawia za nią 30 arów. Jaka to wartość dla rolnika? Jedż teraz 2 kilometry w koło żeby to uprawić. Jak taka osoba wyceni ci grunty rolnicze.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

A tak przyjeżdża komisja ogląda ściernisko w papierach pisze że to pastwisko, pyta się co to lucerna. Droga przecina pole i zostawia za nią 30 arów. Jaka to wartość dla rolnika? Jedż teraz 2 kilometry w koło żeby to uprawić. Jak taka osoba wyceni ci grunty rolnicze.

I ludzie mi się dziwią, że nie chcę ekspresówki obok domu ... Ponad połowa ziemi gospodarstwa była by po drugiej stronie ekspresówki, zamiast mieć maksymalnie kilometr, miałbym wg ich planów 5km. No super ... Zamiast mieć ponad 10ha pod warzywa czy owoce, czyli blisko gospodarstwa, to zostanie 5 albo 6, z tego już się nie utrzymam, można szukać roboty ...

Opublikowano
6 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

Sam se kupiłeś a nie tusek dał

Sam jeszcze tuskowi oddałeś%

Ja nic nie kupuje 

Odkładam na P0tem

Oj tam oj tam pewno jakiś VAT oddajesz może jakiś tłok albo cylinder do Piły to przecież też opodatkowane ale co ja tam wiem 😜😜

5 godzin temu, jacus napisał(a):

jesli masz pol palety cukru tanszego pewnie o polowe....aplikacje mozna usunac..

masz chyba telefon i wiesz ze nieuzywane od dawna aplikacje same sie usuwaja..

Czekaj czekaj pół tira chciałem kupić cukry 😁😁😁

Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

chłopaki ileczasu  realnie trzymacie te wszystkie papierzyska unijne? Zwariuje na tym l4

5 lat zgodnie z prawem Netfliksa czy HBO pooglądaj a najlepiej poczytaj książke.

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

I ludzie mi się dziwią, że nie chcę ekspresówki obok domu ... Ponad połowa ziemi gospodarstwa była by po drugiej stronie ekspresówki, zamiast mieć maksymalnie kilometr, miałbym wg ich planów 5km. No super ... Zamiast mieć ponad 10ha pod warzywa czy owoce, czyli blisko gospodarstwa, to zostanie 5 albo 6, z tego już się nie utrzymam, można szukać roboty ...

ty to se możesz nie chcieć, jak będzie taki plan budowy, to zrobią ją i  tak bez twojego niechcenia.  xD

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Desperado napisał(a):

ty to se możesz nie chcieć, jak będzie taki plan budowy, to zrobią ją i  tak bez twojego niechcenia.  xD

I ja to wiem, dlatego jestem zadowolony z tego, że są plany że jednak nie będzie obok mnie ...

Opublikowano

A w Biedrze jak chytrze teraz zrobili. Promocja jest tylko na aplikacje i tylko po wyświetleniu promocji. Co raz trudniej teraz restauracjom, barom czy innym budom z kebabami. Przedtem przychodził taki jeden z listą 10 numerów, kupował 50 kg schabu w promocji i sprzedawał obiady.

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

A w Biedrze jak chytrze teraz zrobili. Promocja jest tylko na aplikacje i tylko po wyświetleniu promocji. Co raz trudniej teraz restauracjom, barom czy innym budom z kebabami. Przedtem przychodził taki jeden z listą 10 numerów, kupował 50 kg schabu w promocji i sprzedawał obiady.

Zaraz Jacuś cię pociśnie z aplikacją 🙋🙋

• Haha 1