Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

a jaka firma produkuje dla castrol na europe oleje ? 

Aż tak się tym nie interesuję, po prostu mechanik kazał uważać na Castrola, po sporo podróbek, coś jak przy Motul'u w przypadku olei do motocykli ...

Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

No normalnie..... Wiedziałem... 

Ale, że co? 

58 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Zawsze myślałem, że tą trawe to żubry lubia jeść, a na wycieczce w Bialowieży powiedzieli że ta trawa tak sie nazywa bo samcom  śmierdzi i zawsze na nią szczają. Z takiej obsikanej ponoć najlepsza wódka.

Ważne, że eko xD 

47 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ja nie mam... napięcia 🤷

Ostatnią nadzieją ludzkości żeś jest o królu xD 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, jacor73 napisał(a):

Nie bądź wścibska i nie interesuj się nie swoimi sprawami🤣🤣🤣🤣

Znudzi mi się jak przestaniesz pisać te swoje brednie "niewiejska wsiuro"🤫

Ja jestem wścibska spójrz na siebie. 

Sam wszędzie wsciobiasz nosa 

Jednak jak widać taki masz charakter.

A ty co piszesz inteligentnie jakoś tego nie zauważyłam. 

Opublikowano
10 minut temu, jarecki napisał(a):

możę i dobre ale dość promowana firma zwłaszcza płukanki do silników

Moim zdaniem ważniejsza wymiana w terminie niż marka. Aby parametry trzymało.

Od kilku lat sam kupuje i wymieniam u siebie  na kanale. Niezbyt lubie te zajęcie ale nie mam zaufania do pseudomechaników.

Kiedyś zawsze jeden mi to robił i mówił, że leje Mobil1 bo ma z hurtowni na 100% oryginał w dobrej cenie. Do czasu aż zajechałem po coś do niego do domu i w tym czasie przyjechal kurier z 60 litrową beczką jakiegoś najtańszego z allegro. Taki to był Mobil1.

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Moim zdaniem ważniejsza wymiana w terminie niż marka. Aby parametry trzymało.

Od kilku lat sam kupuje i wymieniam u siebie  na kanale. Niezbyt lubie te zajęcie ale nie mam zaufania do pseudomechaników.

Jak filtr na wierzchu to żaden problem wymienić olej. Gorzej jak jakiś mądry inaczej upchnął go w ciekawym miejscu ...

Opublikowano
16 minut temu, Kallina86 napisał(a):

To chyba zwyczajna czysta wódka, tylko w ładniejszej butelce. To ja tak średnio lubię. A te kwaśne jabłko jest serio kwaśne i do drinka bardzo się nadaje. Kwaśna cytryna jest słodka i mi nie podchodzi. Są jeszcze jakieś smaki "pikantne" ale nie miałam okazji spróbować. 

Chyba tak, nie piłem jej. Generalnie pije swój bimber, za kupną nie przepadam a te zaprawiane to ostro chemią zalatują.

Najgorsze co mi w życiu trafiło to bodajże Bols o wyglądzie i smaku płynu do spryskiwczy. Jak po tym łeb napierdalał, o Jezusie.

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak filtr na wierzchu to żaden problem wymienić olej. Gorzej jak jakiś mądry inaczej upchnął go w ciekawym miejscu ...

Teraz w większości te wkłady pierdzielone a nie puszki, jeszcze trzeba osłony zdejmować itp. Dlatego niezbyt to lubie. 

Kolega ma swoją pompke do paliwa i zawsze ciągnie przez bagnet. Nie wiem czemu ale też jakoś to mi nie podchodzi, wole normalnie spuszczać.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Teraz w większości te wkłady pierdzielone a nie puszki, jeszcze trzeba osłony zdejmować itp. Dlatego niezbyt to lubie. 

W tych co mam teraz to jedynie zabawa właśnie z osłoną silnika, potem to bajka, korek spustowy w obudowie filtra, filtr na dole, obok miski, dostęp idealny można powiedzieć. Tylko osłona silnika na wiele śrubek/wkrętów, ale już wolę to zdejmować niż bawić się z filtrem w ujowym miejscu.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
19 minut temu, Kallina86 napisał(a):

Ostatnią nadzieją ludzkości żeś jest o królu xD 

Król to nie...król nie😱...ja bym godziny na tronie nie zdzierżył 🤦...mnie się marzy... buława 🤗🤭

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Kallina86 napisał(a):

Może być zdjęciem przedstawiającym ‎tekst „‎Ostatnio byłem pierwszy raz na wywiadówce. Ch ز że nie mam dzieci. Oni tego nie sprawdzają STREFAT SREFACERALPO Kurde muszę tak zrobić Wbijasz se, przytakujesz, oburzasz się wraz z innymi, pytasz czy Pawełek grzeczny (w każdej klasie jest jakis Pawełek), można wziąć nr do wychowawczyni jak spoko. Jest multum możliwości, jeśli wzbudzisz zaufanie możesz nawet zostać skarbnikiem‎”‎

Nic mi nie mów o wywiadówkach. Do podstawówki chodziła na te wywiadówki żona. Do średnich ja...a wiadomo jak w średnich szkołach młodzież się zachowuje...zwłaszcza jak na internatach są 🤦🙆

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Nic mi nie mów o wywiadówkach. Do podstawówki chodziła na te wywiadówki żona. Do średnich ja...a wiadomo jak w średnich szkołach młodzież się zachowuje...zwłaszcza jak na internatach są 🤦🙆

Młodzież jest grzeczna. To nauczyciele nie dokształcają się, nie nadążają i sobie nie radzą. A najłatwiej winę na młodzież zwalić. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Qwazi napisał(a):

Mój ojciec nigdy nie narzekał na temat wywiadówek w szkole..

Śmiał się że przynajmniej na nich coś ciekawego się dzieje a nie nudy i nudy jak zawsze na takich spotkaniach. 

Jednak to była inna widocznie szkoła i inna zasady w niej panujące. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano

jak zacząłem pacować, to chodziłem do brata na wywiadówki, kilka razy się odezwałem i potem katecheta na mnie się boczył, za to nauczyciele pamiętają mnie do dziś, większość już na emeryturze

Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał(a):

U Zbyszka albo grubo albo wcale. Mi tam taka impreza pasuje a z jakiej okazji to już nie ważne. 

Chałupa na święta już wystrojona 

IMG_20251211_173815.jpg

Ja nie lubię alkoholu , to dziadostwo jest 

1 godzinę temu, 6465 napisał(a):

Jakiego producenta oliwę do auta warto wlac?. Castrol, motul a może milers ?

Platinum lej 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v