Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

🙋 Ludziom się do świąt spieszy... w domach choinki się świecą...domy już przy ozdabiają... jak sklepy...a u mnie u znajomego świnia na kiełbasy po zagrodzie jeszcze hula....

Opublikowano
10 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Obie malutkie...jedna bardziej od drugiej 🤗

No właśnie...Karol Tu du...po wołowa 🤬... @Kallina86 Ci się niemal oświadczyła, a Ty co...połóż się najlepiej i na kostucha oczekuj😡😡😡...o tym że @malaczarna niemal dla Ciebie miejskiego męża wykończyła...nie wspomnę 🤭

Co?!? Łazi jeszcze. Jakby mi tak zależało to już bym wolna była. Wstaje ciemno wracam z pracy też ciemno. Byle do urlopu doczekać 

Opublikowano
10 godzin temu, jacus napisał(a):

ale to tylko w jego glowie .w sasiedniej wsi maja 1800 sztuk bydla,w tym 800 mlecznych,.

ie ha ma rsp w jego wsi ?? jaki sprzet,jaka baze ..

kawalek dalej gosc doi 1,2 miliona litrow mleka.

zreszta cywilizacja polega na tym ze twoje dzieci i wnuki do niej pasuja, a nie ty czy tym bardziej rolnik postepowy.

Co to masz 700ha, włącznie z mokradłami, przejętymi razem z ziemią za renty, rozrzucone w 3 czy 4 gminach? To u nas we wsi tacy drobni do 5-10ha obrabiają więcej niż cała RSP... 

Najgorsze jest to, że ty do żadnej cywilizacji nie pasujesz bo jesteś swego rodzaju bezkręgowcem. 

Ciepło, zachmurzone, wczoraj zapóźnione ćwoki cały dzień kosiły kukurydzę.

Opublikowano
9 godzin temu, Desperado napisał(a):

Ok, ale skąd wziąć wzór?  Pani Malarka ma jakiś swój szablon czy jak?  :P

Drogi kolego w Internecie znajdzie się wszystkie niezbędne materiały referencyjne 🤦‍♀️ 

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, s_z_k napisał(a):

Drogi kolego w Internecie znajdzie się wszystkie niezbędne materiały referencyjne 🤦‍♀️ 

... Mozna powiedzieć.... No niezła... Artystka... 🫣

49 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale u Tuska to filety z karpia mają być, czyli bez ości ;)

Po świętach tani kupi... 🤣

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Karpia kupuje się na stawie a nie w jakims lidlu🤢🤮.

Rysiek udka z Lidla przetrawił to i karpia z Lidla zje xD chociaż u niego w tym roku taka bida za Tuska że pewnie rybę wigilijna z drewnianej deski wytnie xD

Opublikowano

Dzień dobry...ciepło...trochę popadało w nocy...

No nic trza się zbierać do regulacji pewnego grona🤦...

Godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Co?!? Łazi jeszcze. Jakby mi tak zależało to już bym wolna była. Wstaje ciemno wracam z pracy też ciemno. Byle do urlopu doczekać 

Bo Karol się zabiera jak pies do jeża 🤷🤭...w sumie, to on może tak robi w trosce o miejskiego🤔...jakaś solidarność musi być 😁

Opublikowano
15 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

A najlepiej wcale ryb nie kupować... Od 2 lat nie miałem w gębie ryby i zero obchodzenia świąt BN. 24 na popołudnie do roboty, 25 wolne, 26 - dniówka.

Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał(a):

Dzień dobry...ciepło...trochę popadało w nocy...

No nic trza się zbierać do regulacji pewnego grona🤦...

Bo Karol się zabiera jak pies do jeża 🤷🤭...w sumie, to on może tak robi w trosce o miejskiego🤔...jakaś solidarność musi być 😁

Gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta

2 minuty temu, Uziu92 napisał(a):

Potężny kombinatowy ciapek w poteznej trasie 

IMG_20251210_082245.jpg

Na strajk jakiś? Grzanie dziala

26 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Potwierdzam. Świeze i żywe choć z tym patroszeniem jest już problem

Opublikowano
5 minut temu, malaczarna napisał(a):

Gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta

Ja dziękuję...mam już... oprawczynię 🤷...może Mietek się...skusi🤔

🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v