Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Bezmózga? 🤣

By znaczyło, że kieruje się sercem... no chyba nie.

Opublikowano
45 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

W przekładni dwa łożyska do wymiany i do regeneracji jeden tryb pewnie bedzie. Do tego wymiana łańcucha i prostowanie listw bo wszystkie prawie zwiniete. Nie wiem czy bedzie chchiał blacharke poprawiac czy nie ma sie jeszcze zastanowic.

Pół maszyny w remont pójdzie 🤷 do Polskiego tandema jakie kupić łańcuchy żeby trochę pochodziły? Nie dość że 2 razy do roku trzeba ogniwka wycinać bo napinacza brakuje bo tak się wyciąga to po kilku latach gniją te płaskowniki co listwy się przykręca 🤷 ładowność niby 6 ton a łańcuchy takie same jak w 2-3 tonowych🤦

Opublikowano
2 minuty temu, slawekes napisał(a):

By znaczyło, że kieruje się sercem... no chyba nie.

Każdy ma inne prorytety, zainteresowania itp. Wiesz jak by nudno było jakby każdy był taki sam?😉

Zobacz jak Chińczycy.🤣

Pytałem się kiedyś jednego jak to jest, że oni dla nas europejczyków wydają się wszyscy tacy sami? On mówi, że spoko, my dla nich też, z twarzy jedna chwała, tyle, że my jesteśmy bardziej zróżnicowani wzrostem.

1 minutę temu, ZetorMisio napisał(a):

Pół maszyny w remont pójdzie 🤷 do Polskiego tandema jakie kupić łańcuchy żeby trochę pochodziły? Nie dość że 2 razy do roku trzeba ogniwka wycinać bo napinacza brakuje bo tak się wyciąga to po kilku latach gniją te płaskowniki co listwy się przykręca 🤷 ładowność niby 6 ton a łańcuchy takie same jak w 2-3 tonowych🤦

Ciężko trafić dobre, żeby z plasteliny nie były. Jeżeli wymieniasz te koła do łańcuchów to kup takie z większymi wgłębieniami żeby lepiej trzymały ogniwa  bo są różne  w sprzedaży.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Desperado napisał(a):

A ty dlaczego masz nie spróbować?

A nie zapomniałeś o czymś?

Nie zamierzam tu nikomu się zwierzać z tego jaką drogę wybrałam 

Nie jestem Piotrem. 

Wystarczy że podążam taka droga jaką wybrałam. 

Musiałby się cud zdarzyć aby zmieniła zdanie co do tej drogi mojej która jak na razie podążam. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
27 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Już przywiozłem

20251129_190736.jpg

Aż sprawdziłem czyś mi jakiej...nie zajumał😲...ale nie...te czarne są wszystkie...musi Sławkowi podpriwadziłeś🤔

Opublikowano
8 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ciężko trafić dobre, żeby z plasteliny nie były. Jeżeli wymieniasz te koła do łańcuchów to kup takie z większymi wgłębieniami żeby lepiej trzymały ogniwa  bo są różne  w sprzedaży.

No właśnie to jakie kupić żeby było dobrze???

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Pytałem się kiedyś jednego jak to jest, że oni dla nas europejczyków wydają się wszyscy tacy sami? On mówi, że spoko, my dla nich też, z twarzy jedna chwała, tyle, że my jesteśmy bardziej zróżnicowani wzrostem.

To ciekawe, niie? Ale jeeśli chodzi o relacje "bliższe" to dylematów takich nie ma.

Opublikowano
19 minut temu, slawekes napisał(a):

Kurba nie widziałem krowy z bliska z 19 lat. Za to widziałem dziś rano dziki, i właśnie piszę na nich donos z nadzieją że te głupiie ryje skończą jako kiełbasa.

Pisz, pisz, wczoraj na świeżo zasiane trawie widziałem poryte miejsca 

Coś w ryj paliło że nie buchtował tylko dziugał i szedł dalej

Opublikowano
13 minut temu, ZetorMisio napisał(a):

Kupić zachodni i zapomnąć 

Od 2017 r taśmę skróciłem 2 razy

Wywozi jakieś 100+ rozrzutników na rok

15 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Każdy ma inne prorytety, zainteresowania itp. Wiesz jak by nudno było jakby każdy był taki sam?😉

Zobacz jak Chińczycy.🤣

Wszystko jedno i to samo

W tytanach 10 po roku skracanie, naciąganie co 10 rozrzutników 

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Pisz, pisz, wczoraj na świeżo zasiane trawie widziałem poryte miejsca 

Coś w ryj paliło że nie buchtował tylko dziugał i szedł dalej

I piszę i piszę. I musi kroś przyjexhać. A to kosztuje. A nic tak dobrze nie robi jak koszta.

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Kupić zachodni i zapomnąć 

Od 2017 r taśmę skróciłem 2 razy

Wywozi jakieś 100+ rozrzutników na rok

Wszystko jedno i to samo

W tytanach 10 po roku skracanie, naciąganie co 10 rozrzutników 

To mój wozi 2 razy tyle co Twój. I trzeba skracać taśmę 2 razy do roku 🤦 a na zagramaniczny taki jak bym chciał na razie brakuje drobnych w kieszeni 🤷

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Aż sprawdziłem czyś mi jakiej...nie zajumał😲...ale nie...te czarne są wszystkie...musi Sławkowi podpriwadziłeś🤔

Gdzie tam on by takie słabe miał 

To zasuszone

Pierwsza z prawej hf pierwiastka 11130l w 305 dni 

Druga sm 3 laktacja 13672l w 292 dni

Trzecia hf druga laktacja 9184l w 305dni i 11083 w 420 dni 

Czwarta sm druga laktacja 10013l w 260 dni

Piąta bs pierwiastka na 3 cycki 9194l w 305 dni 9404l w 312 dni

52 minuty temu, radekz200 napisał(a):

karol nie dało tego się jakoś lepiej z głową zrobić co by można było paszowozem cofać?

To zasuszone 

Edytowane przez Karol6130
  • Like 1
Opublikowano
14 minut temu, slawekes napisał(a):

I piszę i piszę. I musi kroś przyjexhać. A to kosztuje. A nic tak dobrze nie robi jak koszta.

Ja już nawet nie dzwonie 

Lekarz weternari który do mnie przyjeżdża zostawił mi parę sznurków, chociaż jest z sąsiedniego koła 

Mieszkam na granicy, jedni polują, drudzy nie polują 

Tamci polują to dziki do nas uciekną i kłopot 

15 minut temu, ZetorMisio napisał(a):

To mój wozi 2 razy tyle co Twój. I trzeba skracać taśmę 2 razy do roku 🤦 a na zagramaniczny taki jak bym chciał na razie brakuje drobnych w kieszeni 🤷

U nas poprogramowe sprzedają i albo kupują nowe, albo zachodnie używki

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Ony nie mają...córek...na zbyciu😉🤭

I ty byś córke do kołchozu oddał? Nie masz sumienia

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
3 godziny temu, Bezduszna napisał(a):

Nie przesadzaj ja z uszkodzonym stawem skokowym wychodziłam z psem na spacer. 

But ortopedyczny zdziałał cuda że nawet mogłam zrobić rundę koło bloku. 

Więc jeśli się chce wszystko można dokonać. 

Tylko trzeba mieć chęci. 

Taaa 🤦 napisałbym coś ale by się że mnie śmieli 🤭🤦

Opublikowano
26 minut temu, slawekes napisał(a):

To ciekawe, niie? Ale jeeśli chodzi o relacje "bliższe" to dylematów takich nie ma.

U nich relacje damsko-męskie są specyficzne, takie bardzo żywiołowe można powiedzieć. Pierwszy raz zobaczyłem jak się kłócą a później leją między sobą to byłem w szoku, później zrozumiałem że to u nich "normalne".

Powiem że znałem ich pare- chinczyków i japończyków ale par mieszanych wśród nich nie było. 

Opublikowano

I mnie 7 lat temu był problem z dzikami namnożyło się ich.

Wychodziły z lasu na osiedle za pożywieniem.

Wszyscy byli w strachu a szczególności psiarze ponieważ nie mogli wychodzić z psami przed las. 

Jednak jak ludzie zaczęli skarżyć i spółdzielnia pismo za pismem słała w końcu zrobili z nimi porządek 

Teraz to już tylko sporadycznie się pojawiają nie tak jak w tamtym czasie że chodziły całymi stadami. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v