Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale co w nim jest bezpiecznego jak to najczęściej podniesiona wyżej Corsa, Golf, Fiesta czy Focus xD Jedyna różnica to podniesienie na zawieszeniu ... A jak się przyjrzysz dokładniej to jest to samo droższe o 10-20% ...

Kobita gada żeby wymienić V40 na XC40, TRoca albo coś podobnego ...

Dobrze mówi...

Opublikowano
22 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Sławek też tak będzie twierdził 🤷...co do żyta się zgadzam 

Przed chwilą rozmawiałem z francuzem, weterynarz na emigracji

Pszenżyto, owies, a jęczmień to dla świń i na browar 

Pszenica do pieca na chleb

Opublikowano
47 minut temu, Qwazi napisał(a):

Znowu nikt Ci nie odpowiedział widzę, więc ja:

W porównaniu z innymi zbożami ma dużo substancji anty żywieniowych, szybko fermentuje w żwaczu, co się przekłada na tendencję do kwasicy, ma niskie zawartości węglowodanów...to jest zboże stworzone sztucznie, nie jest naturalnym składnikiem żywieniowym. Stworzono je po to, żeby można było na słabych glebach uprawiać coś pseudo pszenicznego. I tak to wciśnięto naszym farmerom, dodając, że to będzie składnik uniwersalny, choć wcale taki nie jest. To tak w skrócie. Od razu Cię ostrzegam, że za chwilę Sławek napisze, żem pijany, albo głupi 🤷...

Zajechał SMS...w dół po raz trzeci z rzędu 🤷

Znowu piłeś 🤔🤭 nie mogę Cię zawieść 😁 krowy dawniej kukurydzy nie jadły a jaka to cudowna pasza 😁 i soja i rzepak ...😀

• Haha 2
Opublikowano
11 minut temu, slawek74 napisał(a):

Znowu piłeś 🤔🤭 nie mogę Cię zawieść 😁 krowy dawniej kukurydzy nie jadły a jaka to cudowna pasza 😁 i soja i rzepak ...😀

A co on się rozumie? 🤔 Krawężnik jeden 😁 pewnie pijany 🤷😯

Opublikowano
2 minuty temu, Kallina86 napisał(a):

Chcesz o tym opowiedzieć? 

Jeszcze tego by brakowało abym coś powiedziała na ten temat na który ty wiesz znacznie więcej niż ja jak widać. 

• Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, Wpaw napisał(a):

A co on się rozumie? 🤔 Krawężnik jeden 😁 pewnie pijany 🤷😯

I jeszcze po pijaku z onego krawężnika spadł 🙆...a Sławek to jest fachman💪...

...tylko się skubańczyk nie chce wiedzą podzielić 😞

28 minut temu, slawek74 napisał(a):

Groziłem Ci wczoraj, że jak ja się napiję, to Ciebie...weźmie🤷

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

I jeszcze po pijaku z onego krawężnika spadł 🙆...a Sławek to jest fachman💪...

...tylko się skubańczyk nie chce wiedzą podzielić 😞

Groziłem Ci wczoraj, że jak ja się napiję, to Ciebie...weźmie🤷

🧐🧐🧐 coś pił 🤔🤭 można dawać lucerna zasuszonych i lizawki solne 🤔🤭

3 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Na kiszonke? I kiedy zbierasz?

Ja też sieję 🙋‍♂️ kosimy od dziewiątej 🤷‍♂️🤭

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Wpaw napisał(a):

Na kiszonke? I kiedy zbierasz?

Na kiszonkę. Zbieram jak się nadaje, ewentualnie trochę wcześniej, jak muszę. Bo u mnie na wsi ludzie stoperanu nie biorą, a mokradła blisko i dzików kupa. Więc jak pokoszą i moja ostatnia zostanie to już też muszę. Nigdy nie zbierałem inaczej niż jako ostatni.

Ale co do pelnoporcjowkę to miałem na myśli ziarno kukurydzy oczywiście. Ziarnówki nie sieję wogóle...

3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

coś pił 🤔

Nie powim🤷😁

3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

można dawać lucerna zasuszonych i lizawki solne 🤔🤭

To se dawej🤷...ja żywię po swojemu 🤷...

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie poznałeś dziadka swego?

No wypisz wymaluj ty na fotce..😆

Mój dziadek walczył pod Kockiem , reszte wojny przesiedział w obozie i na robotach. Jeszcze pod koniec wojny dostał od ruskiego bagnetem.

On nie miał nic wspólnego z takimi formacjami.

Nawet nie wiedziałem że takie czasopismo było. Takie czasy były.

Opublikowano
11 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A czemuż to?

12 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Jeszcze tego by brakowało abym coś powiedziała na ten temat na który ty wiesz znacznie więcej niż ja jak widać. 

Nie będę powtarzać 👍

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

🧐🧐🧐 coś pił 🤔🤭 można dawać lucerna zasuszonych i lizawki solne 🤔🤭

Ja też sieję 🙋‍♂️ kosimy od dziewiątej 🤷‍♂️🤭

Mundry🤭

3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Na kiszonkę. Zbieram jak się nadaje, ewentualnie trochę wcześniej, jak muszę. Bo i mnie na wsi ludzie stoperami nie biorą, a mokradła blisko i dzików kupa. Więc jak ponoszą i moja ostatnia zostanie to już też muszę. Nigdy nie zbierałem inaczej niż jako ostatni.

Ale co do pelnoporcjowkę to miałem na myśli ziarno kukurydzy oczywiście. Ziarniaki nie sieję wogóle...

Zależy czy przyjedzie ktoś specjalnie... Ja siałem Hulka fao250 Giewont 260. Ale teraz coś z mniejszym FAO raczej...

Tak wiem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v