Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Jasne. Rozumiem. Ile razy było, że się zacieliła a potem farbowała. Parę razy była też krew na osłonce, a krycie skuteczne 

Dobrze ok ja dokładnie nie znam. U mnie trzymam się tego że jak pęcherzyk pęknie to jest krew z niego ,i po około 36 godzinach od inseminacji jeśli się pojawi skuteczność zabiegu 100% , a jeśli podczas inseminacji już coś widać np na końcówce słomki bo tak bywało to krew na zewnątrz i tak się pojawi nie wcześniej niż 24 godziny od zabiegu 

Ale tak mnie nauczył inseminator i tego się trzymam 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Dobrze ok ja dokładnie nie znam. U mnie trzymam się tego że jak pęcherzyk pęknie to jest krew z niego ,i po około 36 godzinach od inseminacji jeśli się pojawi skuteczność zabiegu 100% , a jeśli podczas inseminacji już coś widać np na końcówce słomki bo tak bywało to krew na zewnątrz i tak się pojawi nie wcześniej niż 24 godziny od zabiegu 

Patrząc po zewnętrznych objawach masz rację. Tyle, że krew na osłonce katetera zwykle nie pochodzi z pęknięcia pęcherzyka, a z podrażnienia szyjki macicy. Dlatego te 24 godziny. Natomiast krwawienie po zabiegu wcale nie świadczy ani o skuteczności ani o jej braku. Bez względu na pojawienie się tej krwi zabieg może się zarówno okazać skuteczny jak i nieskuteczny. Tutaj nie ma żadnej reguły. Hormony żeńskie są nieprzewidywalne

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Qwazi napisał(a):

Patrząc po zewnętrznych objawach masz rację. Tyle, że krew na osłonce katetera zwykle nie pochodzi z pęknięcia pęcherzyka, a z podrażnienia szyjki macicy. Dlatego te 24 godziny. Natomiast krwawienie po zabiegu wcale nie świadczy ani o skuteczności ani o jej braku. Bez względu na pojawienie się tej krwi zabieg może się zarówno okazać skuteczny jak i nieskuteczny. Tutaj nie ma żadnej reguły. Hormony żeńskie są nieprzewidywalne

Dlatego mówię nie wiem nie znam się , opieram się na obserwacji i tym co mnie nauczono . Powiem więcej ja w d*pie krowom nie grzebie 🙈

Edytowane przez Nieustraszony1044
  • Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Niekiedy ruja potrafi trwać bardzo krótko

A twardość pecherzyka też nie daje żadnej pewności że zaraz pęknie

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Ponad miesiąc, a dokładny bo była taka sytuacja 

20231130_135536.jpg

Co to ? Byk 🤔 

1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

Niekiedy ruja potrafi trwać bardzo krótko

Dlatego podstawą jest u mnie obserwacja i mniej więcej wiadomo która krowa ma jaką ruje , kiedy pokryć itd bo to jest powtarzalne , np z moich obserwacji SM mają długą ruje . Dobra idę stąd bo się udzielam a mnie to już nie dotyczy 

Opublikowano
Godzinę temu, radekz200 napisał(a):

ja do niej nie podchodzę z dojarka, no był wet i wrzucam tabletki w poniedziałek płukanka i będziemy zacielac do świąt, chociaż doradzał żeby sprzedawać 

Ja swojej nie rozdajam bo mała, wczoraj odjęte łożysko, dostała antybiotyk, dziś pod pysk karoten i dieta żeby wymię przepalić, za dwa tygodnie futer laktacyjny, za miesiąc jak nic nie pokaże to usg 

Dziś i po jutrze po zastrzyku na ruje żeby macica się wyczyściła

6 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Co to

Dzidziuś

Opublikowano
11 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Dlatego mówię nie wiem nie znam się , opieram się na obserwacji i tym co mnie nauczono . Powiem więcej ja w d*pie krowom nie grzebie 🙈

Kura nie rozumiem ich . Przy tych kilkunastu sztukach nie lepiej wezwać fachowca. 

Opublikowano
3 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

No i co z tego? 

Zabronisz mi?

Może i plotki, ja tam nie wiem

Może ciebie ybła

Człowieku taka bida że to gołe pole po stawię wzięło i znikło 

Nie ma już dla mnie nadziej 

Do lekarza idź że swoimi problemami...🤦🙋‍♂️

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, slawek74 napisał(a):

Na kupców czekam

To może ja przyjadę  i walizkę przywiozę bo może się w swoje z kasą nie zmieścisz? Przy okazji by jakie %%%🤔

Edytowane przez ZetorMisio
Opublikowano
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Co się stało to się nie odstanie. 

Karty życia widocznie obojga doszły do końca.

Normalny człowiek trochę inaczej to postrzega, a upośledzony tak jak ty🤫

Opublikowano
47 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A co to znowu?

Uważam że każdy ma zapisane kiedy się urodzi i kiedy umrze. 

Tylko różnica jest taka w ludziach że jedni umierają w domu inni w szpitalu, jeszcze są tacy co umierają szybko i bez boleśnie a drudzy w mleczarniach

• Confused 1
Opublikowano

Kjurde , jutro miałem odbyć kurs chemizacyjny, telefon przed chwilą że niestety ale nie odbędzie się bo mało chętnych 

To ja człowiek stary jeszcze chce się uczyć,  pobierać nauki ,dokształcać się a oni mi takie coś robią 

Nie o tako Polske ja walczyłem

Za pisu tego nie było

• Haha 1
Opublikowano
50 minut temu, jacor73 napisał(a):

Normalny człowiek trochę inaczej to postrzega, a upośledzony tak jak ty🤫

Nie znasz mnie człowieku więc nie wiesz dlaczego teraz mam taki punkt widzenia na takie sytuacje niż kiedyś miałam. 

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Uważam że każdy ma zapisane kiedy się urodzi i kiedy umrze. 

Tylko różnica jest taka w ludziach że jedni umierają w domu inni w szpitalu, jeszcze są tacy co umierają szybko i bez boleśnie a drudzy w mleczarniach

To po co się leczyć?

Opublikowano
Teraz, marulekk napisał(a):

Kjurde , jutro miałem odbyć kurs chemizacyjny, telefon przed chwilą że niestety ale nie odbędzie się bo mało chętnych 

To ja człowiek stary jeszcze chce się uczyć,  pobierać nauki ,dokształcać się a oni mi takie coś robią 

Nie o tako Polske ja walczyłem

Za pisu tego nie było

A w sąsiedniej gminie nie będzie ?? Jak się zapisywałem to przenieśli nas do sąsiedniej gminy, bo też mało chętnych było.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v