Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Nie piszę o składniku tylko o tonach 🙋‍♂️ 

Kurzaka przerzucam 250-300t. Jak przeliczałem to około 2-2.5t wchodzą mi na jeden rozrzutnik, i tak nie mam innej roboty to sobie na spokojnie te 40 rozrzutników na jesieni i 80 przed zimą rozrzucę ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
22 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Kurzaka więcej nie dasz, niż te 10t/ha, pod QQ można dać no powiedzmy te 12-14t/ha, ale jak przyjdzie susza może się okazać że pali ... Jednego dnia sobie spokojnie nagnoję 5ha, potem do wieczora jeszcze zdążę wymieszać talerzówką. 2 dni i mam pod ozime nagnojone ...

To sam bobek czy ze słomą?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

To sam bobek czy ze słomą?

Trochę słomy jest. Próbowali bez słomy i na pellecie ze słomy ale podobno brojlery chorowały, że na słomie im najlepiej.

Opublikowano
16 minut temu, radekz200 napisał(a):

na dekadę?

Nie, na wiek

9 minut temu, Belaruss820 napisał(a):

Ten t5.110 na skrzyni electro command

@Karol6130 różnica w wycenie między nimi 65tys. W claasie cemis 1200. W NH skrzynia 16x16 Claas też wycena najpierw była 16x16 ten quadrishift ale teraz po poprawkach na hexaschift zmieniona, cena bez zmian. A wycenialem rok temu jak zaczęliśmy wniosek. Koszty zerowe zaczynając od napisania wniosku,gdyby nie to że za free to byśmy nie składali nawet. Nh na sztywnej osi,Claas amortyzowana 

Kto Ci za darmo go robił, u nas nikt nie chce 

Kuzynowi jd 100 netto katalogowo był tańszy 

Jeszcze 40tys zeszli z ceny nie do ruszenia 

Później się bili o to kto sprzeda

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nie widzieliście chyba ile krowiego obornika dają podlaskie bambry na hektar. Przez kilka lat tyle napierdolą, że z V klasy robi się IV 😉.

Nie muszą być ani podlaskie ani bambry 🤭😁

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nie widzieliście chyba ile krowiego obornika dają podlaskie bambry na hektar. Przez kilka lat tyle napierdolą, że z V klasy robi się IV 😉.

Krowi ma inny "mechanizm działania", było kilku cwaniaków co nawalili 20t/ha kurzyńca, efekt był taki, że jak przyszła susza to wypaliło do zera, nie było po co wjeżdżać ...

Świnie jak były to się dawało 10-12 rozrzutników na ha po 4t, a kurzaka wchodzi 2.5t i rozrzutników 4-5 na ha ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Krowi ma inny "mechanizm działania", było kilku cwaniaków co nawalili 20t/ha kurzyńca, efekt był taki, że jak przyszła susza to wypaliło do zera, nie było po co wjeżdżać ...

Widziałem kiedyś coś podobnego ... już ze 30 lat temu po sąsiedzku miał kawałek pszenicy ... kolorek ładna gęsta a ziarko poślad ... nie wiem czy 2tony z ha uleciało...

Tam mogło być 40ton kurzaka na ha

Edytowane przez slawek74
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Widziałem kiedyś coś podobnego ... już ze 30 lat temu po sąsiedzku miał kawałek pszenicy

Bo jak przychodzi susza i gorąc to kurzyniec "pali" ... Łatwo przesadzić z dawką i efekt jest przeciwny od zamierzonego ... Jak mam pryzmę na polu to moment idzie po te 4-5 rozrzutników na ha ...

Opublikowano

W zeszłym roku gość co biorę słomę od niego pszenżyto spalił saletrą .. myślał że popada i posił 1-1/5 tony z ha ziarka

Bydlęcy trzyma wilgoć i próchnica się robi to się sypie... tak jak należy 🤭

Opublikowano
30 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Nie, na wiek

Kto Ci za darmo go robił, u nas nikt nie chce 

Kuzynowi jd 100 netto katalogowo był tańszy 

Jeszcze 40tys zeszli z ceny nie do ruszenia 

Później się bili o to kto sprzeda

Nie po to ma się żonę w tej instytucji, żeby nie próbować skorzystać.... A ile taki jd ~120KM cenowo z nawigacją byłby? Nie myślałem o nim nawet, sąsiad ma 6120m to w agromaszu 4 obrotowym ma co robić,strasznie krótki się wydaje

• Like 2
Opublikowano
21 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Świnie jak były to się dawało 10-12 rozrzutników na ha po 4t, a kurzaka wchodzi 2.5t i rozrzutników 4-5 na ha ...

20t/ha słomiastego kurzaka sypałem i był problem z gniciem pyry przy suchym roku. Teraz sypie na 2ha te 20t i jest ok.  Ochrona przed grzybem taka sama teraz może tylko więcej soli potasowej sypie 

21 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bo jak przychodzi susza i gorąc to kurzyniec "pali" ... Łatwo przesadzić z dawką i efekt jest przeciwny od zamierzonego ... Jak mam pryzmę na polu to moment idzie po te 4-5 rozrzutników na ha ...

A gdzie pryzma u mnie pod pyry to nawet jeden ziemniak nie wyjdzie 🤣 3 roku jeszcze zboże ciemniejsze w tym miejscu 🤣

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Belaruss820 napisał(a):

Nie po to ma się żonę w tej instytucji, żeby nie próbować skorzystać.... A ile taki jd ~120KM cenowo z nawigacją byłby? Nie myślałem o nim nawet, sąsiad ma 6120m to w agromaszu 4 obrotowym ma co robić,strasznie krótki się wydaje

Pewnie od clasa droższy

Właśnie taka 140km w 4 garach 

Opublikowano (edytowane)

dzisiaj kwoka zs stodoly wyprowadzila 3 kurczeta.

55 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

wdawnych czasach z kurnik a20 tys brojlerow na 70 ar wywalalem i nic sie nie dzialo..

5 rozrzutnikow na ha  ?? to go nawet widac nie jest .

chyba ze spod niosek. gdy mi sie norma przestawila to na trawie 5 lat widac bylo gdzie .

53 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Robisz jakieś 🤔😁

tylko podejrzane robie

Edytowane przez jacus
Opublikowano
25 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Pewnie od clasa droższy

Właśnie taka 140km w 4 garach 

To mi wystarczy Claas,ale jeszcze zależy czy przyklepią wniosek w agencji. Narazie planu są ambitne i wtedy już z grubej rury inwestycja dalej. Doradź mi jeszcze jakąś sprawdzona mieszankę traw na podsiew łąk,żeby na słabszym stanowisku wytrzymała 

Opublikowano
7 minut temu, Belaruss820 napisał(a):

To mi wystarczy Claas,ale jeszcze zależy czy przyklepią wniosek w agencji. Narazie planu są ambitne i wtedy już z grubej rury inwestycja dalej. Doradź mi jeszcze jakąś sprawdzona mieszankę traw na podsiew łąk,żeby na słabszym stanowisku wytrzymała 

dsv 2014 ale w czystym siewie, podsiew nie opłaca sie

• Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v