Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

mylisz sie nie moga egzekwowac czegos co jest nie zgodne z prawem 

Ale dostają rozporządzenie czy ustawę, a to jest akt prawny, a więc prawo które mogą egzekwować ... Od oceniania zgodności rozporządzenia z ustawą/konstytucją są inne organy, nie Policja ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
43 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Nigdy nikt nie dostał ode mnie gumy na plecy, jeśli swoim zachowaniem na to nie zapracował. Policjant nie jest od wymierzania kary. To zadanie sądu. Oczywiście nie mam tutaj na myśli postępowania mandatowego, bo tutaj faktycznie policjant jest organem uprawnionym do nałożenia kary grzywny. Mówię o poważniejszych rzeczach, bo z reguły tam gdzie środki przymusu bezpośredniego tam przestępstwo. A pałka, kajdanki, gaz czy broń służą do egzekwowania wydanych poleceń. Jeżeli obywatel się do nich stosuje, to jakim prawem sięgać po śpb? Nie ma takiego prawa. Podobnie jest z zatrzymaniem człowieka. Nie mylić z doprowadzeniem do wytrzeźwienia, bo to są dwie różne rzeczy. Do wszystkich czynności muszą być spełnione przesłanki, żeby one mogły zostać wykonane. Tylko przesłanką legitymowania jest bardzo szeroka i praktycznie zawsze policjant może ta czynność wykonać 

No ładnie napisane🤭

Ale jak to mówią sąd sądem ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie🤦🤭

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale dostają rozporządzenie czy ustawę, a to jest akt prawny, a więc prawo które mogą egzekwować ... 

czlowieku nawet w tym rozporzadzeniu nie bylo podstaw do teg co robili😜...jasno orzekaly o tym sady a te glaby dalej swoje...to jest cyrk nieukow w policji i tyle 

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Desperado napisał(a):

No chyba już się przekonałaś    :P o czym byś rozmawiała z tymi miejskimi dupkami, a z nami się nie nudzisz, tylko patrzeć jak powiesz że wyjdziesz tylko za rolnika.   xD

Tu ci przyznam rację że się nie nudzę. 

Jednak śmiem twierdzić że nie każdy jest taki sam jak wy. 

Opublikowano
8 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Nie ma prawa w naszym państwie noszenia kagańca nawet agresywne łzy które są na czarnej liście mogą ale nie muszą. 

Cytat

Polsce nie ma ogólnokrajowego przepisu nakazującego wszystkim psom noszenie kagańca. Obowiązek ten wynika z art. 77 Kodeksu wykroczeń, który nakłada na właściciela obowiązek zachowania «zwykłych lub nakazanych środków ostrożności» przy trzymaniu zwierzęcia, co oznacza konieczność zapewnienia bezpieczeństwa. Kaganiec jest obowiązkowy w niektórych sytuacjach, np. podczas podróży środkami komunikacji miejskiej, a także dla psów ras uznawanych za agresywne. 

Obowiązek noszenia kagańca

Art. 77 Kodeksu wykroczeń: Nie zachowuje «zwykłych lub nakazanych środków ostrożności» przy trzymaniu zwierzęcia, podlega karze grzywny do 1000 zł.

Psy ras agresywnych: Rasy psów uznawane za agresywne muszą nosić kaganiec (lista tych ras znajduje się w rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracyjnych z 2003 r.).

Miejscowe regulacje: Wiele gmin, a także konkretne obiekty (np. centra handlowe, gabinety weterynaryjne), może mieć swoje własne regulaminy nakazujące noszenie kagańca, np. w transporcie publicznym. 

Opublikowano
15 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jedno to kara za przewinienie...

... drugie to.... nieostrożność...nieświadomość...

...słabe porównanie...jak dla mnie..

Dobraaa niech ci już będzie przyznam ci rację. 

Opublikowano

No dziś biznes się kręci, indyki sprzedane, suka się oszczeniła siedem piesków jest będzie siedmiu byczków 🤭🤦 jałówka się latuje 😜 oby tak dalej tylko żeby nie zapeszyć 🤗

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Cytat

Polsce nie ma ogólnokrajowego przepisu nakazującego wszystkim psom noszenie kagańca. Obowiązek ten wynika z art. 77 Kodeksu wykroczeń, który nakłada na właściciela obowiązek zachowania «zwykłych lub nakazanych środków ostrożności» przy trzymaniu zwierzęcia, co oznacza konieczność zapewnienia bezpieczeństwa. Kaganiec jest obowiązkowy w niektórych sytuacjach, np. podczas podróży środkami komunikacji miejskiej, a także dla psów ras uznawanych za agresywne. 

Art. 77 Kodeksu wykroczeń: Nie zachowuje «zwykłych lub nakazanych środków ostrożności» przy trzymaniu zwierzęcia, podlega karze grzywny do 1000 zł.

Psy ras agresywnych: Rasy psów uznawane za agresywne muszą nosić kaganiec (lista tych ras znajduje się w rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracyjnych z 2003 r.).

Miejscowe regulacje: Wiele gmin, a także konkretne obiekty (np. centra handlowe, gabinety weterynaryjne), może mieć swoje własne regulaminy nakazujące noszenie kagańca, np. w transporcie publicznym. 

Znam te prawo na wylot jednak on i nas jest tak jak by ci to powiedzieć niezbyt egzekwowany. Więc dalej jest to martwy przepis tak by nie było.

A jeszcze ci dodam że nawet jeśli trafisz na mądrego właściciela to mają na pysku takie kagańce które mogą pokiereszował przeciwnego psa lub człowieka. 

Ja jestem z tych właścicieli którzy dostosowali kaganiec do możliwości psa. Czyli tylko prowizorka ( plastik) który ma tylko zabezpieczyć a nie uszkodzić. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
2 minuty temu, Wpaw napisał(a):

No dziś biznes się kręci, indyki sprzedane, suka się oszczeniła siedem piesków jest będzie siedmiu byczków 🤭🤦 jałówka się latuje 😜 oby tak dalej tylko żeby nie zapeszyć 🤗

Kupa szczęścia...na jeden dzień🙆

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jacor73 napisał(a):

Brak argumentów do czego, do tego że jesteś szurnięta?

Nie mam zamiaru nikogo i do niczego przekonywać, tymbardziej ciebie.

Widziszz a ja bym z chęcią posłuchała co masz do powiedzenia na temat mieszkania na wsi i jakie masz argumenty aby nie mieszkać w mieście. 

I to ty do mnie mówisz że nie ma możliwości ze mną normalnie porozmawiać śmiem twierdzić że to ty nie umiesz rozmawiać ze mną normalnie. 

3 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ooooo....dość niezwykłe....🙆

Widzisz nie raz się zdarzy 

3 godziny temu, Desperado napisał(a):

To na plus, czy na minus?  :P

Jeszcze tego nie wiem.

Czas pokaże. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
40 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

bzdura ..do legitymowania musza byc podstawy ,widac stara szkola ze policjant wszystko moze ..

sady o obecnie obalają te teorie ze zawsze moze 😜 

Nie Bogdan, nigdy nie myślałem, że policjant wszystko może. Wręcz odwrotnie. Ale akurat z legitymowaniem jest tak, że ustawodawca zdefiniował to uprawnienie tak, że policjanci mają prawo do "legitymowania osób w celu ustalenia ich tożsamości", co jest bardzo szerokim uprawnieniem. Więc legitymowanie jest tym uprawnieniem, które na najszerszy zakres. Można legitymować sprawców, świadków, pokrzywdzonych. Można legitymować w ramach zwalczania i zapobiegania przestępstwom i wykroczeniom. Ja wiem, że w necie jest mnóstwo walecznych znawców tematu i robią różne dziwne podchody do policjantów. Czasem mają rację bo policjant d..pa, czasem tej racji nie mają. Faktem jest, że policjant na prawo, obywatel ma obowiązek. Jeśli się obywatelowi nie podoba, niech się skarży po, ale niech czynności nie utrudnia. To dziecinada trochę, bo później z głupawej pyskówki się robią sprawy karne o bzdurne znieważenia czy utrudniania czynności, co jest niepotrzebne

55 minut temu, Desperado napisał(a):

Milicja trochę przesadzała, ale dzisiaj taka guma na plecy przydałaby się nie jednemu, wie że nie dostanie gumy to kozaczy jaki to on ważny, a dziewczynka z patrolu tańczy koło niego, bo słaba, a ma go obezwładnić, nie wiem po jaką cholerę teraz te małe policjantki w patrolach mieszanych, co ona tam pomoże temu drugiemu.

Masz rację. Uważam, że kobiet w policji powinno być ok 5%. Przepraszam dziewczyny, ale wy po prostu nie jesteście do tego stworzone. To moje subiektywne zdanie

53 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kurna....za idealny ześ....😉

Nie. Też się mylę, też popełniam błędy. Jak każdy 🤷

23 minuty temu, Wpaw napisał(a):

No ładnie napisane🤭

Ale jak to mówią sąd sądem ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie🤦🤭

Tak mówią. Nigdy nie uzurpowałem sobie prawa do wymierzania sprawiedliwości. Chodząc w mundurze byłem tylko jednym trybikiem w machinie organów ścigania. 

Choć zdarzyło mi się wymierzyć owa sprawiedliwość, ale prywatnie, nie w służbie 

45 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

poogladaj sobie adytobywatelski dziecko ..zobaczysz jak facet wygrywa sprawy w sadzie  i osmiesza policjantow ktorzy twierdza ze wszystko moga 

sa procedury i policja musi je stosowac ..widzimisie nie wystarczy

Widziałem kilka jego filmów i mam wrażenie, że ten gość sobie wybiera piz*..tych policjantów i aranżuje im nieszablonowe sytuacje. Może się mylę, ale takie mam odczucie. W każdym razie będąc na miejscu tych policjantów postąpiłbym inaczej. Na powiedziałbym człowiekowi, że go legitymuję, bo została zgłoszona interwencja

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

mowisz ze wybiera sobie glabow stojac na ulicy 🤣🤣🤣..chlopie ustawa o policji nakłada obowiazki  i stosowanie procedury...policjant ma obowiazek stosowac sie doprocedury a nie odpierdalac cyrk na interwencji i zmyslas prawo ktorego nie ma...zeby kogoś ligitymowac musi zachodzic przeslanka rzeczywista a nie zmyslona na poczekaniu pod potrzeby nielegalnej interwencji 😜...ludzie nagrywaja te cyrki i ida do sadu ,czasy w ktorych policja miala zawsze racje minęły bo teraz sad weryfikuje nagranie a nie to co zmysla policja 

obywatel ktory nie popelnia wykroczenia czy przestepstwa nie moze byc nekany przez policje tylko da tego ze oni wmawiaja ze maja szerokie prawo do ligitymowania ...nie maja prawa  i tyle i nie musza wiedziec  z kim rozmawiaja skoro nie ma podstawy do ligitymowania....

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

😜...ludzie nagrywaja te cyrki i ida do sadu ,czasy w ktorych policja miala zawsze racje minęły bo teraz sad weryfikuje nagranie a nie to co zmysla policja 

W drugą stronę też to działa. I zamiast 500zl mandatu kończy się 3000zl w sądzie xD

Opublikowano (edytowane)

pewnie ze dziala ...ale zeby policja robila tak z siebie durniow to cyrk...wmawianie czegos do czego nie ma podstaw prawnych i zmyslanie  to chyba nie rola stróża prawa 😜

Opublikowano
33 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Nie Bogdan, nigdy nie myślałem, że policjant wszystko może. Wręcz odwrotnie. Ale akurat z legitymowaniem jest tak, że ustawodawca zdefiniował to uprawnienie tak, że policjanci mają prawo do "legitymowania osób w celu ustalenia ich tożsamości", co jest bardzo szerokim uprawnieniem. Więc legitymowanie jest tym uprawnieniem, które na najszerszy zakres. Można legitymować sprawców, świadków, pokrzywdzonych. Można legitymować w ramach zwalczania i zapobiegania przestępstwom i wykroczeniom. Ja wiem, że w necie jest mnóstwo walecznych znawców tematu i robią różne dziwne podchody do policjantów. Czasem mają rację bo policjant d..pa, czasem tej racji nie mają. Faktem jest, że policjant na prawo, obywatel ma obowiązek. Jeśli się obywatelowi nie podoba, niech się skarży po, ale niech czynności nie utrudnia. To dziecinada trochę, bo później z głupawej pyskówki się robią sprawy karne o bzdurne znieważenia czy utrudniania czynności, co jest niepotrzebne

Masz rację. Uważam, że kobiet w policji powinno być ok 5%. Przepraszam dziewczyny, ale wy po prostu nie jesteście do tego stworzone. To moje subiektywne zdanie

Nie. Też się mylę, też popełniam błędy. Jak każdy 🤷

Tak mówią. Nigdy nie uzurpowałem sobie prawa do wymierzania sprawiedliwości. Chodząc w mundurze byłem tylko jednym trybikiem w machinie organów ścigania. 

Choć zdarzyło mi się wymierzyć owa sprawiedliwość, ale prywatnie, nie w służbie 

Widziałem kilka jego filmów i mam wrażenie, że ten gość sobie wybiera piz*..tych policjantów i aranżuje im nieszablonowe sytuacje. Może się mylę, ale takie mam odczucie. W każdym razie będąc na miejscu tych policjantów postąpiłbym inaczej. Na powiedziałbym człowiekowi, że go legitymuję, bo została zgłoszona interwencja

Mówisz o sprawiedliwości, Tak według mnie powinna wyglądać sprawiedliwość.

Opublikowano

Przecież do tej policji biorą jak leci, to czego od nich wymagać?

Ostatnia gwiazda:

https://infosecurity24.pl/sluzby-mundurowe/policja/funkcjonariuszka-stolecznego-wto-zatrzymana-z-mefedronem-byla-nietrzezwa

Teraz robi kariere w mordobiciu patologi. Wcześniej była inna co sprzedawala informacje kibolom i ukryla się pod kołdrą u swojego yebaki.

Czego wymagac od takich ludzi? One tam są chyba brane żeby chłopaki mieli co ruchać na służbie.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Teraz robi kariere w mordobiciu patologi. Wcześniej była inna co sprzedawala informacje kibolom i ukryla się pod kołdrą u swojego yebaki.

Czego wymagac od takich ludzi? One tam są chyba brane żeby chłopaki mieli co ruchać na służbie.

A się dziwisz że tylko tacy idą do Policji ?? Kto rozsądny by za te ich wypłaty chciał robić to co robią ... Teraz jeżeli ktoś kumaty to do Policji nie pójdzie. A już na pewno nie patrolować chodniki, stać z suszarką czy chronić obywatela mieszkającego przy Mickiewicza w Warszawie przed kobitkami xD dzieje się to samo co w edukacji, trafia do tej pracy element który nie powinien tam trafiać. Ale że nie ma innego wyboru ... To się bierze co jest ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Cytat

A idź pan w UJ z tymi psami w komunikacji zbiorowej. Kiedyś jechałem z córką w pociągu. Mieliśmy wykupione miejscówki trafiło się w przedziale gdzie jechała jaka pani z pieskiem. Te psisko zaczęło obwąchiwać nas, córcia się bała. Kazałem żeby te psisko trzymała bliżej siebie . Ta głupio się śmiała i ten pies dalej swoje. Zrobiłem awanturę i konduktor kazał mi ,zabrać dziecko i przesiąść się do pierwszej klasy. 

Edytowane przez 6465
  • Like 2