Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, 6465 napisał(a):

A jak Tusk babce zabierze 13 i 14? 🤔

Bardzo dużo osób umiera gdzieś widziałem chyba 160 000 ludzi rocznie jakim zabierze i i przyjdą wybory To już ich nie będzie zresztą to i tak grono pisowców

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No ale przyrządy do zrobienia śniadania, z bułeczkami...są...🤷

Ale nie widzę desek do krojenia mięsa 🤷 

Stalka do noży,mało kto się potrafi nią obsługiwać 🙆

• Confused 1
Opublikowano
malaczarna napisał:

27 minut temu, wojtal24 napisał(a):

którzy to taki nie dobry ze smial obudzic? miastowy?

A któż by inny?

to chyba lepiej że obudził niż by miał brać na spiocha🫣🤫

• Haha 2
Opublikowano
46 minut temu, Michał18 napisał(a):

I ja się też nie martwię cenami mleka , nawozów . Bo tyle co ja mam mleka to niewiele odczuje spadek ceny a nawozów tyle co ja zużywam to też nie ma co się martwić 

Niech się martwią bogaci

Ale Ty bogaty 

Ciągnik kupiłeś przecież nie dawno 

Opublikowano
13 minut temu, Strongman napisał(a):

Bardzo dużo osób umiera gdzieś widziałem chyba 160 000 ludzi rocznie jakim zabierze i i przyjdą wybory To już ich nie będzie zresztą to i tak grono pisowców

To taki stereotyp że pisowcy. Znam wiele starych babek i dziadków co za Tuskiem pójdą w ogień. Wiekszość to komuchy lub ich dzieci - ormowcy, milicjanci, esbecy, pzprowcy, zmw i tym podobni. Myslisz czemu Tusk pierwsza rzeczą jaką zrobił bylo przywrócenie im emerytur?

On akurat mają wywalone na 13-14 bo biorą grubą kase.

Oni wszyscy głosowali na SLD kiedy rzadzili tam postkomuchy a nie jak teraz siewcy LGBT i innych zboczeń.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ale Ty bogaty 

Ciągnik kupiłeś przecież nie dawno 

Karol weź ty przestań narzekać. Młody zdrowy chłop jesteś, masz ładne gospodarstwo, maszyny , zwierzęta itp  a marudzisz jak stara baba albo kawaler.  Nie patrz na innych - niech se mają nowe helikoptery i nie wiadomo co jeszcze. Myslisz że stan posiadania to jakiś wyznacznik szczęścia?

Ile ty masz lat? Masz dziewczyne?

• Like 5
Opublikowano
38 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

On naprawde tak myśli.🤣🤣🤣🤣

Chyba zapomniał jak ładne lata temu niektórzy kupowali odsadki po 3500-4000 a sprzedawali po roku za 4500-5000.

Skoro tak twierdzisz, to pewnie tak jest

Odsadek teraz kosztuje 6-7 tyś 

Całkiem prawdopodobne jest że byk za rok może mieć wartość taką samą 

Kiedy zaczynałem przygodę z bykami, to byk płacił 3 zł i mniej

Pozniej było 9, których nie uświadczyłem bo nie miałem nic do sprzedania 

Sprzedawałem po 6

W tym czasie najwięcej lamentowali ci co sprzedali po 9zł parę parti i raz jedną partię po 6zł

Na chwilę obecną żeby mieć cielaka to trzeba go wyprodukować 

A że ludzie nie chcą pracować to muszą płacić 

W tej chwili na opasach niektórzy wychodzą lepiej niż na mleku 

Także ja doskonale pamiętam jak byk jechał za 2.500-3 tys

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

Skoro tak twierdzisz, to pewnie tak jest

Odsadek teraz kosztuje 6-7 tyś 

Całkiem prawdopodobne jest że byk za rok może mieć wartość taką samą 

Kiedy zaczynałem przygodę z bykami, to byk płacił 3 zł i mniej

Pozniej było 9, których nie uświadczyłem bo nie miałem nic do sprzedania 

Sprzedawałem po 6

W tym czasie najwięcej lamentowali ci co sprzedali po 9zł parę parti i raz jedną partię po 6zł

Na chwilę obecną żeby mieć cielaka to trzeba go wyprodukować 

A że ludzie nie chcą pracować to muszą płacić 

W tej chwili na opasach niektórzy wychodzą lepiej niż na mleku 

Każda branża ma swoje ,,5 minut''

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Karol weź ty przestań narzekać. Młody zdrowy chłop jesteś, masz ładne gospodarstwo, maszyny , zwierzęta itp  a marudzisz jak stara baba albo kawaler.  Nie patrz na innych - niech se mają nowe helikoptery i nie wiadomo co jeszcze. Myslisz że stan posiadania to jakiś wyznacznik szczęścia?

Ile ty masz lat? Masz dziewczyne?

Ja oprócz bidy to już nic nie mam

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

To taki stereotyp że pisowcy. Znam wiele starych babek i dziadków co za Tuskiem pójdą w ogień. Wiekszość to komuchy lub ich dzieci - ormowcy, milicjanci, esbecy, pzprowcy, zmw i tym podobni. Myslisz czemu Tusk pierwsza rzeczą jaką zrobił bylo przywrócenie im emerytur?

On akurat mają wywalone na 13-14 bo biorą grubą kase.

Oni wszyscy głosowali na SLD kiedy rzadzili tam postkomuchy a nie jak teraz siewcy LGBT i innych zboczeń.

A u ciebie jak zwykle obłęd i odklejenie. Ciekawe czemu potem najwięcej jakichś byłych TW czy byłych członków PZPR w pisie się znajduje? Teraz nawet MIller w temacie o polityce jest cytowany przez pisowców bo taki prawicowy się zrobił. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v