Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry 🤝 🙋 ⚒️

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

By myśli, że z tych cielaków po 2tys będą drogie byki za 2 lata xD 

Ale to chyba musi być jakiś mięsny za tyle . Bo Hf miesięczny to nie wiem czy 1500 mi da ktoś 🤔

Opublikowano
5 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ja im życzę jak najlepiej, a już bardzo dużych plonów w szczególności 

Dobrej pogody 

Jak najlepszego sprzętu w procesie produkcji

A że będzie inaczej, no cóż, nie ja rezygnowałem z hodowli żeby mieć lżej 

I ta rezygnacja była najlepszą decyzja jako podjąłem w związku z gospodarowaniem. Szkoda że zrobiłem to tak późno .  

• Like 1
Opublikowano

Nigdy nie płakałem i się nie użalałem.  Jak z czegoś nie mogę wyżyć to zmieniam sposób zarabiania żeby dzieci głodne nie chodziły. Nikt mnie do niczego nie uwiązał. 

• Like 3
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

To się zacznie jakieś zielonki pod dopłaty uprawiać i tyle ...

A dopłaty to będą?

6 minut temu, marulekk napisał(a):

I co z tym zbożem zrobisz jak hodowli będzie coraz mniej w Polsce A taki cedrob wipasz to sobie z Ukrainy kupi

Nie mój problem 

Ja tam mam bardzo mało 

Bogaci niech się martwią 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Nie mój problem 

Ja tam mam bardzo mało 

Bogaci niech się martwią 

I ja się też nie martwię cenami mleka , nawozów . Bo tyle co ja mam mleka to niewiele odczuje spadek ceny a nawozów tyle co ja zużywam to też nie ma co się martwić 

Niech się martwią bogaci

• Haha 4
Opublikowano
31 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

By myśli, że z tych cielaków po 2tys będą drogie byki za 2 lata xD 

On naprawde tak myśli.🤣🤣🤣🤣

Chyba zapomniał jak ładne lata temu niektórzy kupowali odsadki po 3500-4000 a sprzedawali po roku za 4500-5000.

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, Michał18 napisał(a):

I ja się też nie martwię cenami mleka , nawozów . Bo tyle co ja mam mleka to niewiele odczuje spadek ceny a nawozów tyle co ja zużywam to też nie ma co się martwić 

Niech się martwią bogaci

A jak Tusk babce zabierze 13 i 14? 🤔

• Haha 2
Opublikowano
18 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak nie będzie to będzie leżało odłogiem, lepiej nic nie zarabiać niż dokładać ...

Postawa przedszkolnego łobuziaka w piaskownicy. Przyszedł, wszystkim dzieciom zabawki pozabierał, więc dzieci sobie poszły. Wtedy stwierdził, że co mu z zabawek kiedy nie ma się z kim bawić i pierdzieli niech se te grabki i łopatki leżą a on odąsany idzie do mamy...

Trzeba myśleć wcześniej, a nie zdawać się na ślepy los i własne gów...ne ambicje...

A teraz już jest pewnie za późno na myślenie i idziemy w kierunku takim, że zostaniemy zaorani...i to naszymi własnymi pługami...

Ale dalej myślenie, że "winni wszyscy wokoło, tylko nie ja...ja jestem idealny"...

• Confused 1
Opublikowano
16 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Chceta co ze sklepu?🤔

17631905234156136249192816490250.jpg

Powiem Ci że bułek to ja tu nie widzę 🧐

Pogoda barowa, przyszykować żarcia dla bydła,i zaprosiłem kumpla z żoną , muszę jakoś się z nim godnie rozliczyć 🤬 

Poza tym odpocznę z tydzień w domu 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v