Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A z hf? Jakie byczki po tym będą?

Teraz, Qwazi napisał(a):

Mam. I w krzyżówce z simem, i w czystej rasie 

Opublikowano
5 minut temu, Wpaw napisał(a):

To namocz wodą zjedzą wszystko 

Montbeliarde miałeś kiedyś z tym styczność? 

Zamiast moczyć wodą, kupować albo siać jakąś soję to wolę posiać bobiku... Dodaję teraz, nie kupuję koncentratu, tylko witaminy, te 50% nieśności mam a więcej nie wymagam.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Masz racje Pioter. Potrzebne te gówno z ameryki tobie tzn kurom  jak świni siodło. Chyba że polską byś gdzjeś dorwał.

Sieją trochę w okolicy, w tym roku to gniła. Koszenie późno, u nas pogoda różna... A taki bobik, końcem sierpnia - początkiem września, jak jeszcze w miarę ciepło...

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Ujowe🤷

Ale w czystej rasie to chyba nie są takie złe...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Pioter nie wierzysz w to co Qwazi pisał o Bezdusznej?

zapomniał dopisać że cierpi na zespół kehrera 

2 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Się ludzie rozwijają 

https://vm.tiktok.com/ZNdEeMSbJ/

sie nie oglądaj na ludzi tylko zamawiaj do siebie taki transport 

Edytowane przez konteno
Opublikowano
11 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Zamiast moczyć wodą, kupować albo siać jakąś soję to wolę posiać bobiku... Dodaję teraz, nie kupuję koncentratu, tylko witaminy, te 50% nieśności mam a więcej nie wymagam.

Ta jeszcze dla kur będę siał bobik 🤦 roboty z tym sporo, bobik słabo plonuje. 

Ile go miałeś zasianego? jaki miałeś plon?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Wpaw napisał(a):

Ale w czystej rasie to chyba nie są takie złe...

Ten sam uj co HF, tylko mają niższe wymagania paszowe i kolor. Poza tym to jest jak na wysokiej nodze, kościsty. O lub P klasa🤷

Do opasu to lipa 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
Teraz, Wpaw napisał(a):

Ta jeszcze dla kur będę siał bobik 🤦 roboty z tym sporo, bobik słabo plonuje. 

Ile go miałeś zasianego? jaki miałeś plon?

Będę siał pierwszy raz. 

Siali u nas świniom, do 2,5 tony to na spokojnie sypał. Wolę to niż g*wno jakim jest soja.

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Ten sam UJ co HD, tylko mają niższe wymagania paszowe i kolor. Poza tym to jest jak na wysokiej nodze, kościsty. O lub P klasa🤷

Miałem chyba takiego Słowaka kiedyś, typowy łoś 🤭

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Będę siał pierwszy raz. 

Siali u nas świniom, do 2,5 tony to na spokojnie sypał. Wolę to niż g*wno jakim jest soja.

No ale jak koncentrat dodawałeś to tam jest gówno typu soja... 

2,5 tony to co to jest? a nakład jak

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
Teraz, Wpaw napisał(a):

No ale jak koncentrat dodawałeś to tam jest gówno typu soja... 

Dodawałem ale mi tego jeść nie chciały... Śrutę wybrały, pszenicę wybrały, koncentrat wysypały albo został w karmikach... Zsypywałem i posypywałem tym ziemniaki to ziemniaków nie chciały żreć... 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Dodawałem ale mi tego jeść nie chciały... Śrutę wybrały, pszenicę wybrały, koncentrat wysypały albo został w karmikach... Zsypywałem i posypywałem tym ziemniaki to ziemniaków nie chciały żreć... 

Dobra rozumiem, A tą 60 kupiłeś?

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie. A na co mi teraz traktor jak w polu zrobione? 4 miesiące czasu.

No jak to po co, żeby go przez zimę podreperować 🤦🤭

Opublikowano
Teraz, Wpaw napisał(a):

No jak to po co, żeby go przez zimę podreperować 🤦🤭

Ja nie reperuję nigdy traktora... Robią to za mnie... No, raz pomagałem sąsiadowi bo powiedział, że sam nie będzie robił... Ja to w traktorze tylko olej zmienić, żarówkę... 

• Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, konteno napisał(a):

zapomniał dopisać że cierpi na zespół kehrera 

sie nie oglądaj na ludzi tylko zamawiaj do siebie taki transport 

I do czego mi by było takie coś potrzebny 

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Sam se porównaj. Masz czystą MO i SMxMO

IMG_20251113_200147061_MFNR.jpg

IMG_20251113_200158660_MFNR.jpg

No spoko ale wiesz jak to na krowie, nie widać bardzo aż tak różnicy... 

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja nie reperuję nigdy traktora... Robią to za mnie... No, raz pomagałem sąsiadowi bo powiedział, że sam nie będzie robił... Ja to w traktorze tylko olej zmienić, żarówkę... 

To nie masz chęci się czegoś nauczyć? 

Opublikowano
Teraz, Wpaw napisał(a):

To nie masz chęci się czegoś nauczyć? 

Nie, nie lubię babrania się w olejach i rozkręcania a potem składania. Już mnie wk*rwia wymienianie oleju co drugi rok i filtrów paliwa. Najchętniej to bym zrobił jak z autem - odstawił i zróbcie wszystko co trzeba. Zawsze tak z autem robię, raz w roku. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v