Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Michał18 napisał(a):

🙆 A jednak wyzdrowiał albo pisał głupoty

Nie wyzdrowiał- nadal dręczą go demony. I pamiętaj- ze swojej walce z życiem bądź po stronie życia

Opublikowano
3 minuty temu, Ajeto napisał(a):

Nie wyzdrowiał- nadal dręczą go demony. I pamiętaj- ze swojej walce z życiem bądź po stronie życia

Wiadomo cza być silnym i twardym 💪

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Qwazi napisał(a):

Fendt to nie jest koncern, tylko jeden z trybików Agcco, które jest koncernem...

Jak nie wiesz nic o TTV to możesz sobie porównać Vario z Auto Power. Efekt wyjdzie podobny...różnica polega na tym, że w Auto Power ustawiasz zakres obrotów pod obciążeniem, w TTV ustawiasz zakres prędkości, a obroty silnika są dostosowywane. Bardzo fajne rozwiązanie, tylko trzeba się nauczyć jeździć...

Sam widziałem co się działo z Fendtem, jak Vario, przy zjeżdżaniu z wiaduktu, puściło, a ciągnął ze 20 ton. Gdyby nie miał pneumatyki to byśmy to w telewizji oglądali...

Przecież Deutz już się zwija. Firma trup. Pewnie Agcco przejmie bo już robią dla nich ciągniki.

Edytowane przez Krzysztof81
Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Ostatnio chyba kobiety go straszą...😆

Zbyszku co byś nie napisał i tak wszyscy widzą, że jesteś trzeci po Karolu i Mariuszu podrywacz na af tylko bardziej potrafisz trzymać fason w przeciwieństwie do nich

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Qwazi napisał(a):

I wszyscy myślą, że MWM to jest silnik skonstruowany przez Fendta. A to nieprawda. Tak samo, jak przekładnia ZF a przekładnia ZF to może być przepaść, bo ten producent konstruuje pod zamówienie i kieruje się życzeniem zamawiającego. W bardzo wielu ciągnikach chodzą ZF i w jednych są bardzo dobre, w innych kiepskie. To zależy po prostu od tego, co kto sobie zażyczył i za ile...

Obecnie głównym silnikiem w Fendtcie jest Agcco Power. W dwóch seriach jest montowany Deutz, a w tych największych Man. 

Każdy producent korzysta z zewnętrznych dostawców podzespołów, ale najlepsi, kluczowe podzespoły konstruują i produkują sami lub w zależnych od siebie firmach. Np JD posiada Deere Power System, który robi silniki, a skrzynie biegów i zespoły napędowe produkują we własnych zakładach. Oczywiście były/są modele, gdzie montowali też silniki innych producentów, np Yanmar, czy korzystali z usług ZF w zakresie skrzyń biegów. Fendt tego nie robi i nie ma możliwości ani konstrukcyjnych ani produkcyjnych. Jedyne co ta marka robi sama, to konstruuje i produkuje Vario. Ale ta skrzynia w porównaniu z TTV to jest...nawet nie wiem jak to określić...zrobię to delikatnie...nie dorównuje 

dałem serduszko a odpisałeś o tych skrzyniach. dla mnie Auto powr do pięt nie dorasta Vario jeśli chodzi o wygode. innymi nie jeździłem ale na tych 2 mam porównanie 

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Ajeto napisał(a):

Co myślicie o pomyśle, żeby dziewczynom założyć osobny temat o pogodzie- żeby sobie tam pisały i nam nie przeszkadzały?

Widać że Bóg ci rozum odebrał 🫢

Edytowane przez Bezduszna
  • Haha 1
Opublikowano

Lepiej mi powiedzcie co to jest za traktor zielony z czerwonymi felgami. 

Znaleźć nie mogę dlatego pytam? 

Orka i bezorka rozkminiłam ale tego za ciortu co to za traktor nie jestem w stanie chociaż może to nie traktor tylko co innego. 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

dałem serduszko a odpisałeś o tych skrzyniach. dla mnie Auto powr do pięt nie dorasta Vario jeśli chodzi o wygode. innymi nie jeździłem ale na tych 2 mam porównanie 

Jeździłem na wszystkich bezstopniowych, z tym że to wszystko były ciągniki maks pięcioletnie. Vario wypada najsłabiej. To jest stara konstrukcja. Nie musisz się ze mną zgadzać. Każdy ma swoje upodobania. A wiem, że Ty fan Fendta, więc nawet bym się zdziwił tym serduszkiem🤷. Wygoda to kwestia indywidualnych odczuć i tutaj na początku najgorzej mi się jeździło TTV, ale porównując, jak się ciągnik zachowywał w dużym obciążeniu chwilowym to...w zasadzie nie ma czego porównywać. Wygodnie zaczyna się tym jeździć po paru godzinach...

9 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Lepiej mi powiedzcie co to jest za traktor zielony z czerwonymi felgami. 

Znaleźć nie mogę dlatego pytam? 

Orka i bezorka rozkminiłam ale tego za ciortu co to za traktor nie jestem w stanie chociaż może to nie traktor tylko co innego. 

To jest Fendt

12 minut temu, slawek74 napisał(a):

A po co 🤔🤭

No tak 🤷...co innego możnaby napisać 🤔

Edytowane przez Qwazi
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Jeździłem na wszystkich bezstopniowych, z tym że to wszystko były ciągniki maks pięcioletnie. Vario wypada najsłabiej. To jest stara konstrukcja. Nie musisz się ze mną zgadzać. Każdy ma swoje upodobania. A wiem, że Ty fan Fendta, więc nawet bym się zdziwił tym serduszkiem🤷. Wygoda to kwestia indywidualnych odczuć i tutaj na początku najgorzej mi się jeździło TTV, ale porównując, jak się ciągnik zachowywał w dużym obciążeniu chwilowym to...w zasadzie nie ma czego porównywać. Wygodnie zaczyna się tym jeździć po paru godzinach...

To jest Fendt

Opel lepszy od audi bo nigdy vaga nie miałem I nie zamierzam 🤣🤣 to tak jak Ty z fendem 🤭😁

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Fendt lub Clas

A Clas?

Sumie racja...

@Bezduszna miałem na myśli ciemną zieleń 

1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Opel lepszy od audi bo nigdy vaga nie miałem I nie zamierzam 🤣🤣 to tak jak Ty z fendem 🤭😁

No to teraz musisz to udowodnić 🤷...i chyba ciężko będzie 🤔...

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

I wszyscy myślą, że MWM ,jest silnik skonstruowany przez Fendta. A to nieprawda. Tak samo, jak przekładnia ZF a przekładnia ZF to może być przepaść, bo ten producent konstruuje pod zamówienie i kieruje się życzeniem zamawiającego. W bardzo wielu ciągnikach chodzą ZF i w jednych są bardzo dobre, w innych kiepskie. To zależy po prostu od tego, co kto sobie zażyczył i za ile...

nie sadze aby ktokolwiek tak myslal  🤔

Opublikowano
19 minut temu, Qwazi napisał(a):

To jest Fendt

By pisać to trzeba mieć czas i chęci a obydwu brak

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Ajeto napisał(a):

Co myślicie o pomyśle, żeby dziewczynom założyć osobny temat o pogodzie- żeby sobie tam pisały i nam nie przeszkadzały?

a nie myślałeś dla siebie o forum dla psychicznie chorych 😲 przykładowo "zaburzeni.pl "...

https://www.zaburzeni.pl/. 🤣🤣🤣

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Haha 4
Opublikowano
23 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Myślą Bogdan. Ten kto wie, ten wie. Już się spotkałem ze stwierdzeniem, że jak Renault ma MWM to jest z silnikiem Fendta

I co z tego 🤔🤭

17 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

a nie myślałeś dla siebie o forum dla psychicznie chorych 😲 przykładowo "zaburzeni.pl "...

https://www.zaburzeni.pl/. 🤣🤣🤣

Smrodyla skąd ty to znasz 🤣🤣🤣🤣🤭

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Michał18 napisał(a):

Nikt chyba się tak nie interesuje tym  tak jak ty 🙆

Ja nie mam nic do ukrycia 😗

Śmiało pytaj 🤣

Bo się motasz jak mysz łapce złapana. Pytam się dlaczego zmieniłeś siuntke na 3 inne ciągniki skoro taka dobra ? A Ty nie odpowiadasz, a mówisz że nie masz nic do ukrycia i mam pytać 🤷 

Całować to możesz się z tym drugim zdjebem co też co chwilę buziaczki wysyła ;)

• Like 2
  • Haha 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v