Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Ile mam wiedzieć jeśli patrzac na ciebie to właśnie ja tak widzę jak opisałam. 

Teraz tam mnie wysyłasz ? 

Chcesz chyba aby śmiercią tragiczna zginęła.

Nie ładnie tak życzyć komuś😔

Na ile parę godzin. 

Tylko tyle 

Widać że już masz dość swojej roboty 

Jednak widać że będziesz ciągnął i ciągnął aż śmierć nadejdzie bo tak ją kochasz 

Nic by ci nie było przecież tam żyją ludzie

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
52 minuty temu, mirro napisał(a):

Coooo Ty. Starcza na długo. 

Wszystko zależy od tego co masz na myśli mówiąc starcza na długooo. 

55 minut temu, mirro napisał(a):

Ciężki sezon.

Widać że nie było lekko jeśli myślisz o tym aby się odstresować. 

Tylko pamiętaj że po złych dniach zawsze przyjdą lepsze dni które zmienią to co było złe w dobro. 

37 minut temu, Wpaw napisał(a):

Nic by ci nie było przecież tam żyją ludzie

Wiem ale tam nie jest zima tylko Syberia większy kaliber o którym ja nie miałam na myśli pisząc o Zimie aż takiej. 

Nie chcę zamarznąć na sopel lodu to to to nie. 

Sam pojedź i powiedz mi jak tam jest a ja zostanę tutaj w warunkach które są do przetrzymania dla ludzkiego organizmu bez wspomagaczy. 

Opublikowano
3 godziny temu, malaczarna napisał(a):

A dożyje się do tej emerytury?

Nie wiem jak Ty ale tak łatwo się nie poddam. Żywego mnie życie nie weźmie :ph34r:.

3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

U mnie w pracy teraz kobieta przeszła na emeryture i mówi, że chce dalej pracować bo ma bardzo niską - od razu kolezanki w pracy - jakie to państwo niedobre, złodzieje itp itd. Ja tylko zapytałem ile ma lat pracy. Ona że 17🤷‍♂️. Po tylu latach to miało się dobre emerytury w milicji i ubecji ale nie teraz.

Po tylu latach w KRUSie to 400 zł. Także trzeba dalej za***rdalać.

2 godziny temu, konteno napisał(a):

Czemu nie zmienisz skoro jest do d*py ?

1 godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Ja tylko teraz czekam kiedy zamiast deszczu będzie  mróz i śnieg. 

Wtedy będzie pogoda taka jaka powinna być w listopadzie. 

Według prognoz atak zimy w grudniu i styczniu.

1 godzinę temu, mirro napisał(a):

A u mienia w Priwislanskim Kraju niet kebaba. U nas tolka miaso i kastior.

Szampan ili kawior kuda 🤔?

Godzinę temu, mirro napisał(a):

Niestety ostatnio źle sypiam. Chyba trza się wziąć i zresetować z kumplami. 

SKS ?

Opublikowano
W dniu 1.11.2025 o 17:17, Nieustraszony1044 napisał(a):

Tego polskiego sobie spróbuj 

https://bivert.pl/klej-do-drewna-woodmax-oc-14-50-klasa-d4-20kg,3,1000,50711

A poliuretanowy jaki? My robiliśmy monopurem 

Jak poliuretan to chemolan tylko i wyłącznie. Zależy do czego też, bo jedne szybko się spieniają i utwardzają, a niektóre kilka godzin jest żywy. 

W dniu 1.11.2025 o 17:17, Nieustraszony1044 napisał(a):

Tego polskiego sobie spróbuj 

https://bivert.pl/klej-do-drewna-woodmax-oc-14-50-klasa-d4-20kg,3,1000,50711

A poliuretanowy jaki? My robiliśmy monopurem 

Jak poliuretan to chemolan tylko i wyłącznie. Zależy do czego też, bo jedne szybko się spieniają i utwardzają, a niektóre kilka godzin jest żywy. 

Opublikowano
4 godziny temu, Bezduszna napisał(a):

Może chcesz o tym porozmawiać wszyscy chętnie cię wysłuchamy 

Tu jest najgorsze miejsce na szczere rozmowy. Mirro doświadczony gracz i doskonale o tym wie. 

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, Bezduszna napisał(a):

Ile mam wiedzieć jeśli patrzac na ciebie to właśnie ja tak widzę jak opisałam. 

Teraz tam mnie wysyłasz ? 

Chcesz chyba aby śmiercią tragiczna zginęła.

Nie ładnie tak życzyć komuś😔

Na ile parę godzin. 

Tylko tyle 

Widać że już masz dość swojej roboty 

Jednak widać że będziesz ciągnął i ciągnął aż śmierć nadejdzie bo tak ją kochasz 

A jak ty mnie widzisz jak nie widzisz 🤔😛

2 godziny temu, Baks00 napisał(a):

🙋

Dobrze że na dziś padać bo robić mi się nie chce 

To może robota pod dachem 🤔🤭 zapraszam 😁

Opublikowano
30 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jeden z najlepszych sezonów jakie pamiętam, zboża może jedynie za tanie, ale inne uprawy nadrobiły spokojnie ceny zboża, oby co roku tak było ;)

Rzeczywiście 😂 ziarno po 600-700. Ziemniaki nawet nie po złotówce, inne warzywa też tanie, jabłka wymarzły, rzepak zmarzł i zniżka plonu, nawóz dość drogo, paliwo w stosunku do reszty też drogo. Owoce miękkie też chujnia, truskawki wymarzły, maliny też słabe, porzeczka wymarzła. 

Zimny rok, pomidory i papryka na gruncie też porażka. 

Udany sezon to jest owszem dla marketów,kupią za grosze od rolnika albo ściągną zza granicy i za potężne pieniądze na półki. 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Uziu92 napisał(a):

Owoce miękkie też chujnia, truskawki wymarzły, maliny też słabe, porzeczka wymarzła. 

Chłopie, jaka chujnia ... Włóknina i truskawki mi nie wymarzły ... Najlepszy rok w ciągu kilku ostatnich ... A zboża to u mnie hobby, bo z tych 25ha co mam pod zboża to i tak cudów nie zrobisz ... Najtaniej truskawki szły po 9zł/kg, ale to było tylko przez chwilę, resztę czasu 11-14zł/kg, a folia praktycznie wszystko powyżej 15zł/kg.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Uziu92 napisał(a):

Rzeczywiście 😂 ziarno po 600-700. Ziemniaki nawet nie po złotówce, inne warzywa też tanie, jabłka wymarzły, rzepak zmarzł i zniżka plonu, nawóz dość drogo, paliwo w stosunku do reszty też drogo. Owoce miękkie też chujnia, truskawki wymarzły, maliny też słabe, porzeczka wymarzła. 

Zimny rok, pomidory i papryka na gruncie też porażka. 

Udany sezon to jest owszem dla marketów,kupią za grosze od rolnika albo ściągną zza granicy i za potężne pieniądze na półki. 

trzeba brać średnia z kilku lat, zawsze dołki były 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Uziu92 napisał(a):

Ile masZ tych truskawek pod włóknina ?

Na przymrozki przykrywam wszystko, zmarzło może 5% kwiatów, czyli nic ... Bo z pozostałych wyrosną przez to większe owoce i plon z ha się zgadza. W tym roku jakoś gorzej truskawka zawiązała, bo było około 30t/ha, a bywały sezony, że na najlepszych kwaterach 50t/ha robiłem.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Teraz, Mateusz1q napisał(a):

trzeba brać średnia z kilku lat, zawsze dołki były 

Oczywiście że tak, ale ten sezon pogodowo do d*py, a i z cenami też szału nie ma, bo często jak był słaby rok to ceny były dobre. Teraz nawałą z zagranicy i lipa. 

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na przymrozki przykrywam wszystko, zmarzło może 5% kwiatów, czyli nic ... Bo z pozostałych wyrosną przez to większe owoce i plon z ha się zgadza.

Nie każdy nakrywa, takim pojechało. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v