Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Baks00 napisał:

8 minut temu, wojtal24 napisał(a):

jesteś z lubelskiego bo tam robią forszmak ale to w takie swieto i dla szwagrow Forszmak? Kolega z Lublina mówi że ten Forszmak to wszystkie resztki z lodówki wrzucone do gara

Kiedyś tak było, że na drugi dzień wesela zbierało się resztki wędlin i robiło forszmak 

No taki spad jak i sałatka jarzynowa....

A co do Szwagrów -Oni i na chleb z masłem przyjadą....🤭

dla szwagow to tylko kieliszki ważne żeby były😀😀😀 znam to z doświadczenia

12Pafnucy napisał:

21 minut temu, wojtal24 napisał(a):

a Ty handlujesz dzisiaj?

Nie...

to chyba ładnie towar zszedł. kiedyś też siedziałem w tej branży to zawsze staraliśmy się tak sprzezyc żeby 01.11 już nie handlować

Opublikowano
21 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Strogonow to nie śmieciówka 

To jest w rodzaju gulaszu. Tylko w jednym  składnikiem jest wołowina w drugim w łopatka wieprzowa. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

a to Ty tylko tak świętujesz że zapalsz znicze i stawiasz kwiatki ?🤦

Co w tym coś złego? Nie każdy musi się modlić czy iść do kościoła lub wytrawny obiad postawić rodzinie.

Liczy się samo pojście i zapalenie znicza aby dać znać że się pamięta. 

Niektórzy także chodzą nie tylko 1 listopada tylko cały rok od czasu do czasu. 

Edytowane przez Bezduszna
  • Like 1
Opublikowano
Teraz, wojtal24 napisał(a):

może u niego inaczej🤷

Może się ludzi boi i nie chce spotkać. Stąd tak rano i ucieka. 

1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Co w tym coś złego? Nie każdy musi się modlić

Bez modlitwy to tylko produkcja niepotrzebnych śmieci. Ale to moje zdanie. I nie każdy musi się z tym zgadzać. 

• Like 5
Opublikowano
Bezduszna napisał:

3 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

a to Ty tylko tak świętujesz że zapalsz znicze i stawiasz kwiatki ?🤦

Co w tym coś złego? Nie każdy musi się modlić czy iść do kościoła lub wytrawny obiad postawić rodzinie.

Liczy się samo pojście i zapalenie znicza aby dać znać że się pamięta. 

Niektórzy także chodzą nie tylko 1 listopada tylko cały rok od czasu do czasu. 

każdy robi wg swojego sumienia, swojej wiary, wychowania i tradycji. jedni tylko wierzą w symbole i stawiają znicz, ubierają choinkę, i malują jajka. A inni przeżywają to inaczej głębiej itp. Ja nikogo nie oceniam.

Opublikowano
6465 napisał:

Teraz, wojtal24 napisał(a):

może u niego inaczej🤷

Może się ludzi boi i nie chce spotkać. Stąd tak rano i ucieka. 

1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Co w tym coś złego? Nie każdy musi się modlić

Bez modlitwy to tylko produkcja niepotrzebnych śmieci. Ale to moje zdanie. I nie każdy musi się z tym zgadzać. 

Dokładnie

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ja chodzę praktycznie co niedziela na chwilkę 

Raz na dwa tygodnie staram się być na każdym grobie. Znicze rzadko kupuję, zazwyczaj zmieniam wkłady. Jestem na bieżąco bo jak ziele nie rośnie to liście lecą. Ja o swoich zmarłych również pamiętam cały rok 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, donweter1989 napisał(a):

Raz na dwa tygodnie staram się być na każdym grobie. Znicze rzadko kupuję, zazwyczaj zmieniam wkłady. Jestem na bieżąco bo jak ziele nie rośnie to liście lecą. Ja o swoich zmarłych również pamiętam cały rok 

Ja jestem praktycznie codziennie kwiatki podlać

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, marulekk napisał(a):

Qra jego mać, moja córka co ma 10 lat nigdy w życiu nie widziała na żywo świni, prosiaka i tak dalej ot super czasy nastały, wschód PolskiPolski asf i tak dalej

I Jeszcze te pier**lone kraińce i żymianie 

Takie czasy nastały. Ja jeszcze w białej strefie, ale dwie sąsiednie gminy już w niebieskiej. Tutaj w kujawsko-pomorskim też świnia likwiduje się na potęgę. Z resztą nie tylko świnia.

Opublikowano
3 minuty temu, donweter1989 napisał(a):

Ja też praktycznie wkłady , żeby nie produkować tyle śmieci . I sprzątanie obowiązkowo 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Ja jestem praktycznie codziennie kwiatki podlać

A ja to jak jestem przejazdem albo poczuję taką potrzebę.  Bo jak wracamy z kościoła z dziećmi to ciężko ich ogarnąć. Wczoraj mój 4 letni syn modlił się tak. " Babciu i dziadku odpoczywajcie w swoim pokoju". Nie sposób nie brechnąć śmiechem 😂😂

• Haha 5
Opublikowano
Godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Dobre kleje robicie, na stolarnii używaliśmy do woodmaxa taki sam dobry jak germański rakoll a może nawet i lepszy 

Nie wiem co robią, ja nie jestem ani na klejach ani na produkcji.

Godzinę temu, 6465 napisał(a):

Pioter nie jesteś sam. Myślałem że wieczorem będę szedł ale jedna firma z pod Łęczycy awizacje na 18 zrobiła i po obiedzie cza ruszać. 

Ale mi to wybitnie pasuje. Niedziele i święta mi do niczego niepotrzebne, wolę wolne za to w tygodniu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v