Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Smrodyla zmień kalesony 🤣🤣🤣🤣🤣🤭🤦

o jest pomagier co ma najlepiej   obsrane krowy na af ...moze to jakiego programu się zglos 🤣 ksywe to se idealna wymysliles 🤣

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

MF to mało pali w pielnikach, opryskiwaczach, rozsiewaczach itp lekkiej robocie, jak dostanie po garach to już i swoje spali ...

Bardzo dobry ciągnik do ziemniaków. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Wersję kabinową mam, rzadko spotykaną to jest ok, pomostowa to rzeczywiście porażka.

Tak sobie myślę....

U Piotra jakiś zadbany fergusonik, to dożywocie by miał...

Tylko coś żeby zadbany naprawdę

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak sobie myślę....

U Piotra jakiś zadbany fergisonik, to dożywocie by miał...

Tylko coś żeby zadbany naprawdę

Mając takie gospodarstwo jak on ma to jak najbardziej, jednym by zrobił to co C330 i C360. Maszyn po ciapku by nie musiał wymieniać. A orka 2-skibowym na 1H by szła bez problemu.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jeździsz na Francję?

ale...to nie takie ...naczepy...

Między innymi. Chociaż teraz dużo Rumuni obsługujemy. Bardzo dużo maszyn tam wozimy. W sumie bałkany w tej chwili bardzo się rozwijają rolniczo.

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Mając takie gospodarstwo jak on ma to jak najbardziej, jednym by zrobił to co C330 i C360. Maszyn po ciapku by nie musiał wymieniać. A orka 2-skibowym na 1H by szła bez problemu.

Każdym tak do 50 koni by robił, i nie było by to pokraczne...

Ale jak ostatnio przeglądałem olx, to jak coś w miarę z tych małych traktorów...no to cenią niektórzy... No delikatnie mówiąc...no.przesada..i to duża ..

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ale jak ostatnio przeglądałem olx, to jak coś w miarę z tych małych traktorów...no to cenią niektórzy... No delikatnie mówiąc...no.przesada..i to duża ..

Swojego już ładnych parę lat temu kupowałem, to 25 tys dałem i chodzi do tej pory. Oleju od wymiany do wymiany nie muszę dolewać, ciśnienie trzyma, dym ma "zdrowy" kolor.

4011 sprzedałem i wymieniłem na to, przy tych pracach co u mnie robi to bardzo dobra inwestycja.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

3 cylindry, jak to się zapowietrzy to roboty żeby odpowietrzyć a jak uszczelkę wypluje to znów szukaj szpeca co to zrobi. Nigdy pierdusona. 

A co w nim takiego nadzwyczajnego.

Dosyć prosty silnik. 

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

3 cylindry, jak to się zapowietrzy to roboty żeby odpowietrzyć a jak uszczelkę wypluje to znów szukaj szpeca co to zrobi. Nigdy pierdusona. 

Oj Pioter.

U ciebie się nie zapowietrzy...i plak lekarstwem na to...

...no ja osobiście mocno odradzam szejsiątke..

Wiem że kupisz...obyś trafił na zdrowy egzemplarz...

...tak wam powiem...

Tak się zastanawiam..to u nas szejsiątki...się wymierają...

Coraz mniej już tego...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Każdym tak do 50 koni by robił, i nie było by to pokraczne...

Fiaty są dobrą alternatywą.

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Oj Pioter.

...no ja osobiście mocno odradzam szejsiątke..

Wiem że kupisz...obyś trafił na zdrowy egzemplarz...

...tak wam powiem...

Tak się zastanawiam..to u nas szejsiątki...się wymierają...

Coraz mniej już tego...

U nas tego bardzo dużo. Raczej przybywa aniżeli ubywa. Pierdusonów trochę i raczej nie są lubiane... 3P się pozbywają... 

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Oj Pioter.

Oj plak może nie pomóc w Perkinsie. Strasznie to uporczywe jak się zapowietrzy. Chociaż mi na tyle lat tylko raz się zapowietrzył... I to przez własną głupotę.

Opublikowano
Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jeździłem siuntką przez 2 sezony, od orek, przez uprawy a nawet ziemniaki. Mi się robiło bardzo dobrze, no, jedynie, żeby to sprzęgło było do dołu...

Słuchaj Zbyszka dobrze radzi...Ja też jak kupowałem mf to wydawał się duży, chłopaki tu niektórzy i znajomi mówili bierz mocniejszy. Kurna nie posłuchałem ale teraz widzę zapas mocy by się przydał. Jak masz hajs to dołóż zetory fajne są, może sam kiedy wymienię c360 na zetora . 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał(a):

Słuchaj Zbyszka dobrze radzi...Ja też jak kupowałem mf to wydawał się duży, chłopaki tu niektórzy i znajomi mówili bierz mocniejszy. Kurna nie posłuchałem ale teraz widzę zapas mocy by się przydał. Jak masz hajs to dołóż zetory fajne są, może sam kiedy wymienię c360 na zetora . 

Nie chcę Zetora. To nie na moje godziny. Jakby to kosztowało 20 tysięcy to tak ale nie 50.

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał(a):

Jak masz hajs to dołóż zetory fajne są, może sam kiedy wymienię c360 na zetora . 

Coraz trudniej żeby coś fajnego, a jak już, to ceny że ...no przesadzają.

Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Jakby to kosztowało 20 tysięcy to tak ale nie 50.

Nie patrz tak...

Stać, to bierz co dobre...

Szkłem tyłka nie podetrzesz...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v