Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Uziu92 napisał:

42 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Mi kiedyś na polu przy prasie strzelił.

Kombajna kupiłeś?

Robisz dalej w budowlance/spawaniu czy tylko hektary?

Nie kupiłem. Nic nie ma sensownego prócz tego co oglądałem ostatnio i poważnie się nad nim zastanawiam, powstrzymuje mnie jedynie myśl że do nowego sezonu jeszcze dużo czasu i może trafić się coś jeszcze innego. 

Hektarów doszło i jest co robić jeszcze z tydzień/dwa 

fucha do zrobienia jest , ale nie mam z kim, bo trzeba drugiego do pomocy. Znajomy był chętny ale musiałby brać urlop, bo teraz dzień krótki to co zrobi po południu, nic 🤷

U siebie mam spawania, bo miałem spawać nowa bramę przesuwna i balast na tuza i jakoś się przybrać nie mogę.

C330 czeka na remont, bo sprzęgło się skończyło, przy okazji plecak do zdjęcia bo jakoś podnośnik zdechł, ledwo podnosi. 

Bramę zespawać i oprawić to się zejdzie tydzień.

a sprzedałeś dominatora?

Opublikowano
29 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Dzięki. Myśle tak sobie czy nie kupic. Mieliśmy 2 Huski, teraz kilka chinoli i tak myśle czy nie zakupić czegoś lepszego..

To wy tymi piłami rzucacie ? Czy co? 25 lat temu kupiłem makite i dalej działa miała remont przez słabe paliwo teraz kupiłem małego oleomcka cieńszych rzeczy...

Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał(a):

To wy tymi piłami rzucacie ? Czy co? 25 lat temu kupiłem makite i dalej działa miała remont przez słabe paliwo teraz kupiłem małego oleomcka cieńszych rzeczy...

Metry się robi. Do ogrzania 2,5 domu plus jakieś dłużyce,  gałęzie przy polu, krzaki itp.

Opublikowano
30 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Sthila kup, takiego dawniejszej serii...

Spod lady jeszcze są...

🙋☀️Też i umnie siwek był 

Kupiłem sthila 026 jako pomocnika do do Husqvarny 351 i jestem zadowolony... cały czas obie pracują na samą budowę położyłem 35 sosen i plus ogrzewanie domu piec na gazowanie drzewa idzie twardsze buk i brzoza także mają co robić i jeszcze mnie nie zawiodły... miałem kiedyś dolpime 36 po całym dniu pracy wódki z kieliszka się nie napiłem....

• Haha 3
Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Premier dba o takich, dopłaty do zboża im daje

Z naszych pieniędzy 

Brałeś ? Bo ja ani suszowego ani zbożowego i żyję i nie płaczę.

2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jestem w szoku, że u was jest na to klient. No ale u was lasy, lasy... U nas drewna nie ma komu zabrać jak ktoś się chce pozbyć. Nie mówiąc o piłach.

Bo u Was tym nie wolno palić ale masz pomysł na biznes jakby co.

2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Kurła, telefon był, chlewek trza szykować, w czwartek kurczaki. Do roboty, nastawić parnik i przygotówkę robić.

Na kurczaki to kurnik. Chlewik to na świnie. Nie za późno na kurczaki ?

Godzinę temu, jacus napisał(a):

slonce wyszlo.. moze cos sie w polu zrobi .orac chyba sie da.

nie ma jak ustawic sie strategicznie -za nagrywajacym 😂

Czyli wszystkie barany się w kadr nie zmieściły 🤔 ?

34 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Chceta co ze sklepu?

17603441911932049128942363628063.jpg

Na ten asortyment to pytaj @malaczarna, @Bezduszna i .... @jacus :ph34r:

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, dsbh napisał(a):

Bo u Was tym nie wolno palić ale masz pomysł na biznes jakby co.

U nas nie ma lasów przede wszystkim... 

2 minuty temu, dsbh napisał(a):

Na kurczaki to kurnik. Chlewik to na świnie. Nie za późno na kurczaki ?

Chlewik to na wszystko... Kurniki to dopiero zaczęli osobne robić w budynkach budowanych w latach 70 i później. 

Ja mam w stajni po 20 stopni i więcej, nie ma problemu i jednodniówek nigdy nie biorę.

• Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v