Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Pług też mały, do 40 na skibę, 900kg to waży. Jak swój kupowałem to patrzyłem na te maleństwa 4 skibowe, ale wybrałem dużą 3-kę.

Nie przesadzaj z tym ,,dużą, 🙋‍♂️🤭

Opublikowano
2 minuty temu, radekz200 napisał(a):

nie no 15 tys dałem pługi zaorały max 10 ha jeszcze farba na korpusach 😛 za nowy trzeba dać 24 netto 

O to naprawdę fajny zakup...tak tylko zapytam...dam tysiąc więcej i że swagrem bym rano był...🤔

...borysz mój...handlujemy?

...

Opublikowano
Godzinę temu, Michał18 napisał(a):

Myślisz że do tej roboty co ty na wózek by mnie nie przyjęli albo chociaż na linię produkcyjną razem z tymi kobietami bym pracował 🫣🤔

Najlepiej na produkcji. Na tartaku tak samo ciężko znaleźć jak przy krowach

Opublikowano

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zboza/pszenica-jeszcze-nigdy-nie-byla-tak-malo-warta-jak-teraz,167262.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=farmer.pl09-10-2025

Opublikowano
12 minut temu, slawek74 napisał(a):

Nie przesadzaj z tym ,,dużą, 🙋‍♂️🤭

50cm na skibę to już raczej z tych większych pługów. Bardziej chodziło mi o to, że większych 3-ek dużo nie ma. Raczej to są jakieś pierdki po 35-40 cm na skibę.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

180 na wiosnę kosztowała 68 tys na zabezpieczeniu hydraulicznym 

Dołożyć vario, regulacje głębokości 

Też pewnie 100 pęknie 

No i po co Ci nowy na te twoje kilka hektarów ?? Poszukać używki w fajnym stanie, za 20k lub trochę więcej kupisz. A Vario w polskich pługach bym raczej nie brał, za dużo można przy tym zepsuć ...

Regulacja głębokości, serio ?? Na te kilka ha nie chce się wysiadać ? xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

No i po co Ci nowy na te twoje kilka hektarów ?? Poszukać używki w fajnym stanie, za 20k lub trochę więcej kupisz. A Vario w polskich pługach bym raczej nie brał, za dużo można przy tym zepsuć ...

Regulacja głębokości, serio ?? Na te kilka ha nie chce się wysiadać ? xD 

Nie denerwuj mi Karola...dopiero przyszedł...

• Haha 2
Opublikowano
19 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

50cm na skibę to już raczej z tych większych pługów. Bardziej chodziło mi o to, że większych 3-ek dużo nie ma. Raczej to są jakieś pierdki po 35-40 cm na skibę.

A nie 44?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Do orki 14 ha, plus trawy

Przede wszystkim trawy, ma ładnie kryć 

Kuźwa....to ja sporo więcej spychem akpila...echch...

Edytowane przez 12Pafnucy
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v