Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, radekz200 napisał(a):

drugi sołtys rośnie 

a ja sprzedałem 5,5 ha 4 pokosu somsiadowi 1500 zł za przyczepę 

Do sołtysa to mi brakuje ze 20 lat ;)

Sołtys nie mój sąsiad, a dał mi gratis 13 ha do skoszenia 🫣 

No i z 6 ha od niego kosiłem pierwszego pokosu 

Opublikowano
Godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Mi pasuje i to bardzo.

Samo karmienie później to jest bajka. Jakbym miał usługodawcę który by robił kompleksowo jak qq to bym nie myślał o belach ale raz że rozdrobnienie duże, a dwa to odległości do lak.

Logistyka mi nie bardzo pozwala 

Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

.... a krowom 🤔🤭😁

A to trza by krów zapytać, ale przy jakości moich traw różnicy nie było zbytnio

Opublikowano

ssloneczko wyszo,cieplo sie zrobilo..wieje

4 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

My już mamy posiane, mamy spokój, a ty się bierz za robotę bo w tym tempie to w grudniu siał będziesz talerzufkowy bezorkowcu xD

jsugerujesz ze ja do siewu biroe sie tak jak ty do kobiet ?

ja kiedys zasieje a ty juz nigdy nie zaorzesz zadnej😂

3 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czemu piszesz że len jesteś?

mmasz racje- w porownaniu do ciebie to jestem pracowity jak morweczka.

2 godziny temu, kizak napisał(a):

Już z kościoła przyjechałem ,jak co dzień pobudka po 3 ,tak że ,,zważaj waść'' ,i mnie wyłącz z tego monologu ;)

po co wstajesz o 3 ?? nie chcesz zyc dlugo czy szczesliwie ??

1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Dzień dobry. Słońce świeci, nawet ciepło jest...

Ja tam jeszcze nie pisałem i planuję siać na koniec tygodnia...jak Wy te rekordy będzieta być siejąc we wrześniu przy takiej pogodzie 🤔. U mnie nawet ci co to muszą pierwsi wszystko, w sobotę siali

to nie chodzi o siane to chodzi o motocykl..

ty jeszcze nie masz ??mam nadzieje 😂

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, jacus napisał(a):

ja kiedys zasieje a ty juz nigdy nie zaorzesz zadnej😂

Jacuś, nie mów o sobie w drugiej osobie xD Wątpię, że z tym kałdunem coś Ci się udaje zdziałać xD A dzieci dlaczego Ci wszystkie pouciekały, nie mogą znieść ojca chorego umysłowo czy taka bida że nie ma co dzielić ?? 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, jacus napisał(a):

mmasz racje- w porownaniu do ciebie to jestem pracowity jak morweczka.

Nie prawda...znowu...

26 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Gdzie Ty jesteś? Piwo z rana 🤔

W Elizowowce... byłem..

Godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Są siły i bez miesa

IMG_20251005_094417.jpg

...na deser tak..

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

@GRZES1545 dzisiaj jadę do kumpla to się dowiem aktualizacji ceny. Uprawa na chwilę obecną u nas wychodzi najkorzystniej która płaci. Chociaż jak zaczną się cyrki jak obecnie czy to z papryką czy pomidorem że i pestki nie będzie gdzie sprzedać to będę wracał do zboża. Narazie handel zbożem wstrzymany bo dla ogonów musi coś być,a z pestki przy niewielkim areale zarobię dużo.

• Thanks 1
Opublikowano
40 minut temu, malaczarna napisał(a):

Piękne. Miałam nie iść dziś 

Bierz męża do lasu, fajnie dziś jest dość ciepło😊 i jednak ludzie nie wyzbierali wszystkiego . 😉

Teraz, Belaruss820 napisał(a):

@GRZES1545 dzisiaj jadę do kumpla to się dowiem aktualizacji ceny. Uprawa na chwilę obecną u nas wychodzi najkorzystniej która płaci. Chociaż jak zaczną się cyrki jak obecnie czy to z papryką czy pomidorem że i pestki nie będzie gdzie sprzedać to będę wracał do zboża. Narazie handel zbożem wstrzymany bo dla ogonów musi coś być,a z pestki przy niewielkim areale zarobię dużo.

Dokładnie, nie chce się też mocno nastawiac bo będzie jak piszesz. Bardzo wrażliwa dnia na niedobory wody ? Suszysz to sam ? 

Opublikowano
2 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

Robię wszystko żeby nie opłacało się jeszcze bardziej 🫣 

A tak serio to za czymś się będę rozglądał, może na owijarke wystarczy 🤷 

Pronar ma dobre opinie, ale właśnie zależy mi na tym żeby był pełen automat. 

Planuje na testy wziąć najpierw może się uda coś zorganizować 

Ponoć te nowe sterowniki mają opcje zatrzymania i ruszenia

W tych starych jest funkcja stop ,tylko że zaczyna cykl od nowa ,a nie tam gdzie nastąpił stop i to wk.  Czyli kombinujesz dopiąć do prasy ,he ,he .         O    kamerce oczywiście Pamiętasz ,nawet nie pytam .       Ja se wybiłem to z głowy ,czasem tylko 3 ha skoszone na raz ,i te podpinania mnie przerażają ,ale gdybym był młodszy ,kto wie .;)

58 minut temu, jacus napisał(a):

po co wstajesz o 3 ?? nie chcesz zyc dlugo czy szczesliwie ??

Policz godziny otwartych oczu ,będąc ,,młodym'' ,człek już przeżył tyle co ,,sstarszy'';),a co się nażyję ,to moje ;) . I każdy wschód słońca widzisz 9_9 ,  ciemno ,a ty słyszysz szczekanie psów z sąsiednich wiosek ;)

• Haha 1
Opublikowano
15 godzin temu, Bezduszna napisał(a):

Nie że wszystkim się zgadzam z feministkami ale niektóre opcje są mi bliższe a nie które dalekie

Patrząc na realia świata to niestety te 4 tys jest za mało na utrzymanie rodzinny. Więc oczywiście siedzenie w domu nie wchodzi w grę z powodu tego że lepiej mieć do przysłoeiowego  garnka włożyć niż głodować. 

Bez przesady jedzenie które się kupuje czy to "mrożone" czy na wynos nie jest zbytnio pożywne szybciej się nabawisz przez nich choróby żołądka niż zjesz pożywne. 

Ugotowane w domu to ugotowane wiesz gdzie kupowałeś produktu itp. Tym bardziej że jest smaczniejsze. Owszem można od czasu do czasu coś kupić na wynos ale nie cały czas raz w miesiącu to jest ok jak cos kupisz na wynos ale to musi być restauracja sprawdzona. 

Jestem ateistką więc można by tak powiedzieć że kościół dla mnie może nie istnieć.

Nie jest jednak powiedziane że do niego od czasu do czasu nie wstąpię. 

Tutaj to bym z tobą się nie zgodziła każdy wybiera swoją drogę życia. Nie można odxrazy stwierdzić zekobieta nie chce wyjść zakaz czy urodzić dziecka. 

Mnie tak naprawdę jest obojętne. 

Ja bym tak nie powiedziała życie na wsi to życie na wsi. Zawsze można znaleźć pracę gdzie indziej. Poza wsią. Dla mnie osobiście lepiej mieszkać na wsi niż w mieście są inni ludzie bardziej pozytywnie nastawieni do świata mają poprostu inny punkt widzenia szybciej można z nimi się dogadać nic z ludźmi z miasta którzy mają większe mniemanie osobie niż tak naprawdę sobą reprezentują Wiadomo że ludzie którzy zostali na wsi to ludzie którzy na niej chcą żyć a ludzie w mieście to mieszanka przeważająca ludzi z wsi którą tak naprawdę nie mogła sobie znaleźć miejsca na wsi więc wybrali miasto. Nie mówię że wszyscy tacy są ale jest to większość. Dla mnie ludzie z mniejszych miejscowości są lepsi w współżycia ( obcowania towarzyskiego ) niż ludzie z miasta którzy są niereformowalni 

Jak dla mnie są  minusy niż plusy . Tak z największych plusów to wszędzie masz blisko i wszystko dostępne. Miasto jest przeraklamlwane. 

Minusem jest to że masz ciągły hałas i mniejsze możliwości do zamieszkania. 

Oczywiście można znaleźć lepiej płatną pracę ale czy to ma być tym co nas trzyma w miescie. Jak dla mnie miasto nie jest priorytetem do zamieszkania.

Dla mnie obojętnie czy mieszkasz na wsi czy w mieście to i tak dwie osoby powinny pracować i obydwie zajmować się domem nie ma tak że wszystko "obrabia" jedna osoba. 

Tak samo jest w gospodarstwie rolnym można obydwoje się zajmować tylko w zależności od predyspozycji i umiejętności danej osoby. 

Więc tak do końca nie zgadzam się z artykułem

Jednak jakieś tam swoje zdanie masz jak widać 🤫.

Kurna...zimno na giełdzie...

...cza się  rozgrzac...

17596450740485712661458666844781.jpg

Pojechałeś się najeść🤔?

Bez miensa siły by nie było...💪

O właśnie. @malaczarna, @12Pafnucy dobrze mówi. Miastowy długo nie pociągnie na dżemie i naleśnikach.

2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Są siły i bez miesa

IMG_20251005_094417.jpg

Liczysz kalorie czy wegetarianizm ?

Opublikowano
6 godzin temu, Wiesio80 napisał(a):

🙋🍮

Jechać dziś do lasu czy nie?🤔 Oto jest pytanie...

Wiesiek i byłeś w lesie?

Są trochę grzyby?

Jakoś niedługo pieczarki łąkowe powinny być...

...cza by może zajrzeć czy nie widać...

Opublikowano
22 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Już się odzywałem. Narazie wkurw...ny maksymalnie. Takie odniosłem wrażenie. Żal ma, że mu wypowiedzi z kontekstu wyrwane pohejtowali. Myślę, że trzeba mu dać chwilę teraz...to się w nim zbierało już jakiś czas

He he czyli standardowo u Agresta jak się mu wytkneło błąd to "wyrwane z kontekstu" wcale tak nie pisał... Oczywiście jego musi być zawsze na wierzchu.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Adolf mu pasuje 

Ten wąs jak u hitlera

1759653942433.jpg

Chaplin

39 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Wiesiek i byłeś w lesie?

Są trochę grzyby?

Jakoś niedługo pieczarki łąkowe powinny być...

...cza by może zajrzeć czy nie widać...

są u  mnie podgrzybki, czekam jeszcze na opieńki

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Bierz męża do lasu, fajnie dziś jest dość ciepło😊 i jednak ludzie nie wyzbierali wszystkiego . 😉

Dokładnie, nie chce się też mocno nastawiac bo będzie jak piszesz. Bardzo wrażliwa dnia na niedobory wody ? Suszysz to sam ? 

Mnie podkusiles 

17596636385556237796499247501970.jpg

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał(a):

W tych starych jest funkcja stop ,tylko że zaczyna cykl od nowa ,a nie tam gdzie nastąpił stop i to wk.  Czyli kombinujesz dopiąć do prasy ,he ,he .         O    kamerce oczywiście Pamiętasz ,nawet nie pytam .       Ja se wybiłem to z głowy ,czasem tylko 3 ha skoszone na raz ,i te podpinania mnie przerażają ,ale gdybym był młodszy ,kto wie .;)

Policz godziny otwartych oczu ,będąc ,,młodym'' ,człek już przeżył tyle co ,,sstarszy'';),a co się nażyję ,to moje ;) . I każdy wschód słońca widzisz 9_9 ,  ciemno ,a ty słyszysz szczekanie psów z sąsiednich wiosek ;)

Kamerę już nawet mam 🤣 była okazyjnie kupiona i leży. 

Wszystko będzie wiadomo w ciągu najbliższych kilku tygodni. Może starczy funduszy. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v