Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Patrz żeby rozstaw miedzy rzędami talerzy był w miarę szeroki. Ja mam 75cm. Talerze 560 i nic się nie zapycha co by nie było. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Elon napisał(a):

Przecież to lubelak, oni pieniędzy nie mają. 

Dla ciebie nikt nie ma pieniędzy oprócz ciebie. Tylko nigdy niczego nie udowodniłeś oprócz tego że jesteś i udajesz tego kim nie jesteś. Idziesz w ślepa uliczkę. Jesteś jak stary zniszczony traktor który zipie ledwo i nie wie już ile mu powietrza zostało 🤣🫢

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
4 godziny temu, marulekk napisał(a):

Volt więcej jak w gniazdku 🤭🤭🤭

Sam zbierasz dynie czy usługa sprzedajesz mokre czy suszysz???

Wszystko usługa, dopóki mam dobry układ z chłopakami to ale nie wychodzę. Na sucho,ale w tym roku już miałem na mokro sprzedać,dogadaliśmy się że jednak wysuszyć mam. Zapowiada się wysoki plon jak na takie warunki.

3 godziny temu, PAN88 napisał(a):

Nie ma weny bo pewnie tania pestka 😜

Mi też w tym roku za 80groszy na przetarg nie chce mi się pracować przy pyrkach. Resztę sprzedaje drożej.

Siema . Pochmurno. Wrzesień był najmokrzejszym miesiącem od czasów gdy mam deszczomierz

Cena na chwilę obecną 13zl/kg suchej pestki. Ja mogę sprzedać trochę drożej. Ale cena unormuje się dopiero jak zacznie się sezon w pełni 

27 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Że do Kołobrzegu dojadę to nie myślałem 🤣

IMG_20251001_123037.jpg

Jakie ceny paliw mają?

• Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, malaczarna napisał(a):

@Belaruss820 sprzedaje po 10 zł za sztukę teraz takie małe. Dobra cena jeszcze pestek jak po 13

Piec odpalony już na zime

Cena jest bo towaru jeszcze za bardzo nie ma,ale w tym tygodniu już powinno się unormować do tych 10zł+VAT.  Ale same awarie wkoło. Jeden ciągnik popsuty co nim zgarnia, drugiemu popsuł się WOM w ciągniku którym wybiera,u drugiego montowali zbiornik i żmijkę(już nie będę workował ale teraz trzeba przyczepę szczelną szukać żeby mieć czym na suszarnię zawieźć). Jeszcze brakuje awarii suszarni i sezon wydłużony. No ale jakoś powoli się to ogarnie,raptem trzy dni roboty,jednego dnia zgarnąć,drugiego wybrać i na suszarnię a trzeciego odebrać z suszarni i na skup.

Opublikowano
8 minut temu, Belaruss820 napisał(a):

Cena jest bo towaru jeszcze za bardzo nie ma,ale w tym tygodniu już powinno się unormować do tych 10zł+VAT.  Ale same awarie wkoło. Jeden ciągnik popsuty co nim zgarnia, drugiemu popsuł się WOM w ciągniku którym wybiera,u drugiego montowali zbiornik i żmijkę(już nie będę workował ale teraz trzeba przyczepę szczelną szukać żeby mieć czym na suszarnię zawieźć). Jeszcze brakuje awarii suszarni i sezon wydłużony. No ale jakoś powoli się to ogarnie,raptem trzy dni roboty,jednego dnia zgarnąć,drugiego wybrać i na suszarnię a trzeciego odebrać z suszarni i na skup.

Dyni na polach pełno to pewnie poleci poniżej 10 zł. Udanych zbiorów bez awarii

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Dzień dobry. Zimno jakoś. 

I na cieplej się nie zanosi w  najbliższym czasie. Ogólnie cały rok chłodny.

1 godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Dla ciebie nikt nie ma pieniędzy oprócz ciebie. Tylko nigdy niczego nie udowodniłeś oprócz tego że jesteś i udajesz tego kim nie jesteś. Idziesz w ślepa uliczkę. Jesteś jak stary zniszczony traktor który zipie ledwo i nie wie już ile mu powietrza zostało 🤣🫢

Ciekawa teoria 🤔. I kto to mówi :ph34r:.

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kurna...i nawet wszystko działa..

Ja to jestem...

IMG_20251001_123411.jpg

25 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Zaraz będą pisać że niezgodnie ze sztuką... Gołe przewody po drewnianej belce 

@Qwazi Sieradz od października 13 gr w dół 

Elektryk mnie uświadamiał, że przewody na drewnie powinny być w peszelach. On ma papiery nie ja to chyba ma rację. 

Opublikowano
Godzinę temu, Belaruss820 napisał(a):

Wszystko usługa, dopóki mam dobry układ z chłopakami to ale nie wychodzę. Na sucho,ale w tym roku już miałem na mokro sprzedać,dogadaliśmy się że jednak wysuszyć mam. Zapowiada się wysoki plon jak na takie warunki.

Cena na chwilę obecną 13zl/kg suchej pestki. Ja mogę sprzedać trochę drożej. Ale cena unormuje się dopiero jak zacznie się sezon w pełni 

Jakie ceny paliw mają?

6.32 chyba ON 

• Thanks 1
Opublikowano
23 minuty temu, dsbh napisał(a):

I na cieplej się nie zanosi w  najbliższym czasie. Ogólnie cały rok chłodny.

Ciekawa teoria 🤔. I kto to mówi :ph34r:.

Elektryk mnie uświadamiał, że przewody na drewnie powinny być w peszelach. On ma papiery nie ja to chyba ma rację. 

Powinny być w peszlu/rurce 

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Pewnie miał rację...ja nie elektryk, i nie mówię że tu fachowo ...jedynie że działa....🤷

To nie tyle ile w peszlach powinieneś zakupić korytka aby zabezpieczyć kabel. Ja to tam się nie znam ale uważam że lepsze rozwiązanie niż peszle  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v