Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

tobie glupota piszczy 😲

Widać że nie znasz się na żartach🤣🫢

Widać że coś jest z tobą nie tak jak od kilku dni szukasz zwady z kim popadnie 🤣

• Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kombajn kartoflany składa się z wielu różnych taśm...

Na tą spadają z tzw. totolotka. W górę te palce wyciągają chwast, łeciny, a ziemniak leci w dół na taśmę...przebierczą...co się kamienie odrzuca...ludzkimi rękami... 

W mojej już może z 30 procent tych palcy zostało....i przyszła pora na wymianę ...a nie są to tanie rzeczy..ale co mi tam....zarobiła, niech ma...🤭

Możesz zmierzyć długość i szerokość górki palcowej u Ani ciekawe czy do mojego Wincenta by się nadała..🤔

Opublikowano

I będziecie orać do ostatniej kropli wody.

7 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Cześć Jacuś 🙋

Paaaa..., też tyle wypalales jak 1000 mtg Zetorem robiłeś?

To w jakies pół roku..

IMG_20250924_072856.jpg

Ja tysiąc zetorem?? Kiedy? Skleroza postępuje..

6 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ja to nawet używam pan Bogdan, jest jaki jest nie do końca się można z wszystkim zgadzać, ale dobrze bo ciśnie po tych łorowiokach z multi kontami bogacza spod Krakowa 

A o impotencie spod Bełchatowa zapomniał.

6 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

A ja znowu wołowiny jem mało. Jakoś bardziej smakuje mi słoninka, boczek, żeberka czy golonka niż wołowina.

I temu konar nie płonie..

Godzinę temu, 6465 napisał(a):

A ja sieję w tę zielonkę. 

17587145241785778661335065376503.jpg

Do nich jeszcze nie dociera co się dzieje w koło..

Opublikowano
3 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

ugniotles już wszystko u siebie ?

Tak jest. Wczoraj ok 18 był koniec. Potem jeszcze sąsiadowi zrobiliśmy. Dzisiaj se jeszcze raz pryzmę przemaszerowałem i odkryłem 

Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał(a):

tysiąc zetorem?? Kiedy? Skleroza postępuje

No wygląda że u ciebie...

Kto jak nie ty tak pisał?

19 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

6.5

A to temu Skiba stoi...

Trochi wolno...

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Możesz zmierzyć długość i szerokość górki palcowej u Ani ciekawe czy do mojego Wincenta by się nadała..🤔

Mogę, ale trochę później.....

...w sumie to aby szerokość....i nie za krótka...bo skrócić się da...

Kupiłem łączoną..oryginalnie całościowa jest.

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Mogę, ale trochę później.....

...w sumie to aby szerokość....i nie za krótka...bo skrócić się da...

Kupiłem łączoną..oryginalnie całościowa jest.

Ok od Bolka nie nada....

Opublikowano

Przestalo padać..ale szału nie ma.

39 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No wygląda że u ciebie...

Kto jak nie ty tak pisał?

A to temu Skiba stoi...

Trochi wolno...

Kaz orawiokowi nie znajdzie taki post.i wtedy pod stół i od szczekasz..

Twój najlepszy kolega ci pokażę ci naprawdę pisałem. Że

36 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

I będziemy zbierać 8t/ha, a talerzufkowi bezorkowcy 2t/ha z czego połowa to chwast xD

8 ton...

To ty dane do gus-u podajesz ?

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał(a):

Kaz orawiokowi nie znajdzie taki post.i wtedy pod stół i od szczekasz..

..zaczynam się niepokoić o ciebie....

Toż pisałem ,w nierealne w rok, pisałem ile ja...ty że oj,bo całe sezonu onki kosileś...i łu siebie i po zarobkach...

....i teraz się wycofujesz z tego?

.oj kłamczuszek coraz częściej...no chyba że ...już po chłopie...nawet taki zły nie byłeś..😢

• Like 2
Opublikowano

@Wiesio80 

Taśma ma szerokość 70cm, a długość...i tu tak... 175cm. Jak złożyć i mierzyć po zewnętrznej..tak po brzegi....nie po kolcach...

A jak położyć na płasko..to 167...

Obwód się zwiększa po poprzeczne listwy wyższe ...

Tak że.....piec złotych się należy....☺️😉

• Thanks 1
Opublikowano
54 minuty temu, Uziu92 napisał(a):

Szop po polu śmiga 

IMG_20250924_142200.jpg

Ciekawe jaki rosół z tego?🤔

4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Dziwny ten kot 🤭🤪

Bo to kot pracz...🤷taki Jacuś tyle że szczuplejszy...🤭

• Haha 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v