Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, Bezduszna napisał(a):

I za to masz lajka 

@Qwazi to było o domu a nie o mieszkaniu. 

Ile razy mam to pisać. Jak ja mogę ogrzewać prądem mieszkanie z 1987 jeśli jest centralne ogrzewanie. Nie opłaciło by mi się. 

Weź ty się przestań ośmieszać bezrozumna ... Wcześniej piszesz że ogrzewasz tylko prądem albo pompą ciepła, teraz masz mieszkanie podlączone do ciepła systemowego, idź i się schowaj z tymi swoimi bajkami ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

zlewa takich owiecych poganiaczy i to jest wlasnie zapobieganie....bo niby do czego ma prowadzic zadawanie sie z takimi zerami jak ty . ..

2 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

To po co pisałeś, że boi się porażki i zapobiega?😂

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Nie muszę mówić co do grosza. Wiem że jesteś wścibski i to nic nie zmieni. Powinieneś trochę wychamowac nawet ksiądz aż tak nie docieka jak ty 

Porównanie. Mówi Ci to coś ? Mi idzie ok. 3 tony węgla plus drewno na ogrzewanie. Czyli muszę mieć jakieś 6 tys zł na sam opał przy obecnych cenach. Węgiel płaciłem w wakacje 1500 zł za tonę. Rok temu było 100 zł taniej. Jesień, zima będzie drożej ok 200-300 zł. To już pisałem. Zrzyny na rozpałkę to 250 zł za paczkę. Drewno opał 300 zł za brzozę i 400 zł za dęba. Przyjęło się że 4 - 5 m drewna to jedna tona węgla, Muszę kiedyś to sprawdzić ile będę grzał jedną toną węgla a ile 5 metrami drewna. Piec wymieniony już na 5 klasę w okresie kryzysu opałowego.

Opublikowano
15 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

durniu .....Kalina nie jest glupia zeby szukac kogos na forum i zadawac sie z takim zerem jak ty  ...z resztą nigdy nie pisała ze szuka ,to tylko twoje urojenia owiecy poganiaczu .

image.png

• Haha 6
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Weź ty się przestań ośmieszać bezrozumna ... Wcześniej piszesz że ogrzewasz tylko prądem albo pompą ciepła, teraz masz mieszkanie podlączone do ciepła systemowego, idź i się schowaj z tymi swoimi bajkami ...

Zastanów się najpierw za czym cokolwiek napiszesz. Chociaż trochę pomysł za czym napiszesz. 

Jeśli masz mieszkanie podłączone do sieci ciepłowniczej to poco ci prąd do ogrzewania mieszkania 

Jeśli masz dom i nie chcesz bawić się w sypanie czy co tam jeszcze to najwygodniej jest dla ciebie prąd. Jeśli chcesz obniżyć rachunki to możesz wspomagać się FV lub pompa ciepła. Jaśniej jak dla mnie nie da się napisać. 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

zlewa takich owiecych poganiaczy i to jest wlasnie zapobieganie....bo niby do czego ma prowadzic zadawanie sie z takimi zerami jak ty . ..

Do wywleczenia wszystkiego na publicznym forum, być może nawet z intymnymi zdjęciami 🤷

1 minutę temu, Desperado napisał(a):

image.png

Ooooo...a ja jego imię ustaliłem innym sposobem 🤷

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, dsbh napisał(a):

Porównanie. Mówi Ci to coś ? Mi idzie ok. 3 tony węgla plus drewno na ogrzewanie. Czyli muszę mieć jakieś 6 tys zł na sam opał przy obecnych cenach. Węgiel płaciłem w wakacje 1500 zł za tonę. Rok temu było 100 zł taniej. Jesień, zima będzie drożej ok 200-300 zł. To już pisałem. Zrzyny na rozpałkę to 250 zł za paczkę. Drewno opał 300 zł za brzozę i 400 zł za dęba. Przyjęło się że 4 - 5 m drewna to jedna tona węgla, Muszę kiedyś to sprawdzić ile będę grzał jedną toną węgla a ile 5 metrami drewna. Piec wymieniony już na 5 klasę w okresie kryzysu opałowego.

Wiem ile trzeba mieć na opał ale jeśli mieszkasz przez cały rok. Nikt mi tego nie musi tłumaczyć. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Bezduszna napisał(a):

I za to masz lajka 

@Qwazi to było o domu a nie o mieszkaniu. 

Ile razy mam to pisać. Jak ja mogę ogrzewać prądem mieszkanie z 1987 jeśli jest centralne ogrzewanie. Nie opłaciło by mi się. 

Pamiętałem Twojego posta, więc pozwoliłem sobie go znaleźć. Napisałaś, że nigdy nie pisałaś że ogrzewasz prądem, a wcześniej, że ogrzewasz. Nic tam nie znalazłem na temat tego co ogrzewasz tym prądem. Jest to stwierdzenie ogólne, zatem jedno z drugim nie bardzo się zgadza🤷

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał(a):

U mnie też najpierw stwierdzili, że nie ma rokować, bo pies za stary na usunięcie guza, ale po zrobieniu badań wyniki wyszły dobre, USG nie wykazało zmian, podjęli się zabiegu, pies przeżył, teraz ze dwa tygodnie trzeba z nim jak z małym dzieckiem, ale już odzyskuje wigor, najgorsza była pierwsza noc, spałem w sumie może ze 40 minut, i to koło psa na podłodze, jak akurat nie wyła.

Szacun dla Ciebie, choć nie rozumiem żeby się tak dla zwierzaka poświęcać. Że leczyć to bym zrozumiał ale jak by mi w nocy wył to bym wyniósł gdzieś daleko żeby w sypialni nie słyszeć.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Qwazi napisał(a):

Do wywleczenia wszystkiego na publicznym forum, być może nawet z intymnymi zdjęciami

🤷

przecież on juz tu wstawiał konwersacje z innego portalu gdzie spekal jak dziecko jak kobitka go zagiela bo wyczula ze to tchorz i konowal ...on duren chcial sie pochwalic tym ze wyniekl 🤣..nie zrozumial ze durnia z siebie zrobil 🤣🤣🤣🤣🤣

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Pamiętałem Twojego posta, więc pozwoliłem sobie go znaleźć. Napisałaś, że nigdy, a wcześniej, że ogrzewasz. Nic tam nie znalazłem na temat tego co ogrzewasz tym prądem. Jest to stwierdzenie ogólne, zatem jedno z drugim nie bardzo się zgadza🤷

Założenie było moje takie że wiecie czym się ogrzewa mieszkania. I że to bardziej mi chodzi o dom na wsi tam gdzie mam dzialkę. Widocznie się pomyliłam w tym temacie. Cóż tak bywa postaram się pisać jaśniej i szczegółowo następnym razem 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
10 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Ją podrywa Karol i Kwasi o ona ma męża i o tym przypominam

Myślisz że jej mąż nie przegląda forum ? Chyba jesteś w błędzie.

Jeśli masz dom i nie chcesz bawić się w sypanie czy co tam jeszcze to najwygodniej jest dla ciebie prąd. Jeśli chcesz obniżyć rachunki to możesz wspomagać się FV lub pompa ciepła. Jaśniej jak dla mnie nie da się napisać. 

Jest jeszcze gaz, na razie w miarę tanio wychodzi ogrzewanie. Po drugie w zimę fotowoltaika się nie sprawdzi. Chyba że będzie łagodna i słoneczna zima.

Opublikowano

A jak ludzie małego źrebaka potrafią bez matki wykarmić. To wymaga, żeby z nim spać i to co najmniej ze 2-3 tygodnie. Ja osobiście takiej sytuacji nie miałem, ale gdybym miał to na pewno bym te tygodnie walczył 

2 minuty temu, 6465 napisał(a):

Szacun dla Ciebie, choć nie rozumiem żeby się tak dla zwierzaka poświęcać. Że leczyć to bym zrozumiał ale jak by mi w nocy wył to bym wyniósł gdzieś daleko żeby w sypialni nie słyszeć.

Opublikowano

Dziewczyna mieszka w bloku i tam  grzeje jej spółdzielnia czy coś. Domek baby jagi póki co ogrzewa prądem być może farelką dwa trzy razy w sezonie bo przecież tam częściej nie zagląda skoro mieszka i pracuje w Wwa 

Nie wiem czy to prawda, i nie interesuje mnie to ale nie mam pojęcia czemu mądre głowy z at nie potrafią załapać😂

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Pamiętałem Twojego posta, więc pozwoliłem sobie go znaleźć. Napisałaś, że nigdy, a wcześniej, że ogrzewasz. Nic tam nie znalazłem na temat tego co ogrzewasz tym prądem. Jest to stwierdzenie ogólne, zatem jedno z drugim nie bardzo się zgadza🤷

Tam się nawet nie zgadza czy jest gniazdko zamiast wtyczki, a co dopiero reszta. xD

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał(a):

Jest jeszcze gaz, na razie w miarę tanio wychodzi ogrzewanie. Po drugie w zimę fotowoltaika się nie sprawdzi. Chyba że będzie łagodna i słoneczna zima.

Gaz był w planach ale nie zostanie dociągnięty do mojej ulicy. Czyli tylko wchodziło w grę elektryka w moim przypadku. 

Opublikowano
Teraz, Kowalsky30 napisał(a):

Dziewczyna mieszka w bloku i tam  grzeje jej spółdzielnia czy coś. Domek baby jagi póki co ogrzewa prądem być może farelką dwa trzy razy w sezonie bo przecież tam częściej nie zagląda skoro mieszka i pracuje w Wwa 

Nie wiem czy to prawda, i nie interesuje mnie to ale nie mam pojęcia czemu mądre głowy z at nie potrafią załapać😂

o jej jak to sprytnie sobie wymysliles 🤣

Opublikowano
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Cóż tak bywa postaram się pisać jaśniej i szczegółowo następnym razem 

Daruj sobie bo tylko wychodzisz na durnia. Jak już to notuj w jakimś zeszycie to co dzień lub kilka dni wcześniej napisałeś 🤣🫣

Opublikowano
3 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Czemu Ty się Bezduszną nie zainteresujesz ? Dziewczyna ma mieszkanie, dom na działce, dobrą pracę jak sama twierdzi. Zmotoryzowana bo sama pisała jak szalała. Ciekawe.

Gaz był w planach ale nie zostanie dociągnięty do mojej ulicy. Czyli tylko wchodziło w grę elektryka w moim przypadku. 

Czyli zimą rachunki w górę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v