Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Elon napisał(a):

Panie bobek, Ty jesteś lepszy artysta jak Walencik, on przynajmniej ma jaja i walczy z przeciwnościami systemu, choć lubelak. Ty masz te swoje truskawki, się okazuje że jeszcze i tych 3ha nie potrafisz ogarnąć. I zgrywasz wielkiego biznesmena. Z czym do ludzi, sałatę to Ty zjadasz na śniadanie, a nie w kieszeni nosisz.

Śmieszny jesteś barani poganiaczu xD 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Tam już połowy wiat niema 😁🤦 sąsiad tam dogorywa🤭 rozbierają wszystko zero produkcji

Ten 🤔 któren 🤭😁 Karol 

Nic nie kupiłeś nowego od nich i upadł meprozet 

Edytowane przez Nieustraszony1044
Opublikowano
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

To tak samo można powiedzieć o tobie. Korzystasz z dotacji dlatego że możesz i chcesz powiekszasz swoją firmą czy co tam maszy. 

Można powiedzieć że korzystając odcinasz innych od tych dotacji bo przez takich którzy mają pieniądze aby kupić sprzęt bez dotacji. 

Tym sposobem jest tak że ludzie którzy naprawdę potrzebują lub chcą powiększyć swoje gospodarstwa są pozbawiani tego. 

Rozumiem że każdy może ale są też pewne zasady które powinny być przy dotacjach jednak brane. I bardziej do dotacji powinny być restrykcje zwiększone aby ludzie potrzebujący mieli zapewniona możliwość rozwoju.

Oczywiście także UE i nasze państwo mogą zwiększyć kwotę ogólna dotacji ale doskonale wiemy że tego nie zrobią. Dlatego śmiem twierdzić że powinny być większe restrykcje 

Tak, odcinam, to się nazywa eliminacja konkurencji. Przerośnięte to trochę, ale poniekąd tak jest.

W niektórych przypadkach to ja się nawet cieszę że są dotacje, ludzie nie myślą, a jak nie myślą to i bankrutują.

Wtedy wchodzi komornik i wiadomo co dalej.

4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Śmieszny jesteś barani poganiaczu xD 

Ty też bobowaty kalafiorze.

Opublikowano
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Meprozet nie upadł, właściciel idzie na zasłużoną emeryturę. Patrząc na sprawozdania finansowe to była całkiem niezła firma.

Bomet też radzi sobie bardzo dobrze. 

W przeciwieństwie do tych rekinów co w stawie pływają.

4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

To ty grałeś w tej scenie czy może @Kowalsky30 albo @Michał18 ?? xD

https://youtu.be/pgCNLULG7uY

Myślisz że mógł bym być taki mały? 

Mam wysoką żonę. 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Elon napisał(a):

Tak, odcinam, to się nazywa eliminacja konkurencji. Przerośnięte to trochę, ale poniekąd tak jest.

W niektórych przypadkach to ja się nawet cieszę że są dotacje, ludzie nie myślą, a jak nie myślą to i bankrutują.

Wtedy wchodzi komornik i wiadomo co dalej.

Tylko że ty odcinasz ludzi i ich możliwości aby stać się wielkimi. Ok nazywasz to konkurencja bo nie chcesz aby ci mało stali się dużymi. 

Tylko trzeba pamiętać że przyjdą takie czasy że ci dużych odetną i wtedy co. Oni  pójdą pod płot. 

Nigdy nie można w biznesie być pewnym siebie bucem zawsze można z piedestału spaść I nawet szybciej niż myślisz. 

Jeśli chodzi o komornika to wiadomo przyrost ambicji. 

I tacy jak ty ich wykupią tylko że tu też może być przyrost ambicji

To działa w dwie strony nie tylko w jedną. 

Opublikowano

Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Ludzie myślą że jeśli będą narzekać to inni im pomogą. 

To jednak  tak nie działa. 

Ludzie narzekają bo im się lżej wtedy robi. Tylko muszą pamiętać że co za dużo to niezdrowo.

51 minut temu, Elon napisał(a):

Przeczytawszy ostatnie strony, widać jak mało tu wypowiadający się wiedzą o dotacjach. A najwięcej do powiedzenia mają ci co najmniej skorzystali. Zaledwie parę osób tu coś sensownego napisało.  

Ale miło popatrzeć jak lubelaki się kłócą. 

Dotacje są po to by korzystać i się rozwijać, czytając, odnoszę wrażenie że rozwój polegał na jednoczesnym zatrzymaniu, pewnie powodem były kredyty. 

Programy są tylko dla ludzi co chcą coś osiągnąć, coś mieć, a nie wziąć maszynę i spocząć na laurach.

Gdybyśmy z tatą tak robili to dalej byśmy jeździli dwoma john deere-ami.

A tak wykorzystujemy co dają i wymieniamy zużyte już maszyny. 

Ale na to to trzeba mieć pieniądze, a nie robić tak jak lubelaki. Oni nie mają ani pieniędzy, ani zdolności kredytowych.

Ty taki bamber czekasz na dotacje i kredyty ? Ty powinieneś u dilera pytać ile i czemu tak tanio. Może pochwal się najnowszą maszyną którą kupiłeś. Co to było ?

40 minut temu, Elon napisał(a):

Widzisz bobek, ja w przeciwieństwie do ciebie, pieniądze mam z różnych źródeł dochodu. Ty tylko te warzywa, żona w nich siedzi, to praca i pensja sezonowa.

Dywersyfikacja bobek, wyguglaj sobie, będziesz wiedział co to znaczy.

I żebyś bobek nie składał teraz jak będzie nabór, bo Ty i tak nie rozwojowy z tym niuchem, jeszcze się zatrze jak podczepisz mu większą maszynę jak do sześćdziesiątki.

Opublikowano
Teraz, malaczarna napisał(a):

Tego nie zbieram. Nie mam kiedy wyskoczyć w tygodniu

🙋☁️

Nie zbiera Pani podgrzybków 🤔🤔🤔 też nie mam czasu ale mam pole przy lesie....

Opublikowano
11 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

🙋☁️

Nie zbiera Pani podgrzybków 🤔🤔🤔 też nie mam czasu ale mam pole przy lesie....

Tylko brunatne

10 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Ty masz, Sławek Agrest ma, Bogdan ma...ktoś jeszcze może też, o kim nie wiem...a reszta🤷...

Samo to, że Karol te problemy ze stadem przetrwał już o czymś świadczy, a on potem jeszcze tą prasę kupił🤷

Co to jest w tych czasach. Nic nie warte

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

A co tam  było dobrego do kupienia 🤔🤦 tura na trzdziestce mam ... 

7 godzin temu, Elon napisał(a):

John deere 6m150.

Czemu tylko ,,m,, 🤔🤭

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

1 minutę temu, Elon napisał(a):

Bobek czemu mordę zacieszasz, wracaj do plewienia.

Idź Kowalsky spać bo ten żydek to już mało śmieszny xD Hujdyry, tyry a z gównomiotem w niedzielę starom siuntką jeździ xD 

a w rzeczywistości rozwydrzony syn dziadtransa

Opublikowano
8 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

To chyba Radek 🤔🤭

FB_IMG_1758054160419.jpg

Widzisz ,to jest możliwe ,żeliwo ze stalą spawa się elektrodą owiniętą drutem miedzianym ,a tu drutem z kwasówki owijasz szaszłyka :|    ,tylko że od razu trzeba chłodzić [czego tu nie uczyniono]              ;)

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v