Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Karol6130 napisał:

22 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

hodowla dużo daje SO

Jeden mi kiedyś proponował roślinną robić na modernizację 

Od ciula bym nabrał na 7.20 kukurydzy wtedy i trochę ponad 2 ha zboża 

Człowiek się chciał rozwijać i cały czas batem po łapach, a tymczasem inni talerzówką zbierają słoneczniki i biorą w uj kasy 

Inni nie uprawiają ziemi i to samo, stodoły od sprzętu wypchane były, co prawda miny bezcenne po sprzedaży maszyn, no nie zarobili, tylko dzierżawcy życie utrudnili

A tu zawsze coś, a to pojemność, a to szerokość, a to moc, a to pola za mało, a to krowy przeszkadzają 

Po przykładach z okolicy to widać że kto inwestuje za swoje to stoi twardo, a ci socjalisci to tylko czekają na jaki kolwiek grosz, i zawsze mało i mało, i na strajki bo im się należy 

rozumie Cię Karolu doskonale bo na 4 złożone dofinansowania wydana kasa na doradcę wszystko niby ok a na koniec pismo z agencji że z braku funduszu nie możemy zrealizować Pana wniosku

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

Kiedy? 

Chyba będę robił do puki będzie chodził

Może P0 żyje 40 godz bo tyle trzeba by obrobić się

Siłę ma

Tera to szukanie nie wiadomo czego

O takich to ja lubię 👌 

Stanie to się znajdzie odrazu, a i blok się zmieni albo głowice albo jedno i drugie jak tak będzie dmuchał 

Albo wał szlifu nie wyda jak to panewka 

🔥🔥🔥 Na tłoki i jazda 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Karol6130 napisał(a):

I dlatego złożył każdy 

I dlatego żeby coś dostać trzeba było robić punkty

Zawsze pisałem że na nowy ciągnik mnie nie stać, stać mnie na zakup ale nie stać na jego utrzymanie, ekologia kosztuje bardzo dużo pieniędzy 

ale na przyczepę za 70tys cię stać chociaż bardzo ładne można kupić za 30

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Rolnik1973 napisał(a):

Aby P0talerzować i P0 orać i uprawić to posiać można kacapem

Tera ruszyć to może nie być czym orać

Teraz naprawa może kosztować grosze, a jak go zajedziesz to wywalisz dużo więcej ...

Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Za 34 wiem ładną 15t na 3 strony wywrot 2.5 szeroka 

Za 11 hlka 6 tak jak wyjechała z fabryki nawet opony pneumant i o dziwo zdrowe w fabrycznym malowaniu podłoga burty jeszcze parę lat pojeżdża 

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Aby P0talerzować i P0 orać i uprawić to posiać można kacapem

Tera ruszyć to może nie być czym orać

🙋🌨️ 

Nowa talerzowa dała mu w po...de😒😒😒

• Like 2
  • Haha 3
Opublikowano
12 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Za 34 wiem ładną 15t na 3 strony wywrot 2.5 szeroka 

Za 11 hlka 6 tak jak wyjechała z fabryki nawet opony pneumant i o dziwo zdrowe w fabrycznym malowaniu podłoga burty jeszcze parę lat pojeżdża 

używkę jak plebs? tylko nowa na kredyt 

Opublikowano
38 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Daj mi przyczepę za 30 z wywrotem na 3 strony, paletową przynajmniej

Pronarki takie jak Radka mnie nie interesują 

Za przyczepę w 2018 zapłacone było 40000.01 

Przyczepa nowa, rok produkcji 2015

Ktoś zamówił i nie odebrał bo nie dostał dofinansowania 

22 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

używkę jak plebs? tylko nowa na kredyt 

Nie mam kredytów 

I nie rozumiem tego czego ktoś zawsze jak przyjedzie to stwierdza że ja nabrałem maszyn z programów i jestem zakredytowany

I to zawsze 

Ostatnio jeden myślał że cielaki sprzedaje bo mnie kredyty gonią, myślał że za pół ceny kupi

26 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...kurna...znowu ktoś ukradł pół powietrza z koła....🤷

IMG_20250916_065426.jpg

Dziś prawy przód i lewy tył w c330 

Opublikowano

Dzień dobry...dość ciepło, słońce wylazło, w nocy dopadało. Kukurydza już na pewno w październiku będzie cięta...

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

gumkę se skleić...🤭

Ojjooooj...tego się nie klei...to jednorazowe jest🤷🤭

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, konteno napisał(a):

nie lepiej do RSP iść zapytać czy kolb u nich na polu nie możesz POzbierać

wysuszysz i mniej sie narobisz jak przy swojej uprawie

Mniej się narobię? Chybaś chory, samo łuskanie to masa czasu. Jakbym zużywał ze 100 kilo rocznie to może tak... Póki co idzie rocznie koło tony, docelowo około dwóch.

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Daj mi przyczepę za 30 z wywrotem na 3 strony, paletową przynajmniej

Pronarki takie jak Radka mnie nie interesują 

Za przyczepę w 2018 zapłacone było 40000.01 

Przyczepa nowa, rok produkcji 2015

Ktoś zamówił i nie odebrał bo nie dostał dofinansowania 

Nie mam kredytów 

I nie rozumiem tego czego ktoś zawsze jak przyjedzie to stwierdza że ja nabrałem maszyn z programów i jestem zakredytowany

I to zawsze 

Ostatnio jeden myślał że cielaki sprzedaje bo mnie kredyty gonią, myślał że za pół ceny kupi

Dziś prawy przód i lewy tył w c330 

To tak jak u mnie... chce sprzedać ciągnik lub wziąć na zamianę to myślą że kredyty ścigają oferują 30 tyś za MF z turem 😡😡😡1993rok

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

To tak jak u mnie... chce sprzedać ciągnik lub wziąć na zamianę to myślą że kredyty ścigają oferują 30 tyś za MF z turem 😡😡😡1993rok

To też jest efekt programów 🤷

• Like 2
Opublikowano

A nie mogłeś...u szewca🤔...albo nowe klapki kupić...a nie że tak w ukryciu...za ciągnikiem 🙆🤭

2 godziny temu, Karol6130 napisał(a):
2 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

Miałem Ci podesłać bo i mi na tablicy to wyskoczyło 

Zerknij na komentarz, podpuściłeś mnie 

Będą mieli ubaw chłopaki na pryzmie 

To i ja żem...się wpisał🤷😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v