Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ale sie...opedałowałem...

IMG_20250824_160728.jpg

Były jakieś nagrody przewidziane od pierwszego i tez trzeciego miejsca.

Czy to było bardziej rodzinnie i każdy dostał brylock za udział. 

Opublikowano
5 godzin temu, Kowalsky30 napisał(a):

Jak tam raporty? 😗

Wszystko się zgadza 

Jakby ktoś chciał zakładać multikonta to śmiało, wystarczy ściągnąć jakąś tam aplikacje do zmiennego IP i żaden forumowy strażnik nic nie zrobi.

Nikt nie ma wątpliwości, że to multi urojeńca, ale też nikt z tym nie może nic zrobić. 

Więc nie kłam łowiecko, że nic nie znalazł bo nic nie ma... Nic nie znalazł bo nie ma narzędzi do weryfikacji.

Deszczyk pięknie dolewa 😃

Opublikowano
4 godziny temu, Kowalsky30 napisał(a):

To szybki zwrot jeśli dobrze policzyłeś😁

Byłoby 10 lat, ale jak zakładałem fv cena prądu to było 30 gr/kWh, a za 2 miesiące już 50 gr, więc czas spłacania instalacji automatycznie się skrócił 

Opublikowano
4 godziny temu, Kowalsky30 napisał(a):

Robi za magazyn ciepła. Mam falownik jednofazowy a na pozostałych fazach bilansuje się godzinowo. Nadwyżkę wykrywa sterownik i załącza grzałkę która grzeje różną mocą od 500 do 3000w w zależności od  nadprodukcji. Coś tam ucieka do sieci ale znośnie

Nie liczę ile się będzie zwracać kto by sobie tym zawracał głowę. Jak się nie będzie psuć będzie ok. 5 tys kosztowało mnie te 3 kw

Całość robiłeś za swoje? 

To po cholerę robiłeś skoro nie wiesz kiedy Ci się zwróci i będziesz miał wreszcie tańszy prąd ? Chyba łatwo policzyć ile płaciłeś do tej pory, ile kosztowała instalacja i ile płacisz teraz.

3 godziny temu, Bezduszna napisał(a):

W takim razie kto płacił do tej pory za rachunki babka czy pan? 

Jak już to pani babka :ph34r:.

56 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Czyli według pana lepiej płacić rachunki takie jakie płacę i nie bawić się FV. Zobaczymy pożyjemy na razie czym innym jestem zajęta i nie myśle o tym był temat to się wypowiedziałam jak to u mnie wygląda. Nie ważne ile jeszcze pożyje ważne aby ją odciążyć choć trochę w rachunkach. Zbyt dużej emerytury pewnie nie ma więc każdy grosz się liczy. 

Nikt nie wie ile płacisz za prąd to skąd można wiedzieć co Ci się opłaca ?

Opublikowano
4 godziny temu, Bezduszna napisał(a):

Wcale nic takiego nie powiedział wyraziłam swoją opinię jak ja to widzę z punktu osoby która płaci rachunkiem za prąd. 

Ceny paliw i prąd jak dla mnie są powiązane bo one dają nam podwyżki raz mniejsze raz większe. Jak dla mnie tego nie można rozdzielić. 

Czy przyjmą jest to dalej pod znakiem zapytania nigdy z nimi nic nie wiadomo. Tak naprawdę kto wstaje rano pierwszy ten rządzi. Ty masz FV więc tak naprawdę to co zaoszczędzisz to i tak wydasz na co innego czyli na usługi lub na żywność. Człowiek płacący rachunki  płaci tak jakby dwukrotnie więc zostaje dwa razy po tyłku. 

Jeśli jednak przyjmą tą ustawę to i tak nie zmienia faktu że od nowego roku wszystko może się zmienić. Wiec podwyżka czy nam się podoba czy nie czeka nas. 

Zamieszałaś trochę. Generalnie, jak by nie patrzeć to dyskusja o zamrożeniu cen prądu na ostatni kwartał roku jest lekko niepoważna. Jeśli rządzący chcą to zamrożenie utrzymać, mają projekt prezydencki lub mogą złożyć własny- to dwie strony tekstu, więc przez tydzień można napisać a kolejne trzy zostaną na procedowanie i jeszcze jest tygodniowe vacatio legis...kwestia, żeby chcieć zamiast bić pianę 🤷...

3 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

ja też nie korzystałem z programów gminnych tylko mój prąd 6.0 i ulga z podatku PIT a nie z gminnego, gminy biednej nie będę obidzal

Programy gminne są dla mnie chore. Ograniczają...

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Byłoby 10 lat, ale jak zakładałem fv cena prądu to było 30 gr/kWh, a za 2 miesiące już 50 gr, więc czas spłacania instalacji automatycznie się skrócił 

Na ile lat się podpisuje umowę z elektrownią przy fotowoltaice ? Są jakieś koszta przy tym ?

Opublikowano
5 minut temu, dsbh napisał(a):

Na ile lat się podpisuje umowę z elektrownią przy fotowoltaice ? Są jakieś koszta przy tym ?

Kurcze nie pamiętam czy jest jakikolwiek termin. Raczej nie. Kosztów też nie ma. Umowa jest z dystrybutorem nie z elektrownią 

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Kurcze nie pamiętam czy jest jakikolwiek termin. Raczej nie. Kosztów też nie ma. Umowa jest z dystrybutorem nie z elektrownią 

Brat mówił, że ma 15 lat na starych zasadach a potem co będzie to się zobaczy. Chyba że coś pomieszał.

Opublikowano
3 godziny temu, konteno napisał(a):

ile go rozładowuje przez noc ? tzn do jakiego poziomu ? zimą go zabraknie , latem z zapasem pewnie 

do pierdół w domu starcza ale coś większego w gospodarstwie pewnie słaby i szybko go zje 

mam licznik 2 taryfowy , moge se na taryfie tańszej włączyć i na to samo wyjdzie choć 

@Karol6130 taczkowałaby u ciebie

https://joemonster.org/filmy/95752

@Kowalsky30 0:55 to twoja babka? 

https://joemonster.org/filmy/135089

Nie ma takiej potrzeby 

Opublikowano
17 minut temu, Qwazi napisał(a):

Zamieszałaś trochę. Generalnie, jak by nie patrzeć to dyskusja o zamrożeniu cen prądu na ostatni kwartał roku jest lekko niepoważna. Jeśli rządzący chcą to zamrożenie utrzymać, mają projekt prezydencki lub mogą złożyć własny- to dwie strony tekstu, więc przez tydzień można napisać a kolejne trzy zostaną na procedowanie i jeszcze jest tygodniowe vacatio legis...kwestia, żeby chcieć zamiast bić pianę 🤷...

Programy gminne są dla mnie chore. Ograniczają...

Oj myślę że alfons i w nocy by to podpisał, tak jak to długopis miał w zwyczaju 

• Confused 1
Opublikowano
19 minut temu, dsbh napisał(a):

Jak już to pani babka :ph34r:.

Nikt nie wie ile płacisz za prąd to skąd można wiedzieć co Ci się opłaca ?

Czy ty jesteś strażnikiem  w pisowni co jak i kiedy się pisze 🤣

Płacę około 320 zł na dwa miesiące nie jest to dużo i nie jest to mało. Po prostu wpadłam na taki pomysł i sprawdziłam co by było gdybym chciała ją założyć. 

Opublikowano
19 minut temu, Qwazi napisał(a):

Kwasi czy kiedykolwiek z PO było łatwo. Nie przypominam sobie zawsze mieli chęci ale co do czego dochodziło zawsze się rozchodzi o pieniądze. Jeszcze nie było tak aby poszło gładko. Ludzie czy im się to podoba czy nie za prąd muszą zapłacić inaczej im go odetną. 

Oprócz oczywiście tych co mają FV im to nie grozi 

Opublikowano

Wielkość zużycia ma marginalne znaczenie przy sensie zakładania fv. Raczej bierze się pod uwagę dobór instalacji podc względem zużycia. I trzeba pamiętać, że mawyki po zainstalowaniu paneli się zmieniają do tego stopnia, że niektórzy skarżą się na, wyższe rachunki i obwiniają wykonawcę😂

Opublikowano

Tu widać sami bogacze są 

Większość ma panele, tymczasem ja mogę o czymś takim tylko pomarzyć 

Wszystkie programy nie są dla mnie, biedny jestem i mnie na nie nie stać 

I jak w tym kraju może być dobrze 

• Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, Buszmen11 napisał(a):

Ile zamówiłeś 

@konteno pojeździł byś jeszcze spokojnie drugie tyle, do tego pomyśl bonus z 800+ i emerytura pewna 🤭

i użerać sie z ex ? to tak jak z zapierdzianymi fotelami co Pjotera odpychają   

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v