Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Teraz, Kowalsky30 napisał(a):

Jeśli ktoś jest w domu przez dzień to warto nawet przy takim zużyciu zrobić sobie te 3kw. No bo jak wraca po 16 z pracy to już nie skorzysta

Tylko po co skoro w dzień się nie używa? Na dole pralka raz w tygodniu pierze, u mnie nieraz rzadziej. Telewizory sztuk dwa na parterze tylko popołudniami - wieczorami. Zamrażarki, lodówki to całą dobę. Śrutownik pracuje przez góra dwie godziny miesięcznie. Piekarnik sporo ciągnie ale to przeważnie wieczorami. Urządzeń typu ekspresy do kawy, zmywarki nie ma, odkurzaczy się praktycznie nie używa.

Opublikowano
Qwazi napisał:

6 minut temu, dsbh napisał(a):

Ile lat Ci się zwracała ta instalacja ?

Ja Ci odpowiem. W moim przypadku 5,5 roku, ale ja nie korzystałem z programów gminnych. Natomiast wydaje się, że problem dopiero przed nami🤔

ja też nie korzystałem z programów gminnych tylko mój prąd 6.0 i ulga z podatku PIT a nie z gminnego, gminy biednej nie będę obidzal

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Faceci lubią takie zabawki. Niekoniecznie się musi opłacić. U mnie tylko ja chciałem. Babka protestowała bo to na jej dachu😁

To szybki zwrot jeśli dobrze policzyłeś😁

To według pana kobieta nie powinna mieszać się i bawić w zakładanie czegoś co przyniesie jej później ulgę w co miesięcznych rachunkach nawet jeśli nie płaci ich sama. Świetne podejście. Brak u pana jakich kolwiek równouprawnienia płci. Świetna perspektywa na przyszłość dla pana wybranki. 

Ludzie zakładają FV tak aby odciąć się w dużej mierze od rachunków. Nie musi się to płacąc ale lepiej mieć niż nie mieć prądu jeśli go zabraknie ( niektórzy też tak myśla) wszystko zależy od punktu widzenia danego człowiekam 

W takim razie kto płacił do tej pory za rachunki babka czy pan? 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
45 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

2007

2.4 d5 185 koni

Skrzynka automat

23000 km i nic się nie działo

Spalanie 7-8 l na zbiorniku

No i dodaj że pojemny bagażnik dużo banków z ropą wchodzi 😁😁

• Haha 2
Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał(a):

Jadę do zoo. Potrzebujeta coś?

Krokodyla bo mi się buty kosciolowe rozlatują....a lemur to mnie taki teraz ogarną....🛌🛌🛌

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Senior z żoną założyli w 2022 pompę tą kopaną i panele na dachu. Ich syn też założył. Niby teraz rozliczenie roczne to żadne pieniądze ale koszt założenia wszystkiego to 6 cyfrówka. Czyli w rezultacie kiedy się to zwróci? Do węgla to już nie chciałbym wracać.

Nie chcę tych kalifornijskich. Najlepsza krzyżówka - swoja samica a samiec baran albo niby belg. Dużo małych w miocie, szybko rosną. 

U mnie za pół roku było 800 , drugie pół rocze 1500 do zapłaty . Klima trochę kwh pochłonęła. 

Opublikowano
4 minuty temu, mf362 napisał(a):

U mnie za pół roku było 800 , drugie pół rocze 1500 do zapłaty . Klima trochę kwh pochłonęła. 

Nie mam klimy więc u mnie to nie pożera prądu. Na te parę gorących dni w roku można się do piwnicy przenieść.

Opublikowano
5 minut temu, Michał18 napisał(a):

Bez przesady. Co to już karnistrów w bagażniku nie można wozić. 😗⚒️T

Nie.

Zwłaszcza takich bez atestu 

Rysiek to pewno z przemytu kupił to co się będzie takimi szczegółami przejmował. 

Ostatnio mnie celnoskarbowa zatrzymała to pierwsze co pytali to czy paliwo jakieś wiozę 

Nie chcę który zarobić ? 

Tak mi się na tą nockę nie chce jechać 🤬 

Rotacyjną zreanimowalem, tak myślałem że tulej pękła. Jutro może jechać kosić 

Opublikowano
Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

tak mam magazyn 10kwh

ile go rozładowuje przez noc ? tzn do jakiego poziomu ? zimą go zabraknie , latem z zapasem pewnie 

do pierdół w domu starcza ale coś większego w gospodarstwie pewnie słaby i szybko go zje 

Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Na dole pralka raz w tygodniu pierze, u mnie nieraz rzadziej.

mam licznik 2 taryfowy , moge se na taryfie tańszej włączyć i na to samo wyjdzie choć 

@Karol6130 taczkowałaby u ciebie

https://joemonster.org/filmy/95752

@Kowalsky30 0:55 to twoja babka? 

https://joemonster.org/filmy/135089

Opublikowano
4 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Ostatnio mnie celnoskarbowa zatrzymała to pierwsze co pytali to czy paliwo jakieś wiozę 

czym jechałeś ? versatym? pare tygodni temu za mną ekspresową kilkanaście km jechali jak z miasta wracałem ale tuż przed zjazdem zanim włączyłem kierunek zaczeli wyprzedzać

3 minuty temu, Michał18 napisał(a):

Nawymyślali tych urzędników rząd pensję im musi płacić to i karać muszą za bylę co ⚒️

budżetówka to tzw żelazny elektrorat , każda opcja POlityczna musi go sobie POdkupić i skrzętnie POwiększać 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v