Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

Rzeźnik to z ciebie 🤭 ciągle coś mordujesz 😁🤪

60 kuraków rośnie ale jeszcze nie czas. Zostało jeszcze parę kaczek i 7 uszatych z zimowych rzutów plus 2 stare samice na kiełbasę i jedna zamówiona na pasztet.

• Confused 1
Opublikowano
10 minut temu, dsbh napisał(a):

Tam nie ma żadnych czujników przeciwpożarowych czy wysokiej temperatury ?

To już wiadomo czym ludzie będą grzać w zimę. Pelet dużo droższy. 

Nie dadzą. Państwo nie ma kasy a wydatków przybywa.

A bo to raz nie mieli

I dali

Dadzą bo chcą by było taniej

• Confused 1
Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Somsiad w tym celu posiał owies. Ma nadstan ziarka i posiał po najmniejszej linii oporu owies - trochę nawozu, opryskałem mu Chwastoxem i zebrał pewnie z 1,5 tony z 30a. Będzie mieszał z groszkiem bo ma piec piątej klasy. 

Owies jest lekki ale sypie dobrze. Niektórzy palą samym a niektórzy mieszają 2-1 czy 1-1.

2 minuty temu, jacus napisał(a):

1756019376651462928706009416910.jpg

Jacusiu nie spadnij nam tam gdzie w przepaść. Kto nam będzie opowiadał o Polsce A wtedy ?

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał(a):

Owies jest lekki ale sypie dobrze. Niektórzy palą samym a niektórzy mieszają 2-1 czy 1-1.

W tym roku to wszystko sypie. 

Najlepsze to były kolby z kukurydzy. Jak wyschły, wyłuskało się to super się wodę nimi grzało. Moment i woda 50 stopni.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Po co?

Nie ma żadnych wyborów teraz...

Będą chcieli utrzymać się u władzy. 

Jeśli teraz nie rozwiążą sytuacji skupów które w niektórych rejonach Polski nie chcą przyjmować zebranych przez rolników zboża. Tym bardziej że jeszcze zostaje soją i kukurydza do sprzedaży. 

To dla posłów może dla nich skończyć się tak że znowu dojdzie do strajków w całej Polsce. 

Niektórzy rolnicy już zapowiadają strajk na wrzesień

Jeśli chcą uniknąć ponownych strajków muszą rozwiązać problem. 

21 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Dając do upraw z dopłat zaoszczędzają bardzo dużo pieniędzy

Rząd ma kryzys 

Psl chce istnieć nawet na listach p..

Nawet jeśli rząd ma kryzys to sam jest sobie winny. Za dużo na obiecywal i w tej chwili nie umie poradzić sobie z tym aby to wszystko spełnić 

Tym bardziej że w tej chwili jest nowy prezydent który jak widać też nie jest za obywatelami. Nie chce obniżyć ceny prądu. Jeszcze nie wiadomo jakich niespodzianek możemy się spodziewać.

Edytowane przez Bezduszna
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

A bo to raz nie mieli

I dali

Dadzą bo chcą by było taniej

Brakuje na służbę zdrowia, co chwilę coś wlatuje do nas ze wschodu i nikt nie wie co i gdzie a jak było drogo u nas to ściągnęli ze wschodu. Także nie był bym takim optymistą. Ten kto ma zwierzaki to sobie poradzi.

Opublikowano
7 minut temu, radekz200 napisał(a):

dawaj 60 i przyjeżdżaj jutro 😛

Jutro to nie bo mus za 🍞 jechać. Ale takiego zadbanego dieselka od pierwszego właściciela to bym kupił. 

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

W tym roku to wszystko sypie. 

Najlepsze to były kolby z kukurydzy. Jak wyschły, wyłuskało się to super się wodę nimi grzało. Moment i woda 50 stopni.

Tylko po co iść w koszta i sypać nawóz pod owies na opał skoro i tak coś urośnie.

3 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Jeśli teraz nie rozwiążą sytuacji skupów które w niektórych rejonach Polski nie chcą przyjmować zebranych przez rolników zboża. Tym bardziej że jeszcze zostaje soją i kukurydza do sprzedaży. 

A gdzie mają sypać skoro są zapchane ?  Na Wiejską ?

5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Tym bardziej że w tej chwili jest nowy prezydent który jak widać też nie jest za obywatelami. Nie chce obniżyć ceny prądu. Jeszcze nie wiadomo jakich niespodzianek możemy się spodziewać od niego nowości. 

Skoro rząd podrzucił wiatraki do tej ustawy to co się dziwić. Gdyby to były dwie oddzielne ustawy to pewnie ceny prądu by przeszły a wiatraki nie.

Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Wszystkie zboża tanieją.

Skupy nie wyrabiają...zapchane.

Owsa to nawet chyba nigdzie nie chcą wcale.

A na olx po 900-1000 za owies chcą a otręby po 920🫣

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał(a):

Tylko po co iść w koszta i sypać nawóz pod owies na opał skoro i tak coś urośnie.

Na czym to ma rosnąć? Tam ziemia jest tak wyjałowiona, że bez nawozu to najwyżej ze 2 tony pośladu. Od ćwierć wieku na zmianę pszenica - jęczmień i sukcesywny zjazd z 10 do 4 rządków ziemniaków. Raz na jakieś 10 lat wapno. Obornika kiedyś po 2 rozrzutniki rocznie, teraz niecały jeden to z ledwością pod ziemniaki starczy.

Opublikowano
Bezduszna napisał:

21 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Po co?

Nie ma żadnych wyborów teraz...

Będą chcieli utrzymać się u władzy. 

To dla posłów może dla nich skończyć się tak że znowu dojdzie do strajków w całej Polsce. 

Niektórzy rolnicy już zapowiadają strajk na wrzesień

Jeśli chcą uniknąć ponownych strajków muszą rozwiązać problem. 

21 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Dając do upraw z dopłat zaoszczędzają bardzo dużo pieniędzy

Rząd ma kryzys 

Psl chce istnieć nawet na listach p..

Nawet jeśli rząd ma kryzys to sam jest sobie winny. Za dużo na obiecywal i w tej chwili nie umie poradzić sobie z tym aby to wszystko spełnić 

Tym bardziej że w tej chwili jest nowy prezydent który jak widać też nie jest za obywatelami. Nie chce obniżyć ceny prądu. Jeszcze nie wiadomo jakich niespodzianek możemy się spodziewać.

A po co obniżać sztucznie ceny prądu ? można założyć fotowoltaike wiatrak

Opublikowano
14 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Od tuska jesteś

On tylko nie chce niemieckich wiatraków P0d oknem

Screenshot_20250824_093226_com.google.android.youtube_edit_277836394624269.jpg

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Michał18 napisał(a):

Na targach też chcą tylko chętnych nie widać.

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Na czym to ma rosnąć? Tam ziemia jest tak wyjałowiona, że bez nawozu to najwyżej ze 2 tony pośladu. Od ćwierć wieku na zmianę pszenica - jęczmień i sukcesywny zjazd z 10 do 4 rządków ziemniaków. Raz na jakieś 10 lat wapno. Obornika kiedyś po 2 rozrzutniki rocznie, teraz niecały jeden to z ledwością pod ziemniaki starczy.

To trzeba siać na potęgę poplony.

Opublikowano
dsbh napisał:

4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a): W tym roku to wszystko sypie.  Najlepsze to były kolby z kukurydzy. Jak wyschły, wyłuskało się to super się wodę nimi grzało. Moment i woda 50 stopni. Tylko po co iść w koszta i sypać nawóz pod owies na opał skoro i tak coś urośnie.

drożej to jest jak się nie sypie ...🤦

Opublikowano
3 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

A po co obniżać sztucznie ceny prądu ? można założyć fotowoltaike wiatrak

Oczywiście że można jeśli się ma możliwości. A jeśli się nie ma to co ma się płacić 2 razy droższy prąd. Fajnie pomyślane jedni zero opłat drudzy mają im zapewnić taki sam zysk. 

Opublikowano
Michał18 napisał:

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Wszystkie zboża tanieją.

Skupy nie wyrabiają...zapchane.

Owsa to nawet chyba nigdzie nie chcą wcale.

to kupuj gdzie indziej 🙋‍♂️🤷‍♂️

• Like 1