Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał(a):

A ja znam takich co poszli do roboty i im wystarcza. Teraz pomyśl, którzy będą mniej wyeksploatowani na starość ?

Wszystkich to samo czeka. Niekoniecznie szybciej umrze ten co się urobił... 

I skąd na to gmina bierze ? Nic się nie dokładasz ?

Żadnych składek na to nie ma. Grabarza sobie płacisz we własnym zakresie. Trawę na terenie gdzie nie ma grobów kosi gość na siano dla byków. Resztę obkasza jeden na gminnym "etacie". Śmieci z gminnej kasy. Ksiądz tam nie ma nic do powiedzenia i nigdy na to nie zbierał, jak jeszcze byłem członkiem "kościoła" i chodziłem do tego przybytku.

2 minuty temu, dsbh napisał(a):

Z kopki chyba szybciej i lepiej. U nas czegoś takiego jak płotki nigdy nie było.

Z kopki musi się przewietrzyć przed zebraniem.

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A innym te głośniki przeszkadzają i skutecznie uciszyli te głośniki, w środku budynku pusto to niech sobie stoją w środku ;) Sąd doradził księdzu że jak chce to może kupić zestawy słuchawkowe dla tych co chcą stać na zewnątrz ;) Jest coś takiego jak Silent Disco to można i Silent Mszę zrobić ...

Jak rozwali głośność na full to co się dziwić. Tym się da sterować.

7 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Kościół wielki a ludzi coraz mniej... Nie te czasy. Czasem przejeżdżam obok w trakcie trwania mszy to na zewnątrz stoją tylko chłopy, które przyszły się spotkać i pogadać... 

U mnie też kościół duży murowany a ludzie latem i tak wolą stać na zewnątrz. Był jeden ksiądz któremu to przeszkadzało ale nie dał rady zmienić nawyków ludzi.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak rozwali głośność na full to co się dziwić. Tym się da sterować.

Nie wiem czy było na full, powiedzieli, że oni o 7 rano w niedzielę to chcą spać a nie słuchać śpiewów księdza i musiał wyłączyć wszelkie głośniki na zewnątrz ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Żadnych składek na to nie ma. Grabarza sobie płacisz we własnym zakresie. Trawę na terenie gdzie nie ma grobów kosi gość na siano dla byków. Resztę obkasza jeden na gminnym "etacie". Śmieci z gminnej kasy. Ksiądz tam nie ma nic do powiedzenia i nigdy na to nie zbierał, jak jeszcze byłem członkiem "kościoła" i chodziłem do tego przybytku.

Na śmieci wójt wykłada z własnej kieszeni ? Czy ściąga z podatków czyli Ciebie ? U nas jest składaka co roku na śmieci. W tej chwili 30 zł od rodziny i nikt nie marudzi że dużo czy drogo. W innej parafii słyszałem że ksiądz kazał zabierać śmieci do domu. To jest odlot dopiero.

6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Z kopki musi się przewietrzyć przed zebraniem.

Wcale nie. Jedynie od spodu musisz dosuszyć bo mokra. Poza tym może postać na przyczepie przy otwartych wrotach w stodole. Też tak się robiło.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, dsbh napisał(a):

Wcale nie. Jedynie od spodu musisz dosuszyć bo mokra. Poza tym może postać na przyczepie przy otwartych wrotach w stodole. Też tak się robiło.

Gdzie masz tą przyczepę? Stodoła z jednym gumnem, na dwa wozy zwożenie...

Na śmieci wójt wykłada z własnej kieszeni ? Czy ściąga z podatków czyli Ciebie ? U nas jest składaka co roku na śmieci. W tej chwili 30 zł od rodziny i nikt nie marudzi że dużo czy drogo. W innej parafii słyszałem że ksiądz kazał zabierać śmieci do domu. To jest odlot dopiero.

Z podatków, a z czego? Składki osobnej na to nie ma. 

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie wiem czy było na full, powiedzieli, że oni o 7 rano w niedzielę to chcą spać a nie słuchać śpiewów księdza i musiał wyłączyć wszelkie głośniki na zewnątrz ...

To jest kwestia umiejscowienia samego głośnika i głośności. Poza tym można zainstalować ekrany wytłumiające. Wszystko da się zrobić tylko trzeba chcieć. 

• Like 1
Opublikowano

To jest kwestia umiejscowienia samego głośnika i głośności. Poza tym można zainstalować ekrany wytłumiające. Wszystko da się zrobić tylko trzeba chcieć. 

Tylko teraz to już kwestia księdza żeby sobie zrobił żeby było cicho ... Ludzie mają spokój od jego śpiewów ;) 

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Gdzie masz tą przyczepę? Stodoła z jednym gumnem, na dwa wozy zwożenie...

Przyczepa czy wóz jeden ciul.  Jest u was coś takiego jak lgi ?

6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Z podatków, a z czego? Składki osobnej na to nie ma. 

Wreszcie doszliśmy do sedna, że jednak się dokładasz do cmentarza. Ty masz administratora wójta a u nas proboszcz tym zarządza.

7 minut temu, Michał18 napisał(a):

POra na drzemkę 🙋 🥱 

Obiad prześpisz 🙃.

Opublikowano

Wreszcie doszliśmy do sedna, że jednak się dokładasz do cmentarza. Ty masz administratora wójta a u nas proboszcz tym zarządza.

Oczywiście. Jednak do wójta mam jakieś znikome zaufanie - do księdza i kościoła - zerowe.

Jest u was coś takiego jak lgi ?

Co?

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Co?

Taki wóz na który się ładowało siano czy słomę w snopkach. Ściągasz lotry i zakładasz na to miejsce lgi. Do siana jeszcze stosowano pawąz na górę aby z tym dojechać.

Nie słomę  tylko zboże. Błąd.

Opublikowano
Teraz, dsbh napisał(a):

Taki wóz na który się ładowało siano czy słomę w snopkach. Ściągasz lotry i zakładasz na to miejsce lgi. Do siana jeszcze stosowano pawąz na górę aby z tym dojechać.

Nie. Nie znam nawet takiego nazewnictwa... 

Opublikowano
28 minut temu, dsbh napisał(a):

To idź do proboszcza niech zmniejszy głośność, jak normalny to posłucha. U Ciebie nie stoją ludzie przed kościołem w czasie mszy ?

Powtórzę pytanie z wyżej. Stoją u Ciebie ludzie pod kościołem w czasie mszy ? U mnie tak. Jedni bo się spóźnili na mszę, inni bo na powietrzu lepiej. Dla nich właśnie wystawia się głośniki.

Pod tym kościołem raczej nie stoją a to nie proboszcz tylko inaczej bo to zakon Bernardynów i do normalnych raczej nie należy bo narzekają ludzie na niego. Hrubieszów jest mały miasteczkiem a 4 kościoły + cerkiew i jak jest Boże ciało to jest 3 procesje bo bernardyni złączają się z jednym a i tak zablokowane jest całe miasto.

Opublikowano
6 minut temu, pedro2 napisał(a):

Jak myślita, jakbym tak dzisiaj ostatnie 36 bel słomy przywiózł to byłoby duże fopa z mojej strony? 🤔 

Czy lepiej przepierdzieć na tapczanie i się alkoholizować?

Ja bym zwoził, na noc już jakieś możliwe deszcze nadają.

6 minut temu, Michał18 napisał(a):

Po ile u was otręby pszenne workowane . Bo u mnie w okolicznym składzie po 920 zł/t. To już chyba przesada

Otręba drożej niż pszenica ?? Na młynie otreba pszenna była w cenie żyta. A żytnia w cenie owsa.

Opublikowano
9 minut temu, Andpol napisał(a):

Pod tym kościołem raczej nie stoją a to nie proboszcz tylko inaczej bo to zakon Bernardynów i do normalnych raczej nie należy bo narzekają ludzie na niego. Hrubieszów jest mały miasteczkiem a 4 kościoły + cerkiew i jak jest Boże ciało to jest 3 procesje bo bernardyni złączają się z jednym a i tak zablokowane jest całe miasto.

A to już zależy od człowieka. Nic na to nie poradzisz. U nas nawet odwrotnie kiedyś robił. Wyciszał głośnik aby ludzie weszli do środka a ludzie robili mu na złość i stali na dworze 😁.

6 minut temu, pedro2 napisał(a):

Jak myślita, jakbym tak dzisiaj ostatnie 36 bel słomy przywiózł to byłoby duże fopa z mojej strony? 🤔 

Czy lepiej przepierdzieć na tapczanie i się alkoholizować?

To już zależy od Ciebie i od pogody. Słomy nigdy nie zwoziłem w niedzielę. Koszenie zboża i siano już tak. 

5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Otręba drożej niż pszenica ?? Na młynie otreba pszenna była w cenie żyta. A żytnia w cenie owsa.

Było tak chyba ze 3 lata temu, że otręby były droższe od pszenicy.

Opublikowano
20 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie. Nie znam nawet takiego nazewnictwa... 

Coś  podobne do tego.

https://www.facebook.com/dawnegonczyce/posts/czy-ktoś-pamięta-do-czego-służyła-taka-furmanka-takie-drążki-razem-z-uzupełniają/1184611161583791/

U mnie to wisi na ścianie już kilkadziesiąt lat. Nie wiem czy da się zrobić tam zdjęcie bo bym Ci pokazał o czym mówimy.

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale to wtedy trzeba być chorym umysłowo żeby to kupować ...

Dlatego kto miał bydło to zamiast na skup to przepuszczał pszenicę przez śrutownik.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
  • Dodaj nową pozycję...
v