Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jak jakiś większy traktor kiedyś to ja się tylko na siuntkę nastawiam, absolutnie jakiś pierduson albo zachód. 

Gdyby nie ich ceny to MF255 dla Ciebie był by fajny, maszyny praktycznie mogły by zostać po ciapku. Spalanie nie wiele większe od C330.

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Na razie ma przyjść macher oceniać dach na stodole. Muszę się przygotować pod zwiększenie hodowli. No i przez to wszystkie prawie maszyny prócz opryskiwacza i rozsiewacza pójdą pod chmurę. Ciekawe ile zaśpiewałby za wiatę robioną przez nich od A do Z. Jak jakiś większy traktor kiedyś to ja się tylko na siuntkę nastawiam, absolutnie jakiś pierduson albo zachód. 

Nie stać mnie na Pierdusona ani zachodniego. Tylko wschód wchodził w grę. Wiate postawisz sam, nie potrzeba do tego majstrów. 

Opublikowano
4 minuty temu, mf362 napisał(a):

Myślisz dach zmieniać na stodole? Jakie wymiary budynku ? 

Muszę. Żeby przerobić sąsiek na kury to trzeba resztę zasypać, zrobić wylewkę i w rezultacie nie będę miał gdzie dawać zboża. Jedynie zrobić ocieplenie stropu na stajni żeby nie przemarzł i tam sypać a słoma i siano nad sąsiekiem i na piętrze nad gumnem, tam gdzie teraz. To jak już tak przerabiać to z dachem od razu. Wymiar to jakoś 12-13mx6, dach zwykły, dwuspadowy, kryty dachówką.

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Gdyby nie ich ceny to MF255 dla Ciebie był by fajny, maszyny praktycznie mogły by zostać po ciapku. Spalanie nie wiele większe od C330.

Nie chcę tego czegoś. Silnik perkins i ta pozycja za kierownicą mnie skutecznie odrzucają.

2 minuty temu, Popier96 napisał(a):

Nie stać mnie na Pierdusona ani zachodniego. Tylko wschód wchodził w grę. Wiate postawisz sam, nie potrzeba do tego majstrów. 

Żadnego stawiania samemu i babrania się w betonie. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
40 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Mówisz o tych wycieczkach autokarowych z DPSu ??

Na ubiór nic nie wydał, bo wyciągnął starą skajuche z kontenera PCK ...

Nie z kontenera tylko jeszcze z za  kawalera😂

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie chcę tego czegoś. Silnik perkins i ta pozycja za kierownicą mnie skutecznie odrzucają.

Ja mam wersję kabinową to pozycja za kierownicą jak w C330 C360

Opublikowano
26 minut temu, Popier96 napisał(a):

Oglądałem ciągniki za 40-45k. Kupiłem za 30 i wydaje się, że wcale stan nie gorszy także ten. Można sprzedać, albo sprzedawać. 

Co kupiłeś za 30?

Opublikowano
23 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Muszę. Żeby przerobić sąsiek na kury to trzeba resztę zasypać, zrobić wylewkę i w rezultacie nie będę miał gdzie dawać zboża. Jedynie zrobić ocieplenie stropu na stajni żeby nie przemarzł i tam sypać a słoma i siano nad sąsiekiem i na piętrze nad gumnem, tam gdzie teraz. To jak już tak przerabiać to z dachem od razu. Wymiar to jakoś 12-13mx6, dach zwykły, dwuspadowy, kryty dachówką.

Żadnego stawiania samemu i babrania się w betonie. 

Boś lewus 🤪🤣🤣🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał(a):

kurła belarke którą miałem na oku wczoraj sprzedali a już tak ładnie z ceny z schodzili i tera darmo 100 wydałem za swoje ogłoszenie 

a co to przeszkadza ? silnik elektryczny od czego ? nie lepiej do mieszadła do gnojowicy zostawić taki ? chyba że spalony  to co innego  

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja nie muszę sam robić jak ty - stać mnie zapłacić za kogoś a nie ja żebym się babrał w betonie i mierzył czy równo zrobione. 

Przyznaj się że nie umiesz i żeś leń 🤣🤣🤣🤦

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

P0 co go trzymasz sprzedaj póki cenę mają

P0tem frajerów zabraknie i będzie jak za mtzta

A po co mi go sprzedawać ??? 

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v