Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Elon napisał(a):

John deere dziś miał test, wynik pozytywny. Jutro znowu umiesza paszowóz. I trzeba się brać za wymianę olej, płynów, pasków. I zarejestrować to jakoś. Może jutro ktoś podjedzie w sprawie ładowacza czołowego. Tylko nie wiem czy oryginalny czy może Mx, albo któryś z polskich

...jaka to wersja symulatora farmy?

Ciekawa się wydaje...

• Haha 4
Opublikowano

9 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

To ja ledwie 19 lat wcześniej...i też z prawej...

Dobrze że chodź tyle stałe jest....

w 78 ?? chyba karte rowerowa ?

mam prawo jazdy kat a ale egzaminu nigdy nie zdawalem..

• Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał(a):

Mnie ciągle opierdalał na mieście że za wolno jeżdżę. A ja tam nie poszedłem na wyścigi tylko po to żeby zdać. 

Ja tak na b miałem. Na t to aby pierwsze światła i widzę jak tabelkę do końca uzupełnia to już na spokojnie 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jacus napisał(a):

w 78 ?? chyba karte rowerowa ?

mam prawo jazdy kat a ale egzaminu nigdy nie zdawalem..

Fakt...ręka się omskla 10.

Już poprawiłem...

W 87 się robiło...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał(a):

Mnie ciągle opierdalał na mieście że za wolno jeżdżę. A ja tam nie poszedłem na wyścigi tylko po to żeby zdać. 

Pamiętam że mnie też instruktor poganiał, żeby jeździć z maksymalną dopuszczalną prędkością, oczywiście dostosowaną do warunków na drodze.

Do użytku ciężarówki na potrzeby gospodarstwa wystarczy samo C+E czy jeszcze jakieś kursy trzeba?

Opublikowano
Teraz, Buszmen11 napisał(a):

Do użytku ciężarówki na potrzeby gospodarstwa wystarczy samo C+E czy jeszcze jakieś kursy trzeba?

Kiedyś w koło komina wystarczało. A teraz to nie wiem. Najlepiej mieć wbity kod 95 w prawie jazdy. 

• Thanks 1
Opublikowano
6465 napisał:

3 minuty temu, superfarmer02 napisał(a):

Prawie jak w mtz... 😅

Jak na ciągnik tam zdawałem to był młyn że 3 egzaminy w tym samym momencie były w tym jeden właśnie na ciężarówkę, gościu miał się przygotować do jazdy, egzaminator sobie tam z kimś gadał a gościu zaczął się szarpać z prawym lusterkiem bo chciał sobie ustawić😅 jak się egzaminator na niego wydarł...😂😂

To chyba u tego samego zdawałeś co ja mnie też ciągle gonił ze za wolno jeżdżę

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

Nie tak łatwo

Trzeba będzie sprzedać na właścicielkę żeby też piniąžki miaľa

Matko, ale ty masz problemy...

Zaśniesz dzisiaj?

Ten ciągły stres cie wykończy...🙆

• Haha 2
Opublikowano

Zdawałem na kategorię T C330 z przyczepą D44, robiłem wszystkie manewry po placu z tym zestawem na egzaminie, łącznie z parkowaniem do koperty

Dziś po 25 latach bez przyczep (tylko rozrzutnik) tego manewru bym nie powtórzył, z przyczepami jeżdżę kilak razy w roku i cofanie to pewien problem, to znaczy z jedną na krótkim odcinku jakoś to wyjdzie, ale parkowanie do stodoły uskuteczniam pchając przodem, a nie tyłem

• Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Teraz chyba są te całe ekodrajwingi, gdzie wymagają m.in. hamowania silnikiem. Teraz jak sobie przypominam to mnie instruktor uczył tak ja jeżdżę ;) żeby dojść do tej 3 lub 4 redukując i później już hamowanie silnikiem+ hamulec i sprzęgło na sam koniec.

Tak samo mnie uczył i na egzaminie 11 lat temu sprawdzali ta umiejętność 

Opublikowano
superfarmer02 napisał:

4 minuty temu, 6465 napisał(a):

Ja tak na b miałem. Na t to aby pierwsze światła i widzę jak tabelkę do końca uzupełnia to już na spokojnie 

bo na T jest krótka trasa 3 ulice tylko przejechać w Płocku

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jahooo napisał(a):

Zdawałem na kategorię T C330 z przyczepą D44, robiłem wszystkie manewry po placu z tym zestawem na egzaminie, łącznie z parkowaniem do koperty

Ja póki za brak kategorii były groszowe sprawy to zestawem na T jeździłem na B, jak wprowadzili te wysokie kary to zrobiłem B+E które daje też uprawnienia T. Ale B+E to łatwizna ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Nie tak łatwo

A widzisz czyli właścicielka też chcę być rolniczko ma papierze i tez zechce zgarnąć pieniążki , każdy będzie tak robił i każdy będzie taki cwany 

I teraz pytanie czy dzierżawca na gębę odda plon na papierze właścicielowi gruntów, oj będą kombinacje alpejskie i krętactwo

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
jahooo napisał:

Dziś po 25 latach bez przyczep (tylko rozrzutnik) tego manewru bym nie powtórzył, z przyczepami jeżdżę kilak razy w roku i cofanie to pewien problem, to znaczy z jedną na krótkim odcinku jakoś to wyjdzie, ale parkowanie do stodoły uskuteczniam pchając przodem, a nie tyłem

ja w technikum na zaliczenie praktyk musiałem się nacofac takim zestawem że aż ręce bolały od krecenia

Opublikowano
marulekk napisał:

10 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Nie tak łatwo

A widzisz czyli właścicielka też chcę być rolniczko ma papierze i tez zechce zgarnąć pieniążki , każdy będzie tak robił i każdy będzie taki cwany 

I teraz pytanie czy dzierżawca na gębę odda plon na papierze właścicielowi gruntów, oj będą kombinacje alpejskie i krętactwo

co za kombinacja dadzą dzierżawę na papierze tylko czynsz będzie taki jak dotychczas +wartość dopłat i po sprawie i się reszta będzie martwił ten co obrabia

6465 napisał:

Teraz, Elon napisał(a):

Comfort, jeżeli coś Ci to mówi.

Elon pokaż zdjęcia tego tatusiowego taboru. 

Tomek może w wolnej chwili idziemy razem na D?😁😁😁

Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

co za kombinacja dadzą dzierżawę na papierze tylko czynsz będzie taki jak dotychczas +wartość dopłat i po sprawie i się reszta będzie martwił ten co obrabia

Jaki czynsz u nas nikt czynszu nie płaci właścicielowi tylko dopłaty oddaje

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v