Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

Karol6130 napisał:

52 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Dodaj że to kwota netto i to raczej w niebieskim malowaniu, za black edition coś koło 3000zl dopłaty. Podziękowałem za te firmę choć bardzo mi się podobał ten agregat, ale ponad 40tys to przesada i tylko rok gwarancji dają. 

Jeszcze nie tak dawno tyle trzybelkowy brutto kosztował 

No netto jest tam napisane

Cena kroczy przed upadkiem

U nas bardzo dużo ludzi rezygnuje z zakupu maszyn tej firmy 

Już dawno pisałem że przebili ceną agromasza

Okolica dużo rol-ex kupuje, i to konkretne sprzęty 

Co ciekawe niektóre maszyny agrolifta kosztują więcej netto niż agromasz brutto

Na rynku przyczep rolniczych jest już problem, zaraz będzie i na uprawówce 

Bo ile ludzie mogą jeszcze kupić 

U nas grubery mandama to w krzakach już stoją 

Chyba nie ma takich drugich maszyn co by aż tak traciły na wartości jak gruber

Dlatego chyba jak ktoś kupuje sprzęt za swoje nie na dotacje to lepiej kupić jakiegoś Helmuta z niemieckich krzaków za parę tysiaków ewentualnie wymienić łapki i to samo zrobi. Mój stoll odmalowany, nowe łapki założyłem, wszystkie nowe śruby i stoi. W zeszłym roku nie robił nic, w tym wiosną tylko pod warzywniak uprawiłem... Odkąd mam ciaganą talerzówkę to robie nią mimo, że sporo starsza i w gorszym stanie niż ten gruber... Generalnie boom na grubery to był z 15-20 lat temu jak zaczęły pojawiać się w gospodarstwach duże ciągniki, zaczął się import maszyn z zachodu to faktycznie z talerzówki 2x8 czy pluga podorywkowego to był przeskok spory w robocie

dokładnie taki gruber czy talerzowka to zachodnia używka spokojne wystarczy no teraz moda na bezorkowce i dlutowce co chwilę coś się zmienia żeby biznes się krecil

Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Normalnie to tak...sprzedane.

8 minut temu, Qwazi napisał(a):

W tym świecie zaklepane znaczy sprzedane 🤷

Dla mnie sprzedane jest wtedy kiedy opłacone. 

Zawsze można negocjować jeśli jeszcze zwierzę jest u sprzedającego. 

Opublikowano
19 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Jeszcze nie tak dawno tyle trzybelkowy brutto kosztował 

No netto jest tam napisane

Cena kroczy przed upadkiem

U nas bardzo dużo ludzi rezygnuje z zakupu maszyn tej firmy 

Już dawno pisałem że przebili ceną agromasza

Okolica dużo rol-ex kupuje, i to konkretne sprzęty 

Co ciekawe niektóre maszyny agrolifta kosztują więcej netto niż agromasz brutto

Na rynku przyczep rolniczych jest już problem, zaraz będzie i na uprawówce 

Bo ile ludzie mogą jeszcze kupić 

U nas grubery mandama to w krzakach już stoją 

Chyba nie ma takich drugich maszyn co by aż tak traciły na wartości jak gruber

Czym grubery zastępują u was ? 

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

czwartek będzie przepierdziany w tapczan ;) 

Nie narzekaj.

U niektórych tak całe życie...😆

2 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

nie czyn drugiemu co tobie nie mile

...tylko jak nie czynić...jak tak pisane...🤷

my we dwóch na tym forum świata nie uzdrowimy i nie uratujemy

Opublikowano
8 minut temu, Sylwekx25 napisał(a):

Dlatego chyba jak ktoś kupuje sprzęt za swoje nie na dotacje to lepiej kupić jakiegoś Helmuta z niemieckich krzaków za parę tysiaków ewentualnie wymienić łapki i to samo zrobi. Mój stoll odmalowany, nowe łapki założyłem, wszystkie nowe śruby i stoi. W zeszłym roku nie robił nic, w tym wiosną tylko pod warzywniak uprawiłem... Odkąd mam ciaganą talerzówkę to robie nią mimo, że sporo starsza i w gorszym stanie niż ten gruber... Generalnie boom na grubery to był z 15-20 lat temu jak zaczęły pojawiać się w gospodarstwach duże ciągniki, zaczął się import maszyn z zachodu to faktycznie z talerzówki 2x8 czy pluga podorywkowego to był przeskok spory w robocie

Ja bym swoją zmienił na szerszą

Ale narazie zostaje ta co jest

Będzie koń to i talerzówka dojedzie

Zależy ile kto i co robi, nieraz lepiej dołożyć do nowej maszyny 

Ja mam tak że używek unikam, są po prostu dla mnie za drogie 

Zawsze cena do stanu mi nie pasuje 

Z ciągnikami mam tak że kupuje używki bo mnie poprostu nie stać na nowe żeby ich utrzymać 

Gdybym ciągnikiem robił te 500 godzin to wtedy co innego, chociaż to też jest mało 

Grubery pojawiły się 15 lat temu 

Przez jakiś czas próbowali nimi zastąpić kultywator, ale to nie zdawało egzaminu

Kolega co ma w uj zboża mówi że jak robi uprawę pozniwną podwójną to najpierw idzie gruber a po wschodach talerzówka 

Opublikowano
5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Dla mnie sprzedane jest wtedy kiedy opłacone. 

Zawsze można negocjować jeśli jeszcze zwierzę jest u sprzedającego. 

W tym świecie nie działa "dla mnie"...koń ma stosowny kwit, to jego wygląd jest drugorzędny 🤷...jakaś tam wagę ma, ale tylko jakąś...pojawia się oferta, ktoś wyłapuje, dzwonię, jest pierwszy, kupił 🤷...tutaj się nawet nie potargujesz, bo wyjdziesz na bufona

Opublikowano
6 minut temu, wojtal24 napisał(a):

dokładnie taki gruber czy talerzowka to zachodnia używka spokojne wystarczy no teraz moda na bezorkowce i dlutowce co chwilę coś się zmienia żeby biznes się krecil

Kolega który ma to wszystko twierdzi że pługa nic nie zastąpi

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

W tym świecie nie działa "dla mnie"...koń ma stosowny kwit, to jego wygląd jest drugorzędny 🤷...jakaś tam wagę ma, ale tylko jakąś...pojawia się oferta, ktoś wyłapuje, dzwonię, jest pierwszy, kupił 🤷...tutaj się nawet nie potargujesz, bo wyjdziesz na bufona

Z bolącym sercem muszę ci przyznać rację. 

W tym tylko przypadku aby nie było że zawsze to będę robić. 

Opublikowano
23 minuty temu, Desperado napisał(a):

Sam się naucz czytać, ścierniskowiec na 5 łap to ścierniskowiec, a nie bezorkowiec, przestań chlać tyle. Chyba że sam pier**lisz gruberem na 12 cm i mówisz że robisz bezorkę.

Niektórzy talerzuja na te 15cm  i w to sieją, jakoś rośnie. 

Opublikowano
39 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ok 18 zaczęło i nadal pada. W ciągu dnia postraszyło paroma kroplami, ale owies jakoś się udało. Po tym deszczu już chyba by była z niego doopa 

Pewnie tak by było z owsem, u mnie też nadają na noc jakiś opad. Jutro miałem zawieźć na skup żyto ale święto przecież. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Na 15 to trzeba dobrych warunków dla talerzówki...prędzej 5 cm.

1 minutę temu, Wpaw napisał(a):

święto przecież. 

Skup nieczynny?🤔

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
7 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Czym grubery zastępują u was ? 

Talerzówki 

W 21r jak kupowałem zgrabiarkę pytałem o cenę talerzówki i grubera 

Różnica była 4000 na korzyść grubera, ojciec wtedy przeciwnik talerzówek powiedział że będzie lepsza, bo i łąkę potnie, a gruber to dobry do ściernisk jak nie jest sucho

Miał rację 

Wtedy na jesieni zamawiałem talerzówkę, chcieli mi sprzedać z hydropakiem, wuja mnie namawiał na to samo

W końcu jeden mi powiedział że agregat talerzowy z hydropakiem nie zrobi tyle co talerzówka 

Raz że odległość między talerzami inna, dwa że talerze inne

Opublikowano
Teraz, GRZES1545 napisał(a):

No wiesz i urośnie na zwykłej drodze, tylko rozmowa była że 100 konny ciągnik nie radzi sobie ze ścierniskowcem, który jest przeznaczony do zerwania ścierniska, jak ktoś go wykorzystuje w innym celu, no to sorry, ale drugi może powiedzieć że ma problem z ciapkiem który nie może uciągnąć przyczepy 12 tonowej z pola.

Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał(a):

No wiesz i urośnie na zwykłej drodze, tylko rozmowa była że 100 konny ciągnik nie radzi sobie ze ścierniskowcem, który jest przeznaczony do zerwania ścierniska, jak ktoś go wykorzystuje w innym celu, no to sorry, ale drugi może powiedzieć że ma problem z ciapkiem który nie może uciągnąć przyczepy 12 tonowej z pola.

120 koni w 2.6m miało co robić 

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Na 15 to trzeba dobrych warunków dla talerzówki...prędzej 5 cm.

Skup nieczynny?🤔

Czynny ale w to święto lepiej nie ryzykować, akurat w to święto w poprzednich latach gościa wóz ze zbożem zabił i 2 kombajny spaliły się o prasie nie wspomnę. Przypadek? 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

120 koni w 2.6m miało co robić 

No jak ktoś tego nie umie ustawić, tylko ryje jak kret żeby zastąpić pług, to pewnie że lekko nie ma.

Opublikowano
konteno napisał:

1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał(a):

To Tusk klątwę rzucił

pedolisz , z Parczewa przywiozłeś 

jakbyś takim kosił to by tego nie było 

P_20250805_155513.jpg

Parczewskie paliwo pewnie tak działa

Opublikowano
Karol6130 napisał:

6 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Kolega który ma to wszystko twierdzi że pługa nic nie zastąpi

zależy od wielu czynników a szkoły są dwie albo orac albo nie napewno jak bez orka to musi być glebos co 2 lata