Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie. 

A kto kupi działkę, wybuduje dom i urządzi w ciągu dwóch lat, przy dwóch lichych etatach bez kredytu? Sami to przyznają, że zakredytowani...

Prezenciki od rodziców przeważnie.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

trochę w chałupę włożone. 

Niedawno pisałeś że w chałupę nie inwestujesz, bo po co.

Mniejsza.

Zrozum Pioter.

Każdy żyje jak mu wygodnie.

Twoje oburzenie na to że inni robią inaczej niż ty byś chciał, nie oznacza że robią źle.

...i nikt Tobie nie każe żyć jak oni...

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Teraz, Mateusz1q napisał(a):

zacząłeś temat że będzie bieda to uargumentuj dlaczego bo nic na to nie wskazuje. PKB rośnie, średnie wynagrodzenia rosną ludzią żyje się bardzo dobrze ale.moze czegoś nie widzę to co się stanie co się dzieje negatywnego że taki armagenlden przyjdzie

Chłopie, w okolicy coraz większe bezrobocie. Zakłady się likwidują, coraz częściej. Tychy - jeden z ośrodków do którego nasi jeździli dostał w d*pę. Kopalnie podobnie. 

Popatrz jakim kosztem rosną te wynagrodzenia. A właściwie jakim sposobem. Dla podpowiedzi dodam - sztucznym.

bo ty tylko pod swoim nosem widzisz ....

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

dokładnie u mnie w mleczarni brakuje ludzi do jeżdżenia zbierać mleko a robota wcale nie ciężka i pieniądze dobry

Nie tylko w Twojej brakuje

Opublikowano
Teraz, malaczarna napisał(a):

Prezenciki od rodziców przeważnie.

A z czego ci rodzice mają dać? Nieraz z jednej lepszej emerytury żyją bo kobity często mają emeryturki z krusu. Czyli zawrotne pieniądze.

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Niedawno pisałeś że w chałupę nie inwestujesz, bo po co.

Mniejsza.

Zrozum Pioter.

Każdy żyje jak mu wygodnie.

Twoje oburzenie na to że inni robią inaczej niż ty byś chciał, nie oznacza że robią źle.

...i nikt Tobie nie każe żyć jak oni...

Teraz to już grosza w to nie dam bo dotrwa do mego końca. Wcześniej szans nie było.

2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

bo ty tylko pod swoim nosem widzisz ....

Ty dalej też nie... 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Gdzie masz te możliwości? Tak jak Ty, jeździć i w domu być gościem? A może dojeżdżać po 2h do pracy, stać w korkach i w domu tylko spać? To po co ten dom? Coraz więcej takich. I coraz więcej ludzi widząc takich puka się w głowę.

No no najlepiej siedzieć w chałupie i narzekać . Zazdrościć tym co mają a samemu nic nie robić by sobie poprawić. 

Opublikowano
Teraz, 6465 napisał(a):

No no najlepiej siedzieć w chałupie i narzekać . Zazdrościć tym co mają a samemu nic nie robić by sobie poprawić. 

Ja sobie nie muszę poprawić. Nie muszę dzieciom nic kupować. Dla mnie starczy.

• Like 1
Opublikowano
6465 napisał:

5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Normalnie...coś jest nieopłacalne, to tego nie ciągnąć przez sentyment.

U Piotera to nie sentyment, to relax i przyjemność. Coś jak u Ciebie jazda na motorze. A u mnie ciężarówką po Europie. 

jeszcze Ci się zmieni 🤭 za krótko jeździsz 😁

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 6465 napisał(a):

A widzisz teraz że irytujące jest to jego gadanie...

Normalnie wszystko źle....

Wszyscy powinni tak jak Pioter robić...

4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja sobie nie muszę poprawić. Nie muszę dzieciom nic kupować. Dla mnie starczy.

Nikt ci nie każe...ale i ty nie oczekuj że ktoś w twoje ślady pójdzie....bo to mało fajna wizja.

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
Bezduszna napisał:

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

I oby jak najdłużej tak.

Gospodarstw rolniczych coraz mniej, ale jednak na wsiach ludzie żyją coraz lepiej, bogatsi są...

...i bez grzebania w ziemi..

Dlaczego uważasz że tak się dzieje? 

nie uważa tylko widzi i nie tylko on...🙋‍♂️

Opublikowano
14 minut temu, Karol6130 napisał(a):

To bardzo dobrze, będzie taniej 

Co się teraz dzieje w kurortach, czego cen nie opuszczą 

Nawet jeśli coś tam tanieje to drugiego rośnie cena. Więc wychodzi na to że wszystko jest po staremu.

Nie ma z czego taniec prąd, paliwo nie spada to z czego ma być tanio 

Trzeba wszystko utrzymać praca za minimalną krajową też nie stoi w miejscu tylko rośnie więc pracodawcy muszą z czegoś utrzymywać pracowników jeśli chcą ich mieć. 

Nie będzie taniej to już jest pewne.

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

nie uważa tylko widzi i nie tylko on...🙋‍♂️

Zastanówmy się czy to nie jest tak że to miasto jest bogatsze które przyjeżdżają wieś z powodu tego że kupują tam ziemię 

Rolnik im ją sprzedaje z powodu tego że robić mu się nie chce zbytnio.

Wszystko się kręci w jednym kierunku tylko. Z tą różnicą że w pewnym momencie to się wszystko skończy i wtedy zobaczymy kto tak naprawdę jest bogaty a kto jest biedny

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Teraz, slawek74 napisał(a):

widać jak się na tym znasz 🤦🤣🤣🤣

Przecież ty na niczym się nie znasz. Jesteś książkowym przykładem, że najgłupszy zostaje na wsi. Co mleczarnia i organizacja powie to ślepo za tym podąża. Myśli, że ma i wie wszystko a tak naprawdę gdyby nie oni to by dawno zginął.

🤣🤣🤣🤣 taa . a wiesz kto mleczarnią rządzi? prowadzi? znowu od rana %🤔 tobie zakład zamykają a ten myśli że wszystko tak 🤦 u nas pełno obcokrajowców robi bo nie ma komu a bezrobocie to fikcjia nie pracuje ten co nie chce tylko...

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Zgaduje że jacyś seniorzy?

Wcale nie wszyscy. Dwóch to praktycznie w moim wieku. 

Teraz, slawek74 napisał(a):

🤣🤣🤣🤣 taa . a wiesz kto mleczarnią rządzi? prowadzi? znowu od rana %🤔 tobie zakład zamykają a ten myśli że wszystko tak 🤦 u nas pełno obcokrajowców robi bo nie ma komu a bezrobocie to fikcjia nie pracuje ten co nie chce tylko...

Bajki opowiadaj swoim wnukom na dobranoc, jeśli je będziesz miał. One może uwierzą.

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie...prace można szybko znaleźć....i nie musi to być pod Krakowem ..

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Dwóch to praktycznie w moim wieku

No to ciekawe...

Też nie chcą baby i chcieli by ten sposób na życie mieć jak ty?

To aż dziwnie że tak u was gospodarstwa znikają, jak są chętni na to...

Opublikowano

Dokładnie...prace można szybko znaleźć....i nie musi to być pod Krakowem ..

Jak komuś wszystko jedno co będzie robił, w jakich godzinach, w jakie dni to pewnie, że znajdzie. Jak mam robić na nocki albo od jakiejś 9 do 17 to wolę w chałupie siedzieć i dorobić jakiś drobny grosz przy czym innym.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jak komuś wszystko jedno co będzie robił, w jakich godzinach, w jakie dni to pewnie, że znajdzie. Jak mam robić na nocki albo od jakiejś 9 do 17 to wolę w chałupie siedzieć i dorobić jakiś drobny grosz przy czym innym.

Najczęściej to od rana do wieczora.

...dorobić do czego?

Masz inne stale dochody jeszcze?