Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Qwazi napisał(a):

Zbyszek rozkręć starą. W środku jest oring. Zobacz w jakim on stanie

No coś będę ... tworzył...ewidentnie to pompka wysiadła, bo nie dawała paliwa...tylko ręczna...

Nowa mi zassać ręcznie nie chce...cza będzie jakoś podać..kroplówkę może...

....ale żeby tak nagle....postawiony bez rządnych objawów...

Dziś tylko se burknął...i nic...wiecej

...

15 minut temu, Qwazi napisał(a):

filtry i odstojnik Cię nie podejrzewam 

Nie no...

W dniu 29.07.2025 o 14:46, tytanowyJanusz napisał(a):

Takie ustrojstwo żeby miało dwa talerze

Są takie

https://agrostal.com.pl/produkt/rozsiewacz-rs-300/

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)

Uff dopiero po robocie, dwa gołąbki zjadłem i na łucho. A tu debaty na okrągło 😁 nawet nie ma czasu przeczytać spokojnie.

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
12Pafnucy napisał:

2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

te pompki jakość mają powalającą

Czeska...tak jak by na sucho nie może zassać.

Pomyślę...trochę nie wyrabiam ...na zakrętach...

Się nie mógł w zimie ...ulec awarii...echch..

Czeskie to jeszcze gorsze niż chińskie... Kupiłem czeską pompę wodną do osiemdziesiątki, roku nie wytrzymała, czeskie cylinderki hamulcowe wogóle nie chciały pracować. Czeskie części=do dupy.

• Sad 1
Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No coś będę ... tworzył...ewidentnie to pompka wysiadła, bo nie dawała paliwa...tylko ręczna...

Czekaj. Ręcznie dało się napompować, a jak wyciągnął z filtrów to zgasł?

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Czekaj. Ręcznie dało się napompować, a jak wyciągnął z filtrów to zgasł?

Nie odpala...nie idzie paliwo do pompy...

Ty...no ręcznie też powinien zagadać...hmmm...

Opublikowano
1 minutę temu, piotrp88 napisał(a):

serwomechanizm

Jeszcze napisz dlaczego ustawiasz? Coś wymieniłeś? Jeśli tak to co i dlaczego?

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Nie odpala...nie idzie paliwo do pompy...

Ty...no ręcznie też powinien zagadać...hmmm...

No to by wskazywało na ten oring. Tam, jeśli układ byłby napompowany paliwem i wkreciłbyś śrubę zamiast pompki to powinien chodzić 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ale tam nic nie ma o długości laktacji 🤷

Licząc że ciąża trawa ok 9.5 miesiąca dni laktacji 305 dnipo jednym cielaku i do tego postój około 40-65dni przy dwóch krowach to tak jakby wychodzi twoje obliczenia są prawidłowe🫢 

Poprawcie mnie jeśli źle myślę i obliczam

Edytowane przez Bezduszna
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

No to by wskazywało na ten oring. Tam, jeśli układ byłby napompowany paliwem i wkreciłbyś śrubę zamiast pompki to powinien chodzić 

No nic ...muszę uskutecznić to ręczne pompowanie...

Się później poduma.

Gdzie ten oring?

Przy zaworku?

Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał(a):

Po prostu pewnego pięknego dnia zauważyłem, że po puszczeniu kierownicy sam skręca w prawo. Był też spory wyciek oleju z serwa, więc nie chciałem bawić się w ustawianie skrętu, tylko najpierw rozkręciłem serwo i wymieniłem tam jeden oring. Samego siłownika nie ruszałem. Złożyłem, nie cieknie, ale nie mogę ustawić tego skrętu.

Opublikowano
9 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Licząc że ciąża trawa ok 9.5 miesiąca dni laktacji 305 dnipo jednym cielaku i do tego postój około 40-65dni przy dwóch krowach to tak jakby wychodzi twoje obliczenia są prawidłowe🫢 

Poprawcie mnie jeśli źle myślę i obliczam

Liczenie luks💪😁

W trakcie trwania ciąży trwa też laktacja🤷

1 minutę temu, piotrp88 napisał(a):

Po prostu pewnego pięknego dnia zauważyłem, że po puszczeniu kierownicy sam skręca w prawo. Był też spory wyciek oleju z serwa, więc nie chciałem bawić się w ustawianie skrętu, tylko najpierw rozkręciłem serwo i wymieniłem tam jeden oring. Samego siłownika nie ruszałem. Złożyłem, nie cieknie, ale nie mogę ustawić tego skrętu.

Ten oring założyłeś wymiarowo taki sam jak był czy może grubszy?

Opublikowano (edytowane)

Tego nie doczytałam. 🤣 Widocznie pominęłam akapit 🤣

5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Liczenie luks💪😁

W trakcie trwania ciąży trwa też laktacja🤷

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ten oring założyłeś wymiarowo taki sam jak był czy może grubszy?

Kupiłem jakiś zestaw naprawczy, więc zakładam, że oring powinien być jaki sam.

Opublikowano

Sprawdzilbym to. Nieodpowiednia grubość oringa może powodować za duży lub za mały luz promieniowy i wtedy będą się działy cuda. A wogóle to dlaczego wymieniłeś jeden oring? tam są chyba dwa, o ile dobrze pamiętam

Opublikowano
Qwazi napisał:

Nie mogę tego otworzyć na telefonie. Mój dobry kolega ma trzy dobre ogiery śląskie kryjące, każdy z innego rodu. Jeden to wnuk La Paz z rodu Rutena, ale ma też wnuka ogiera Lokan. To wszystko młode konie 2018 i 19 roczniki. Dlatego najbardziej by pasowała klacz po ogierze z rodu Condor. Ale z Rutena też może być

Panie Kwasi pań szuka coś abstrakcyjnego 🤭 to tak jak Twój zetor 25lat ale nówka nie śmigana 🤭🤦

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v