Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Karol6130 napisał:

6 minut temu, malaczarna napisał(a):

Mam takie ustrojstwo zrobię ręcznie kilka pierogów niż tym jednego

Dobre do wycinania kółek na pierogi

Tam farszu w to idzie tyle że się można oblizała a nie najeść 

Niema to jak zrobić piroga rencyma

Najlepiej doniczką wycinać 😜🥲

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Różnie. Zależy w jakiej fazie laktacji. Też nie uchylam się od ręcznego doju. Jak mam drugą zmianę to po południu biorę wiaderko i doję w polu dla cielaków😗

Zabierz Kwasia zrobicie trójkąt-nego pieroga😂

Ja dużo zjadam

Lubie pierogi

1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

To szybko nie nastąpi.

Kosili dziś owies.

W moim wieku częste pierogi już nie wskazane

2 minuty temu, Sylwekx25 napisał(a):

Za duże, na język nie podejdzie 

Opublikowano
49 minut temu, jacus napisał(a):

jeden skosil-plony ma wybitne wiec pewnie na betonie suszyl. polowe owsa na wiosne spalil opryskeim

po osttanich opadach-sporo zboza zaczyna sie wykladac.

rodowod sie dopasuje do konia-jaki potrzebny ??

ogier -wykastrowany znaczy walach , niedlugo 20 lat mu stuknie,chyba- dziwnie duzo koni jest w nowy rok urodzonych 🤣 waga i wyglad odpowiedni. czarny znaczy kary. wlascicielka to kobieta czyli bylo przy nim palone. do kosciola  nie jezdzil tylko obok-obwodnica kolo lasu prowadzi.

tak na powaznie-to znajomy szukal pary koni do bryczki-troche sie zjezdzil i w koncu w gorach mu sie udalo.

to ze jest madrzejszy od wlasciciela, to wcale nie oznacza ze nie jest glupi..

ostatniego konia sprzedalismy w 92 r i tez nie bylo mi zal..

z ciekawosci sprawdzilem

https://www.pzhk.pl/hodowla/rejestr-ogierow/

Nie mogę tego otworzyć na telefonie. Mój dobry kolega ma trzy dobre ogiery śląskie kryjące, każdy z innego rodu. Jeden to wnuk La Paz z rodu Rutena, ale ma też wnuka ogiera Lokan. To wszystko młode konie 2018 i 19 roczniki. Dlatego najbardziej by pasowała klacz po ogierze z rodu Condor. Ale z Rutena też może być 

Opublikowano
Karol6130 napisał:

17 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Różnie. Zależy w jakiej fazie laktacji. Też nie uchylam się od ręcznego doju. Jak mam drugą zmianę to po południu biorę wiaderko i doję w polu dla cielaków😗

Zabierz Kwasia zrobicie trójkąt-nego pieroga😂

Ja dużo zjadam

Lubie pierogi

1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

To szybko nie nastąpi.

Kosili dziś owies.

W moim wieku częste pierogi już nie wskazane

2 minuty temu, Sylwekx25 napisał(a):

Za duże, na język nie podejdzie 

A lepić pierogi potrafisz? 🤔

Opublikowano
53 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Majstry temat jest 

80ka pod obciążeniem zaczęła dziwnie syczeć,taki strzał był jakby w doładowanym silniku wąż od intercoolera strzelił, z tłumika było słychać jakby sprężarka dmuchała taki świst. Przy schodzeniu z obrotów czarny dym. Zjechałem, zgasiłem, słychać było brzedkniecie jakby sprężyna jakas strzeliła. Po odpaleniu wszystko w normie. Pojechałem dalej, znowu po chwili to samo. Tak samo zgasiłem, znowu było to brzedkniecie slychac odpaliłem i ok. Potem jeszcze z 5 godzin jeździłem i było dobrze, dziś w prasie też nic się nie działo. Ma ktoś jakieś pomysły ?

Dodam jeszcze że po drugim razie pękła rurka od 4 wtrysku, ale widać było że była przegięta i osłabiona przy nakrętce 

Ja nie wim🤷...mądrzejsi niech się wypowiedzą 😉

Opublikowano
25 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Już ci pisałem, że mam😗

Niech wisi jak wisiała😂

A no tak... A cza będzie na śmietnik wywalić...

31 minut temu, malaczarna napisał(a):

Ruskie z  kurkami z serem i z jagodami. Zapomniałam kupić soczewicę.

Miastowemu smakowały?

Opublikowano
11 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Miastowemu smakowały?

Ruskie zawsze na śniadanie obiad i kolację mogą być. 

Ten KRUS jakiś dziwny. Moje babcie nie dostały dodatku dla wdów w lipcu.

Opublikowano
6 minut temu, konteno napisał(a):

to dalej bedzie traktor tylko spalony 

Byś coś podpowiedział Szymkowi, a nie mu razem z Marcinem chceta porządny ciągnik spalić 🤦😁

Opublikowano
7 minut temu, malaczarna napisał(a):

4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Może ma wyższą emeryturę niż ta wdowia..no bo czemu by...🤔

Zapytać się może trzeba  a nie tutaj rozstrzygać sprawę dlaczego nie a dlaczego tak a nie inaczej 

Opublikowano (edytowane)

KRUS zwariował ostatnimi czasy. Moja sąsiadka w styczniu przeszła na ZUS bo poszła na etat. W lutym się z KRUS em rozliczyła, a wczoraj dostała pismo, że ma 100 zł niedopłaty. A jeszcze z tego co mówiła, to zapłaciła składkę za pierwszy kwartał. Szukają pieniędzy chyba🤔

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
malaczarna napisał:

11 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Miastowemu smakowały?

znajomej mama 15zl wdowiej 😀😀😀

szymon09875 napisał:

Majstry temat jest 

80ka pod obciążeniem zaczęła dziwnie syczeć,taki strzał był jakby w doładowanym silniku wąż od intercoolera strzelił, z tłumika było słychać jakby sprężarka dmuchała taki świst. Przy schodzeniu z obrotów czarny dym. Zjechałem, zgasiłem, słychać było brzedkniecie jakby sprężyna jakas strzeliła. Po odpaleniu wszystko w normie. Pojechałem dalej, znowu po chwili to samo. Tak samo zgasiłem, znowu było to brzedkniecie slychac odpaliłem i ok. Potem jeszcze z 5 godzin jeździłem i było dobrze, dziś w prasie też nic się nie działo. Ma ktoś jakieś pomysły ?

Dodam jeszcze że po drugim razie pękła rurka od 4 wtrysku, ale widać było że była przegięta i osłabiona przy nakrętce 

ale to Ty tu jesteś jednym z lepszych mechaników to zwykła 80 czy z turbo ?

Opublikowano
5 minut temu, wojtal24 napisał(a):

znajomej mama 15zl wdowiej 😀😀😀

ale to Ty tu jesteś jednym z lepszych mechaników to zwykła 80 czy z turbo ?

Wolnossąca

Opublikowano
W dniu 20.07.2025 o 12:07, Kowalsky30 napisał(a):

Ja jestem znany u kupujących z tego, że mam najładniej odchowane cielaki. Wiedzą, że nie jest tanio ale płacą za markę którą sobie wyrobiłem przez lata

Godzinę temu, Kowalsky30 napisał(a):

W dniu 20.07.2025 o 12:30, Qwazi napisał(a):

hodując 1,5 cielaka rocznie 🤔... no szacun 💪...

Sorry ...nie mogłem się oprzeć 🤷

To teraz już wszystko wiem dlaczego tak malo ma rocznie cielaków. Zbytnio mu się nie opłaci jeśli laktacja u krów trwa tyle ile jest napisane. 

4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No to pyta...

Czy my jej odpowiemy na jej pytanie. Chyba nie bo to tylko Bóg wie dlaczego 

Opublikowano
2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

To teraz już wszystko wiem dlaczego tak malo ma rocznie cielaków. Zbytnio mu się nie opłaci jeśli laktacja u krów trwa tyle ile jest napisane. 

Ale tam nic nie ma o długości laktacji 🤷

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

To to nic...mój Zetor z dnia na dzień palenie rzucił....musi pompka tak nagle....tylko coś druga zaciągnąć paliwa mi nie kce....ech...😢

Podłącz z bańki na krótko. Jak zaciągnie to wiadomo gdzie szukać. A te pompki jakość mają powalającą

O filtry i odstojnik Cię nie podejrzewam 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

te pompki jakość mają powalającą

Czeska...tak jak by na sucho nie może zassać.

Pomyślę...trochę nie wyrabiam ...na zakrętach...

Się nie mógł w zimie ...ulec awarii...echch..

Opublikowano

Majstry, pomocy, nie mogę ustawić wspomagania w zetorze 7211. Obejmę poluzowałem i kręciłem tłoczyskiem, wiele prób i na podniesionym przodzie i na opuszczonym i dalej sam sobie skręca w prawo. Co tam może być nie halo - jakieś wewnętrzne przecieki w siłowniku? Na zewnątrz sucho.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v