Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, jacus napisał(a):

Ślązaka też bym załatwił.ale on duży jest i więcej by kosztował 🤣

No to wiesz co mnie interesuje. Jak znajdziesz ślij fotki i rodowód i będziemy działać 🤷

Każdy koń  jest głupi.

Żaden koń nie jest głupi. Często mądrzejszy od gospodarza 

Opublikowano
Qwazi napisał:

1 godzinę temu, jacus napisał(a):

A co chcesz??

Tyle koni teraz stoi po nocach na pastwiskach że każda rase załatwi 🤣🤣🤣

Podobno w ubojni zapisy na 4 miesiące.

Koń koniowi nierówny. Ja wiem, że jeden z autorów encyklopedii i kronikarz określił "koń jaki jest każdy widzi". Ale ja widzę co innego niż przeciętny człowiek patrzący na konia 🤷😊

ale do tego Twojego stada tych ładnych brązowych krów pasowało by kilka koni tak dla oka nawet

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Kowalsky30 napisał(a):

Jeżdżą 5 razy w tygodniu i zabierają spod chałup każdy litr- kto ile ma na oscypki i korbacze. Tylko trzeba wynieść w bańce na drogę.

Babka doi ręcznie? Mnie już palce bolą od lepienia. Jakieś 300 sztuk

IMG_20250730_130604.jpg

• Like 3
Opublikowano
Qwazi napisał:

Ślązaka też bym załatwił.ale on duży jest i więcej by kosztował 🤣

No to wiesz co mnie interesuje. Jak znajdziesz ślij fotki i rodowód i będziemy działać 🤷

Każdy koń  jest głupi.

to strach konia kupić 😛😛🤭🤦

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

ale do tego Twojego stada tych ładnych brązowych krów pasowało by kilka koni tak dla oka nawet

No. Ale jak już kupić to nie byle polucha, tylko takiego, z którym coś fajnego da się zrobić 

23 minuty temu, slawek74 napisał(a):

to strach konia kupić 😛😛🤭🤦

Boisz się, że będziesz musiał doić 🤔🙃😁

Edytowane przez Qwazi
  • Haha 1
Opublikowano
42 minuty temu, Baks00 napisał(a):

Toć bym pomógł 

Zjeść?

21 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Maszynkę se kup a nie gnieć w palcach. Szybko, elegancko.

Jaka? Miałam i mi się rozwalaly

Opublikowano

jeden skosil-plony ma wybitne wiec pewnie na betonie suszyl. polowe owsa na wiosne spalil opryskeim

po osttanich opadach-sporo zboza zaczyna sie wykladac.

Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

rodowod sie dopasuje do konia-jaki potrzebny ??

ogier -wykastrowany znaczy walach , niedlugo 20 lat mu stuknie,chyba- dziwnie duzo koni jest w nowy rok urodzonych 🤣 waga i wyglad odpowiedni. czarny znaczy kary. wlascicielka to kobieta czyli bylo przy nim palone. do kosciola  nie jezdzil tylko obok-obwodnica kolo lasu prowadzi.

tak na powaznie-to znajomy szukal pary koni do bryczki-troche sie zjezdzil i w koncu w gorach mu sie udalo.

to ze jest madrzejszy od wlasciciela, to wcale nie oznacza ze nie jest glupi..

ostatniego konia sprzedalismy w 92 r i tez nie bylo mi zal..

z ciekawosci sprawdzilem

https://www.pzhk.pl/hodowla/rejestr-ogierow/

Opublikowano
3 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Zjeść?

Jaka? Miałam i mi się rozwalaly

https://garnkiswiata.pl/pl/p/FOREMKA-DO-LEPIENIA-PIEROGOW-10cm-KINGHOFF-KH-2190/3014

Takiego typu mam, ma ze 20 lat albo lepiej, jeszcze babka nią robiła.

2 minuty temu, jacus napisał(a):

jeden skosil-plony ma wybitne wiec pewnie na betonie suszyl. polowe owsa na wiosne spalil opryskeim

po osttanich opadach-sporo zboza zaczyna sie wykladac.

Jeszcze rzepaki we wsi do koszenia a co dopiero mówić o zbożu... Drobni, którzy pokosili, dzisiaj też trochę podorywek zrobili.

Opublikowano (edytowane)

Majstry temat jest 

80ka pod obciążeniem zaczęła dziwnie syczeć,taki strzał był jakby w doładowanym silniku wąż od intercoolera strzelił, z tłumika było słychać jakby sprężarka dmuchała taki świst. Przy schodzeniu z obrotów czarny dym. Zjechałem, zgasiłem, słychać było brzedkniecie jakby sprężyna jakas strzeliła. Po odpaleniu wszystko w normie. Pojechałem dalej, znowu po chwili to samo. Tak samo zgasiłem, znowu było to brzedkniecie slychac odpaliłem i ok. Potem jeszcze z 5 godzin jeździłem i było dobrze, dziś w prasie też nic się nie działo. Ma ktoś jakieś pomysły ?

Dodam jeszcze że po drugim razie pękła rurka od 4 wtrysku, ale widać było że była przegięta i osłabiona przy nakrętce 

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
6 minut temu, malaczarna napisał(a):

Mam takie ustrojstwo zrobię ręcznie kilka pierogów niż tym jednego

Dobre do wycinania kółek na pierogi

Tam farszu w to idzie tyle że się można oblizała a nie najeść 

Niema to jak zrobić piroga rencyma

Opublikowano
1 godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Babka doi ręcznie?

Różnie. Zależy w jakiej fazie laktacji. Też nie uchylam się od ręcznego doju. Jak mam drugą zmianę to po południu biorę wiaderko i doję w polu dla cielaków😗

24 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Dobrze że więcej nalepiłaś, to wpadnę na piroga

Zabierz Kwasia zrobicie trójkąt-nego pieroga😂

• Confused 1
Opublikowano
11 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Różnie. Zależy w jakiej fazie laktacji. Też nie uchylam się od ręcznego doju. Jak mam drugą zmianę to po południu biorę wiaderko i doję w polu dla cielaków😗

Zabierz Kwasia zrobicie trójkąt-nego pieroga😂

Nie chcesz dojarki se kupić?

Opublikowano
25 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Dobre do wycinania kółek na pierogi

Tam farszu w to idzie tyle że się można oblizała a nie najeść 

Niema to jak zrobić piroga rencyma

Ruskie z  kurkami z serem i z jagodami. Zapomniałam kupić soczewicę.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v