Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Baks00 napisał(a):

No taki to pożyje 

Teraz Tomeczku tak szczerze:Od kiedy jesteś na furgonetce to ile tam na wadze? 

W grudniu 2 tygodnie. I od stycznia pełny etat. Waga bez zmian. Pilnuje się. 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, 6465 napisał(a):

Niedziela dzień odpoczynku.

Ja w kościelne zabobony nie wierzę. Chcę się poopier*alać to mi niedzieli nie trzeba. 

8 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

zabobony, a ksiądz jasno mówi na 9 do kościoła i po mszy można jechać zbierać żywność 

U nas ci co słuchali księdza to już na cmentarzu leżą.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 6465 napisał(a):

Jeszcze będziesz Piotrze na kolanach klęczał. A i rączki złożysz.

On chyba już za stary na takie zabawy na zachrystii ...

Żeby nie było, do samej wiary nic nie mam, ale czarnej mafii nie cierpię ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
20 minut temu, Baks00 napisał(a):

Staram się na mleku nie oszczędzać,ale ogólnie mają nie biegunkowac.Zastanawiam się co ma takie mleko za poza 400 .Jeszcze ciekawe jak rozrabianie.Mimo iż trzymam się rzeczy sprawdzonych jeżeli by to było poteznym skokiem to czemu nie,bym spróbował.

Jak się sprawdza, to po co? Pełnoporcjówkę dla krów od paru lat mi mieszają według tych samych zaleceń i nawet nie myślę o zmianach, bo się sprawdza

16 minut temu, 6465 napisał(a):

Już go tak nie chwal. Żaden trzeźwy nie zostawi prostego rzadka słomy za bajzonem. 

Sugerujesz, że Szymek po 🍷 na kombajn siada 🤔🙆

17 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

U mnie wszystkie dostają taką samą mieszankę, w której jest prawie 1/4 jęczmienia i nic się nie dzieje

Ja unikałem jęczmienia dla samic

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Ja unikałem jęczmienia dla samic

Był czas, że nie dawałem owsa to połowę mieszanki stanowił jęczmień i nic się nie działo. Ale więcej jak dwie garstki na dobę zboża nie dostawały i nie dostają.

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Sugerujesz, że Szymek po 🍷 na kombajn siada 🤔🙆

A myślisz że w domu Paulina mu pozwoli? To jedyna jego szansa 😄😄😄

Opublikowano
31 minut temu, konteno napisał(a):

a znajomego takie 

P_20250716_202448.jpg

Po ile? Ja cielaczkom daje wysłodki Toffi ładnie jedzą😉

Opublikowano
1 minutę temu, Michał18 napisał(a):

Lepiej byś jakiś inny film włączył np. niemiecki

A na co mi? Trza się oszczędzać, młodą ładną żonę mam 😄

• Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v