Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Qwazi napisał(a):

To by dowodziło, że termin agrotechniczny to nie jest data z kalendarza 

To ocieplenie klimatu wiosna i latem spowolnilo ich wzrost.

12 minut temu, jahooo napisał(a):

U mnie co roku te same ogórki żona sieje , bodajże Polan F1 (o ile dobrze pamiętam)  i od wielu lat się sprawdzają, w tym roku ze względu na przymrozki zasiane później i jeszcze trzeba poczekać , na razie zawiązki po 3-4cm

Miałam ta odmianę też kiedyś tam. Zbyt rewelacyjna nie była u mnie.

Opublikowano

W Rumunii NIK nie orze tylko talerzowanie

Kukurydza to oni Europy nie zaleją,aż żal patrzeć 

Fajne pole, że 20 ma a ciągnie się kilometrami wzdłuż drogi.

Godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Bo Ty mieszkasz w Polsce Y to nie ma ważności. Elyta z Polski A miała premium z datą ważności 

W domu wszyscy zdrowi?

28 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Szykuj się bo widzę że promilli masz  hoho 🤣🫢

Sztuczna inteligencjo jesteś głupia jak but.🤣

Te boty to niedopracowane sa

Opublikowano
19 minut temu, jacus napisał(a):

Rumunii NIK nie orze tylko talerzowanie

Ci powiem....że emocje masz tam niesamowite...🤭

Znowu przy oknie siedzisz...🤔🤭

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Jakie to odmiany? Tutaj certyfikowane ekologiczne nasiona

Powinny być na Piotra i Pawła... Siane do gruntu 8 maja. Nie jestem zadowolona 

U mnie już zbiór od dobrych właśnie dwóch tygodni- aczkolwiek sadzone z rozsady- multipaletka 160. Te siane w połowie maja dopiero zaczynają owocować. W tym roku odmiana Atik i Amarok. Siewałem kiedyś te Śremskie, octopusy, juliany etc i nigdy to nie było to. Od kiedy sieje odmiany bejo jestem zadowolony. 

Edytowane przez Popier96
Opublikowano
25 minut temu, jacus napisał(a):

W Rumunii NIK nie orze tylko talerzowanie

W domu wszyscy zdrowi?

Sztuczna inteligencjo jesteś głupia jak but.🤣

Te boty to niedopracowane sa

Widac że mam rację tylko nie wiem na ile pamiętaj z sztuczna inteligencja czy z prawdziwą inteligencja  nie potrafisz wygrać. 

Braknie ci słów i tyle w temacie. 

Każdy cię tu tylko podjudza abyś dalej jechal...

Opublikowano
Godzinę temu, jacus napisał(a):

W domu wszyscy zdrowi?

Ja głupot na forum nie wypisuje, jedynie sarkastycznie odpowiadam na odklejone posty ;)

1 godzinę temu, Baks00 napisał(a):

Wyślij mi  swój numer telefonu🙋

Wysłałem sms

Opublikowano
2 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

a w czym masz problem napisz

może masz za mało paneli 

Sterownik jedynie załącza i wyłącza bojler gdy falownik zaczyna pracę lub kończy. Załącza się przed 7 gdy jest mała produkcja i dobiera prąd z sieci, a umówione było, że tylko nadwyżka z instalacji pójdzie do grzania cwu. W efekcie woda grzana jest rankiem z sieci, a w południe większość wyprodukowanej energii idzie w sieć🤬

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Pytałem czy da rady. Powiedział, że spokojnie, tylko zrobi takie sterowanie, że grzałka będzie słabiej grzać (jedna 3kw). Mi chodziło tylko o to aby bojler pełnił rolę magazynu energii, a w razie potrzeby czy zimą będę opalał drewnem. Akurat  między marcem a październikiem wystarczyłoby energii z paneli. Tak była obliczona instalacja aby nie przewymiarować. Mogłem zrobić na sam bojler bez podłączania do sieci ale uj🤬 powiedział, że bojler nagrzeje w 3 godziny i co będę z tym prądem robił

4 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

zwykły solar zdaje doskonale egzamin w lato ....a tu głupca naciągnęli na gowno którego nikt normalny nie bierze 🤣

Solar to przeżytek

Edytowane przez Kowalsky30
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Jakie to odmiany? Tutaj certyfikowane ekologiczne nasiona

Powinny być na Piotra i Pawła... Siane do gruntu 8 maja. Nie jestem zadowolona 

IMG_20250710_134945_9.jpg

• Like 1
Opublikowano

Już bym wolał bezpośrednie podłączenie paneli z bojlerem. Solary były modne gdy nie było fv. Dla mnie zagadką jest dlaczego  nie zrobił normalnego emsa. Tylko tak jakby magazyn energii zamiast magazynować nadwyżki brał z sieci🤕

Opublikowano

Nie w każdym temacie trzeba być biegłym. Tutaj niestety poległ i teraz nie ma wyjścia z sytuacji której sam doprowadził swoją inteligencja. Trzeba mierzyć swoje siły na zamiary. 

Próbuje zwalić wszystko na instalatora  tylko od samego początku  cały plan był  do bani. Nic dodać nic ująć. 

Opublikowano
7 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Nie w każdym temacie trzeba być biegłym. Tutaj niestety poległ i teraz nie ma wyjścia z sytuacji której sam doprowadził swoją inteligencja. Trzeba mierzyć swoje siły na zamiary. 

Próbuje zwalić wszystko na instalatora  tylko od samego początku  cały plan był  do bani. Nic dodać nic ująć. 

Co było do bani? Wystarczył odpowiedni sterownik i ju

Czasem się nie dziwię, że mają cię tutaj dość🤣

• Haha 1
Opublikowano

29 ledwie. Rzepak kosza.owies leży pokotem. Słonecznik kwitnie.

Zetorki zapytaj dzieci co widzą w swoich podróżach 

1 godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Widac że mam rację tylko nie wiem na ile pamiętaj z sztuczna inteligencja czy z prawdziwą inteligencja  nie potrafisz wygrać. 

Braknie ci słów i tyle w temacie. 

Każdy cię tu tylko podjudza abyś dalej jechal...

Ty reprezentujesz inteligencję nienachalna..z nią mam szanse??

Chłopaki ,dałbym radę 40 letniej dziewicy??

Czy z góry stoję na straconej pozycji??

53 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Ja głupot na forum nie wypisuje, jedynie sarkastycznie odpowiadam na odklejone posty ;)

Wysłałem sms

A co twoje wiejskie kompleksy mają wspólnego z inseminacja bydła?

Opublikowano
Teraz, jacus napisał(a):

Zetorki zapytaj dzieci co widzą w swoich podróżach 

Czemu mnie?

Ludzie widza więcej niż ty...

Ty tylko widzisz to co byś chciał zobaczyć...

A widok zgoła inny bywa .

2 minuty temu, jacus napisał(a):

Chłopaki ,dałbym radę 40 letniej dziewicy??

Ty to od dawna żadnej...😄

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v