Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak było...

Dość ważne dla katolików...

Ja to bym stanął i kazał się Tobie puknąć w główkę....🤦😆

A ja już mówiłem że mam jakieś tam katolickie święta gdzieś ... Dokładnie tam gdzie światło nie dociera ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

7 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

zawsze jest na kogo czy na co pracować? to remont domu żeby się lepiej żyło to obejście żeby było lepiej. nawet po to żeby pomóc siostrze która ma kredyt na mieszkanie jak się nie ma swojej rodziny

A co ja ją zmuszałem żeby kredyt brała? Chciała, wzięła to niech sama spłaca, to nie instytucja charytatywna.

szanuje Cię za to że uprawiasz tą glebę a temat do przemyślenia (nie znam dokładnie Twojej sytuacji) a jak by siostra nie wzięła kredytu i nie kupiła by mieszkania tylko ze szwagrem mieszkali z Tobą I Twoimi rodzicami (pisałeś że nie mają dzieci) ale jak by mieli i jej dzieci biegały by po podwórku krzyczały piszczały goniły Twoje zwierzęta zadowolony byś był? a tak może po prostu za ten święty spokój który po niekad siostra że szwagrem się przycznila nie warto im by było pomóc w spłacie jak byś miał więcej pieniędzy? pytam tak czysto teoretycznie ? a może brak by była odwrotna sytuacja że rodzice by powiedzieli Piotr wyprowadzaj się bo Ty jesteś sam a przyjdzie tu mieszkać Twoja siostra z rodziną i co wtedy?

Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

szanuje Cię za to że uprawiasz tą glebę a temat do przemyślenia (nie znam dokładnie Twojej sytuacji) a jak by siostra nie wzięła kredytu i nie kupiła by mieszkania tylko ze szwagrem mieszkali z Tobą I Twoimi rodzicami (pisałeś że nie mają dzieci) ale jak by mieli i jej dzieci biegały by po podwórku krzyczały piszczały goniły Twoje zwierzęta zadowolony byś był? a tak może po prostu za ten święty spokój który po niekad siostra że szwagrem się przycznila nie warto im by było pomóc w spłacie jak byś miał więcej pieniędzy? pytam tak czysto teoretycznie ? a może brak by była odwrotna sytuacja że rodzice by powiedzieli Piotr wyprowadzaj się bo Ty jesteś sam a przyjdzie tu mieszkać Twoja siostra z rodziną i co wtedy?

Dostała spłatę za pół pola i pół chałupy, więcej nie dostanie.

Opublikowano
33 minuty temu, marulekk napisał(a):

Wy to byście świętowali codziennie a robić nie ma komu

Chmury coraz gęstsze i wieje zimno pewnie co będzie padać

No ze swojej gospodarki płacę chyba 34 lat krus ,a w ogóle to z 40  ,a do emerytury jeszcze 9 płacić   Czyli wyjdzie z 50 lat płacenia ,a emerytura tylko z 30 lat ,czyli 20 lat za fri . Tylko jak te 9 lat dotrwać ,to coraz częściej zastanawiam się . Człek   tak wybity ,jak konna grabiarka na bruku .

• Haha 1
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

11 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Piła gdzieś z rana chodzi...🤔🙆

Co to za jaja?

Świętować ktoś nie chce...🙆

Od 6 rano zbieramy ;) nie ma świętowania ;)

A wczoraj to jakieś święto było ?? Bo ludzie się dziwnie patrzyli jak kukurydzę odżywka pryskalem ?? 🤔

nie pada u Ciebie ?

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Ma być suche, a nie ..odleżane

Cza by następne łąki kosić....parę dzierżaw mam. Za tydzień znowu pokazują deszcze...

Takie nie do końca dobre to fajnie jak sobie poleży, ubije, przydusi. 

Ja mam wykoszone wszystko co na siano. Drugi pokos pewnie dopiero po urlopie i żniwach, choć nie pasuje mi to bo trawa duża koło zboża będzie.

Opublikowano

Ma być suche, a nie ..odleżane

Cza by następne łąki kosić....parę dzierżaw mam. Za tydzień znowu pokazują deszcze...

Powiem szczerze że marna pogoda w tym roku na siano,jedno czeka na przewrócenie

Kawałek zebrałem,w sumie to ukradłem przed deszczem.

• Like 1
Opublikowano
6465 napisał:

2 minuty temu, PAN88 napisał(a):

Czyli 10ta😀

Dokładnie. Załadunek mam w Radzyminie. Kiedyś byłem tam o 6 rano ale to głupota, załadowali do 7:30 i tak musiałem czekać aż się zakaz skończy żeby wyjechać. Tylko się straciło czas pracy. 

nie macie B16 czy jak to się nazywa. Ciastka czy cole ładujesz?

Opublikowano
szymon09875 napisał:

8 godzin temu, Popier96 napisał(a):

Zauważyłem, że największymi orędownikami tyrania są osoby które pracując coś osiągnęły - nic dziwnego, mają ku temu powody aby tak czynić. Ciekawe jakby was tak zestawić z tymi, którym nie wyszło, a lata przepracowane i bezpowrotnie stracone. To byłaby całkiem fajna dyskusja. 🤔

Możemy pogadać ;)

Nie raz umoczylem, mniej lub bardziej. Raz to tak że już myślałem że całkiem czym innym się trzeba będzie zająć, ale nie płacze że mi źle tylko się robi co innego z czego są pieniądze i tyle ;)

i to jest podejście

kizak napisał:

33 minuty temu, marulekk napisał(a):

Wy to byście świętowali codziennie a robić nie ma komu

Chmury coraz gęstsze i wieje zimno pewnie co będzie padać

No ze swojej gospodarki płacę chyba 34 lat krus ,a w ogóle to z 40  ,a do emerytury jeszcze 9 płacić   Czyli wyjdzie z 50 lat płacenia ,a emerytura tylko z 30 lat ,czyli 20 lat za fri . Tylko jak te 9 lat dotrwać ,to coraz częściej zastanawiam się . Człek   tak wybity ,jak konna grabiarka na bruku .

będziesz miał większa emeryturę a po za tym podjedź do krusu i sprawdź jak już masz na emeryturę składek nazbieranych to możesz teraz płacić tylko chorobową i wypadkowa cześć składki a emerytalnej już nie musisz

kizak napisał:

Hej budowlańce ,w kotłowni lepiej na posadzkę gres ,czy może żywica z kruszywem ? Będzie pompa ciepła  . Stoi i czeka .

ja mam gres techniczny tak się chyba to nazywa

Opublikowano
6 minut temu, wojtal24 napisał(a):

nazbieranych to możesz teraz płacić tylko chorobową i wypadkowa cześć składki a emerytalnej już nie musisz

Pierwsze słyszę o czymś takim...

Naprawdę tak można?

Opublikowano
19 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

ja już mówiłem że mam jakieś tam katolickie święta gdzieś ... Dokładnie tam gdzie światło nie dociera .

E tam...

Tak tylko gadasz...

Mogę się założyć że gnoju w Boże ciało wozil nie będziesz....🤭

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

50 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak było...

Dość ważne dla katolików...

Ja to bym stanął i kazał się Tobie puknąć w główkę....🤦😆

A ja już mówiłem że mam jakieś tam katolickie święta gdzieś ... Dokładnie tam gdzie światło nie dociera ...

zaczynasz jak piotyr 🤔🤦

Opublikowano

Pierwsze słyszę o czymś takim...

Naprawdę tak można?

Oto to ja też , Są dwa progi 25 lat i 30 ,a potem do usranej śmierci więcej nie dostaniesz . Poniżej 25 lat dostaniesz o ile zusem masz jak się podeprzeć 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v