Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

...ale wiater gwiździ...

Cześć 🙋

17364808477433537978082680587562.jpg

Chcesz Ryśka w szpitalu odwiedzać 🤔🙆🤭...

Skoro poranne uprzejmości, to i ja się przywitam...dzień dobry 🤝... ciemno jeszcze, zaraz wyjdę na dwór to zobaczę jaka pogoda...chociaż po ciemku mogę nie dojrzeć🤔😆

Opublikowano
15 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Rolnikom za wiele w mopsie chyba nie dadzą.

Mops czy gops jeden ch.. ja tej patologii nie rozróżniam. Widze tylko ile jest osób aktywnych zawodowo w Polsce i ile wszelkiej maści nierobów żyjących z pracy pozostałych. Do tego jaka jest sprawiedliwość spoleczna, w jaki sposób są dzielony wszelkie świadczenia.

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Do tego jaka jest sprawiedliwość spoleczna, w jaki sposób są dzielony wszelkie świadczenia

...od dawna wspiera sie nieróbstwo...

...nic dziwnego że ludzie pracować przez to nie chcą....no bo po co...

6 minut temu, Qwazi napisał(a):

.chociaż po ciemku mogę nie dojrzeć🤔😆

..mogę przesłać latarkę...za odpowiednią opłatą...🤷

Opublikowano

Pamiętam ładnych pare lat temu mój dziadek zaczął moralizować sąsiada( facet gospodarstwo 10 ha, żona pracowała w bibliotece na pół etatu, jedna krowa, grzyby, ryby, piwko, życie na luzie) że nic nie robi, chodzi tylko po mopsach itp a facet krótko- panie Antoni ile ma pan wolnego w roku, kiedy sobie wypił piwo, posiedział przed domem, jak tam plecy, jak zdrowie? 😀 Dziadek się zamknął, machnął ręką i poszedł dalej yebać od rana do nocy.

Opublikowano
7 godzin temu, danielhaker napisał(a):

Nawet więcej, ale niech tylko tonę w godzinę. 11 śrutownik + 2 mieszalnik. 13kW x 1,30(?)= 17zł/t brutto za prąd. Dodajmy robociznę 33zł/h dla równego liczenia, to zostaje 50zł/t. Przy moich 8-10t miesięcznie śrutownik zwraca się w rok 🤷‍♂️

No to już tak napisałem żeby nie było, że koloryzuje. Sita i bijaki to nie są wielkie koszty. 

Tyle że tak jak Mariusz napisał jest sam, więc w tym czasie może zrobić co innego. 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Narobili jakieś renty wdowie, alkoholowe, 800 plusy i inne socjale wszelkiej maści nierobom. A ja na wszystkich musze robić.

Nie rób. Połóż się....

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał(a):

Nie rób. Połóż się....

Nie potrafie. Jak człowiek nauczony od małego i wychowany w etosie pracy to ciężko jest. Jak jade na wczasy dłużej jak tydzień to mnie ch... bierze.

Opublikowano (edytowane)

🤝 🙋‍♂️

☁️ 

😣 ⚒️ 🔨 ⛏️ T i T i UvdL i tych co P0 głosowali na P0wstanie uśmiechniętych koalicjantów i tych wyborców co nie P0szli a mogli przeciw uśmiechniętym koalicjantom 

Edytowane przez Rolnik1973
Opublikowano
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Narobili jakieś renty wdowie, alkoholowe, 800 plusy i inne socjale wszelkiej maści nierobom. A ja na wszystkich musze robić.

Boś głupi

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Widzę że muszę zmodernizować Boś P0 kolegium tumanów

Opublikowano
50 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Pamiętam ładnych pare lat temu mój dziadek zaczął moralizować sąsiada( facet gospodarstwo 10 ha, żona pracowała w bibliotece na pół etatu, jedna krowa, grzyby, ryby, piwko, życie na luzie) że nic nie robi, chodzi tylko po mopsach itp a facet krótko- panie Antoni ile ma pan wolnego w roku, kiedy sobie wypił piwo, posiedział przed domem, jak tam plecy, jak zdrowie? 😀 Dziadek się zamknął, machnął ręką i poszedł dalej yebać od rana do nocy.

..i który bardziej szczęśliwy ??

Problem w tym że wszelkie socjale nadmiernie rozdawane...to pracowitości nie uczy.

17 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nie potrafie. Jak człowiek nauczony od małego i wychowany w etosie pracy to ciężko jest. Jak jade na wczasy dłużej jak tydzień to mnie ch... bierze.

No widzisz....ja to nawet na wczasy nie jeżdżę....taki mam zapierdziel ..🤷

• Haha 1
Opublikowano
mf362 napisał:

5 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

mam siostrę w KRUSie mówi że aż nie ma czym oddychać na korytarzu bo ludzi tyle 😁😁😁

Mam pytanko mogę o coś na priv napisać? 

jeżeli chodzi o to jest wolna z czysta karta rocznik 1986😁😁😁😁 pytaj jak będę mógł to pomoge

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v