Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Moje siano do owijania już się nie nadaje...

Dziś pewno nie dosusze...później znowu deszcze....

Na podscial tylko się nadawać będzie....a bardzo dobra tu trawa....

...jednym słowem....zdenerwowany jestem...na zaistniałą sytuację...😤

Nie patrz na nic tylko owijaj będzie dobrze bycki zjedzą, a tak to tylko w gnój 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Cipek, i tak możesz se kupkę zrobić....😆🤭😆

Kupkę to Pan będzie miał ze swojego siana🤣

Opublikowano

6. 5 l 🌧️ 

22 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Oj biedny ty, biedny ... Musisz jechać do kościoła, rzucić z Zygmunta Starego albo i Sobieskiego w tej intencji to może coś z tego będzie xD

Idź zobacz czy robaki w bobie nie pierdzą

Opublikowano
26 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Gdy brakuje dnia to też owijam 

I wtedy jest fajne suche siano, bez pleśni, kurzu, zgnilizny, no i się nie zapali

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

6. 5 l 🌧️ 

Idź zobacz czy robaki w bobie nie pierdzą

Opryskane wczoraj i przedwczoraj więc się nie bój xD leżą na ziemi i czekają na transport na tamtą stronę xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Dzień dobry...ciepło i pochmurno. W nocy coś popadało, ale bez wygłupów 

47 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Wołaj Karola i owijajta. Nie ma takiej możliwości, żeby siano się nie nadawało do owinięcia. Nawet całkiem suche się nadaje

Opublikowano

za chwile pojade straty zobaczyc. pola w 4 wsiach wiec czesc pewnei tylko deszczu dostala.

wialo w porywach do 120 .spadlo wsumie niewiele 12 mm.

10 godzin temu, Łolek napisał(a):

Pomyśl 

Chcesz nadgodziny robić 

u nas platne podwojnie. kazdy tylko patrzy jakby tu nakrecic kasy.

9 godzin temu, Patrycja2 napisał(a):

Ja się z ludźmi liczę przeciwieństwie co do ciebie. Nawet jeśli z kimś nie liczę  to nie zachowuje się tak jak ty był tutaj najważniejszy najbardziej obyty z światem 

Wielokrotnie dałeś to do zrozumienia w swoich komentarzach. 

dziecko  - przestan zyc w wymyslonym swiecie..

Sam sobie wystawiasz opinie pisząc takie a nie inne komentarze.

i dobrze mi z tym .

Tego już nie chciałam pisać bo by się rozpłakał i byśmy dopiero tu mieli zamiast komentarzy to wielkie jezioro. 

wystarczy mi jezioro w kolo domu i w polach.

masz racje komentarze niezrownowazonej psychicznie osoby by mnie zaoraly🤣 niepozbieralbym sie przez wiele miesiecy😂

9 godzin temu, Qwazi napisał(a):

To słowo bym tu jeszcze dodał 

masz jarcje ,twoj wiejski swiat jest dla ciebie calym kosmosem i zyj sobie spokojnie w nim.

43 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

juz zapomniales jak wygladaly pogody czerwcowe latami ?? nigdy do krzakow siana nie wywoziles ?? nie suszyles tygodniami ?? kopki zasrane przez rybitwy .

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Dzień dobry...ciepło i pochmurno. W nocy coś popadało, ale bez wygłupów 

Wołaj Karola i owijajta. Nie ma takiej możliwości, żeby siano się nie nadawało do owinięcia. Nawet całkiem suche się nadaje

Zatrudniłem na pierwsze przewracanie mobilną maszynę na dwóch nogach i na łączach będziemy. Jak się będzie nadawać do składanie to urywam się wcześniej, drugie przewracanie, mobilizacja ekipy i składanie popołudniu. Ale wątpię bo 20mm wlało. 

Opublikowano

Po wuj było się tak śpieszyć dla paru zajęcy. Cały czerwiec jest i można spokojnie zapolować na stabilną pogodę. Co innego gdybyś miał 3 krowy

Opublikowano
3 minuty temu, ciapek102 napisał(a):

Po wuj było się tak śpieszyć dla paru zajęcy. Cały czerwiec jest i można spokojnie zapolować na stabilną pogodę. Co innego gdybyś miał 3 krowy

Jak mam kosić takie dziadostwo jak ty to lepiej to od razu podpalić. Ja tego nie robię jak ty, dla wyłudzenia dopłat.

Opublikowano
27 minut temu, jacus napisał(a):

masz racje komentarze niezrownowazonej psychicznie osoby by mnie zaoraly🤣 niepozbieralbym sie przez wiele miesiecy

Masz na myśli samozaoranie🤔

Opublikowano
26 minut temu, jacus napisał(a):

za chwile pojade straty zobaczyc. pola w 4 wsiach wiec czesc pewnei tylko deszczu dostala.

wialo w porywach do 120 .spadlo wsumie niewiele 12 mm.

u nas platne podwojnie. kazdy tylko patrzy jakby tu nakrecic kasy.

dziecko  - przestan zyc w wymyslonym swiecie..

i dobrze mi z tym .

wystarczy mi jezioro w kolo domu i w polach.

masz racje komentarze niezrownowazonej psychicznie osoby by mnie zaoraly🤣 niepozbieralbym sie przez wiele miesiecy😂

masz jarcje ,twoj wiejski swiat jest dla ciebie calym kosmosem i zyj sobie spokojnie w nim.

juz zapomniales jak wygladaly pogody czerwcowe latami ?? nigdy do krzakow siana nie wywoziles ?? nie suszyles tygodniami ?? kopki zasrane przez rybitwy .

No i tymi nadgodzinami majątku wielkiego nie zrobiłeś 

Rozumiem ludzi młodych z dziećmi bo zawsze brakuje a ty stary dziad i nadgodziny walić chyba że uciekasz przed siedzeniem z żoną 

Opublikowano
24 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Zatrudniłem na pierwsze przewracanie mobilną maszynę na dwóch nogach i na łączach będziemy. Jak się będzie nadawać do składanie to urywam się wcześniej, drugie przewracanie, mobilizacja ekipy i składanie popołudniu. Ale wątpię bo 20mm wlało. 

Ty działasz tradycyjnie. Siano, żeby było dobre musi się wykupkować. Ja tak nie mogę kosząc 15 ha

1 minutę temu, Łolek napisał(a):

No i tymi nadgodzinami majątku wielkiego nie zrobiłeś 

Rozumiem ludzi młodych z dziećmi bo zawsze brakuje a ty stary dziad i nadgodziny walić chyba że uciekasz przed siedzeniem z żoną 

Może tylko w pracy ma dostęp do internetu🤔

Opublikowano
26 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ile tego siana masz, duży areał 

2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Ty działasz tradycyjnie. Siano, żeby było dobre musi się wykupkować. Ja tak nie mogę kosząc 15 ha

Darmowego 

Opublikowano

Nie musi się wykupkować. 3 dni super pogody, albo 4 średniej bez deszczu i sianko jak ta lala bez pracochłonnego kupkowania.

Opublikowano
10 minut temu, Łolek napisał(a):

Darmowego 

20a w 6 kawałkach.

11 minut temu, Qwazi napisał(a):

Nie zrobię sianokiszonki bo komu ją dam?

Opublikowano
W dniu 4.06.2025 o 17:31, slawek74 napisał(a):

tylko nie wybierając żadnego wraz wybierasz...

Przynajmniej mam czyste sumienie. 

Opublikowano
35 minut temu, ciapek102 napisał(a):

Nie musi się wykupkować. 3 dni super pogody, albo 4 średniej bez deszczu i sianko jak ta lala bez pracochłonnego kupkowania.

Wiem, ale kiedyś tak się uważało. Też nie składam w kupki, bo bym się za...bał🤷

40 minut temu, Łolek napisał(a):

Darmowego 

To się rozumie samo przez się 😉

Opublikowano
17 minut temu, Qwazi napisał(a):

Wiem, ale kiedyś tak się uważało. Też nie składam w kupki, bo bym się za...bał🤷

Gdy jest pogoda w takich kupkach nie schnie tylko wytrąca cukry, a jak leje i do tych kupek na ziemi nacedzi. Bez ostrewek ani rusz. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v