Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

Uspokaja się można ruszać 

17477614993286155599214736714498.jpg

A gdzie farba uciekła z błotników 

1 godzinę temu, radekz200 napisał(a):

kurła nawet trawa pomarzla 🥶

IMG_6721.jpeg

No mleka z tego nie będzie , daję teraz taka to pół idzie w gnój 

Opublikowano
33 minuty temu, soltys48 napisał(a):

A ja jeden psiknął i 12.3ha wg licznika zrobione 

Ja psiknął ¾ psiukacza i na 3 ha wystarczyło...łowsa

17 minut temu, szymon09875 napisał(a):

A bo wy to mata sprzęty takie bo się robić nie chce 🤣

Ja zaraz jadę 6 i też 12 ha będzie 🤭

To są sprzęty dla leni🤷😉

Jutro mnie czeka 15 ha do opsiukania...jednym psiukaczem się zrobi. Myślę, że więcej jak godzinę to nie zajmie🤔

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ja psiknął ¾ psiukacza i na 3 ha wystarczyło...łowsa

To są sprzęty dla leni🤷😉

Jutro mnie czeka 15 ha do opsiukania...jednym psiukaczem się zrobi. Myślę, że więcej jak godzinę to nie zajmie🤔

Tak napuchła beczka w twoim ? 🤔

21 minut temu, Łolek napisał(a):

A gdzie farba uciekła z błotników 

No mleka z tego nie będzie , daję teraz taka to pół idzie w gnój 

A poszła w pisdu, pół żywota ten ciągnik w oborze spędził to co się dziwić. Malowane blachy już raz miał z 15 lat temu 

Opublikowano
Teraz, szymon09875 napisał(a):

Tak napuchła beczka w twoim ? 🤔

Nie no. Mój mały jest na banicji. Większy ma 800l...a jutro trza u bossa opryski zrobić, a jego ma 3000l. Ale na szczęście będzie jedną działka do objeżdżenia

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...że czemu?

Szkoda gadać-wstrzymali rentę ojcu ,bo matka dostała chorobową.Wyrownaja mu w lipcu🤯A do Lipca z czego miał by żyć 🤔

Dobry kabaret 

Opublikowano
36 minut temu, Baks00 napisał(a):

Szkoda gadać-wstrzymali rentę ojcu ,bo matka dostała chorobową.Wyrownaja mu w lipcu🤯A do Lipca z czego miał by żyć 🤔

Dobry kabaret 

Chore przepisy a w KRUS czy ZUS to się im nie spieszy jak to Gregor mówił szczaw trzeba jeść bo mirabelek nie ma jeszcze 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Nie no. Mój mały jest na banicji. Większy ma 800l...a jutro trza u bossa opryski zrobić, a jego ma 3000l. Ale na szczęście będzie jedną działka do objeżdżenia

Weź podjedź do mnie, opierdolisz kukurydzkę, dużo nie ma🤭

Opublikowano
6 godzin temu, szymon09875 napisał(a):

Ja Hardi 2500 pryskam 11 ha. Dobra sprawa- nalewasz do pełna dzień wcześniej, woda się odchloruje, nagrzeje, wlewasz co trzeba i psiukasz.

Jak był mały pryskacz to zajmowało cały dzień, teraz godzine.

Opublikowano
7 godzin temu, szymon09875 napisał(a):

Chciałbym mieć taki problem

Tylko nie mam tyle pola

Opublikowano

I po próbnym udoju

17.45 wyszło od sztuki

Krowa na chorobowym dała 15, czyli potencjał na 20 był, a to jak na pierwiastkę u mnie to jest bardzo dobrze 

Wiem, wiem, mam świadomość tego że tu obecni mają lepiej, wydajniej itd

Ale ja się cieszę z tego co mam, sztuka z własnej hodowli która jako pierwiastka w 5 miesiącu na próbnym udoju daje 18 mnie bardzo cieszy 

Zwłaszcza że ani nie mam wozu, ani wypasionej obory

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ja Hardi 2500 pryskam 11 ha. Dobra sprawa- nalewasz do pełna dzień wcześniej, woda się odchloruje, nagrzeje, wlewasz co trzeba i psiukasz.

Jak był mały pryskacz to zajmowało cały dzień, teraz godzine.

U mnie ten mały wystarcza w zupełności. 

Dla mnie pełna hydraulika w tym małym to już jest udogodnienie super 🤭

Beczka większa fajnie, z tym że u mnie po 2-3 ha uprawy wiec i tak mało kiedy by był wykorzystany 🤷

1 godzinę temu, soltys48 napisał(a):

Ilość obrabianych hektarów nie jest niczego wyznacznikiem 

A no dokładnie. Przykładów jest wiele 

1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Chciałbym mieć taki problem

Tylko nie mam tyle pola

Ja mam sąsiada, chciał żeby mu ogarnąć chwasty bo będzie dopiero za dwa tygodnie 

• Like 1
Opublikowano

Płatek wieczorem ogarnięty, ale teraz jest życie, czepia się pryskacz, zalewa, pryska, nic się nie psuje, raz się na pole jedzie, komp pilnuje dawki, na koniec zostaje 10-20 litrów na dnie. Czasu zajmuje to 2 godzinki z dojazdem i powrotem. Jak to się kiedyś człowiek z tym wyrobem opryskiwaczopodobnym na denerwował i wściekał. 

• Like 3
Opublikowano
4 minuty temu, Uziu92 napisał(a):

Płatek wieczorem ogarnięty, ale teraz jest życie, czepia się pryskacz, zalewa, pryska, nic się nie psuje, raz się na pole jedzie, komp pilnuje dawki, na koniec zostaje 10-20 litrów na dnie. Czasu zajmuje to 2 godzinki z dojazdem i powrotem. Jak to się kiedyś człowiek z tym wyrobem opryskiwaczopodobnym na denerwował i wściekał. 

Kupiłeś coś nowego?

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał(a):

Ilość obrabianych hektarów nie jest niczego wyznacznikiem 

Tylko jak się ma więcej to coś zostaje, można się rozwijać 

A jak się ma mało to tylko wiążesz koniec z końcem 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v