Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

W życiu już takich wypierdków... 

Jeszcze będziesz samicę do dopuszczenia przywoził. Zobaczysz.

• Haha 4
Opublikowano
30 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja ciałem praktycznie po samej ziemi, jak teren był wyrównany to szło pięknie, z 1-2 cm nad ziemią wycinałem.

@Qwazi ty masz ładowacz czołowy przy ciapku jak dobrze pamiętam ;)

FB_IMG_1747498513118.jpg

Mam. Ale na moim ciapku, nawet wożąc po 2 belki bicków kręcąc kierownicą, się nie wyrobi🤷

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Mam. Ale na moim ciapku, nawet wożąc po 2 belki bicków kręcąc kierownicą, się nie wyrobi🤷

Nie to że tego...

Ale o tej trzydziestce to pieśni będą pisać....dość wyjątkowa....nawet ...niespotykana...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Daj mi spokój, nie dość, że bela to jeszcze siano... Przewracarka otrzepie, że zostanie sam badyl... Choćby mi za darmo dawali to już wolę machać kosą...

Z twoich przydrozkow nie lepsze...

Piachurem napowietrzone i ołowiem z przejazdów aut ..

To nie jest ...ekologiczne...

Ty Pioter lubisz się męczyć...

Byś był katolik, to pewno za jakiś czas by cię beatyfikowali...

Moim zdaniem robisz kupę roboty, która nic nie daje i nie jest do niczego potrzebna...

Mój pradziadek w zimie przenosił snopki zboża z zapola do zapola, żeby myszy nie jadły ......no i po co...?

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
13 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Z twoich przydrozkow nie lepsze...

Piachurem napowietrzone i ołowiem z przejazdów aut ..

To nie jest ...ekologiczne...

Ty Pioter lubisz się męczyć...

Byś był katolik, to pewno za jakiś czas by cię beatyfikowali...

Moim zdaniem robisz kupę roboty, która nic nie daje i nie jest do niczego potrzebna...

Mój pradziadek w zimie przenosił snopki zboża z zapola do zapola, żeby myszy nie jadły ......no i po co...?

Nie koszę przy drogach gdzie jeżdżą auta. Polna droga to u nas droga nieasfaltowa, dojazd do pól i każdy zawsze kosił część przylegającą do jego kawałka. 

A po co mam większemu dać zarobić mogąc zrobić to samo sam, nawet może i lepiej? 

Opublikowano

po co mam większemu dać zarobić mogąc zrobić to samo sam, nawet może i lepiej? 

Bo wydasz na to osiem razy tyle, i orobisz się bez potrzeby.

Czy królik przez to będzie droższy?

..oj chyba nie...

Ty normalnie lubisz sam siebie męczyć ...moim zdaniem...

Opublikowano
3 minuty temu, mf362 napisał(a):

@ChłoporobotnikStiga też robiła kosiarki listwowe z napędem. Lepiej coś typowego kupić bo z razie awarii jakieś części żeby dało się dokupić dopasować. 

Robiła. Miał to jeden u nas - niestety - polegała w wysokiej trawie.

4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Bo wydasz na to osiem razy tyle, i orobisz się bez potrzeby.

Czy królik przez to będzie droższy?

..oj chyba nie...

Ty normalnie lubisz sam siebie męczyć ...moim zdaniem...

Worek saletry, z 10 kilo Polifoski, 5 litrów ropy na zwiezienie. Ile teraz bela? Czasu nie liczę przy niczym bo dla mnie to żaden koszt - mógłbym w tym czasie leżeć i byłoby zero efektu a fachu nie mam żeby dorobić jakiś typowy pieniądz w tym czasie.

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Ile teraz bela?

Od 80 do 140 u nas...

mógłbym w tym czasie leżeć i byłoby zero efektu a fachu nie mam żeby dorobić jakiś typowy pieniądz w tym czasie.

Na jedno wychodzi....tyle że masz zajęcie...

Opublikowano
44 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie to że tego...

Ale o tej trzydziestce to pieśni będą pisać....dość wyjątkowa....nawet ...niespotykana...

No jest...może trochę inns niż se ludzie powszechnie wyobrażają trzydziestkę...

Opublikowano
20 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Obudzisz się w lepszej Polsce...

Bez pożarów...😝🤭

W takiej Polsce to lepiej wogóle się nie budzić 

🔨

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

To jak ja na rok 150 na to wydam to wszystko... 

Doliczmy robotę, zakup kosiarki...

Biznes po ....fajny..

Teraz, Michal2399 napisał(a):

W takiej Polsce to lepiej wogóle się nie budzić 

🔨

To jutro obudź Partycje...fajniejsza niż ty....

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Na jedno wychodzi....tyle że masz zajęcie...

Nie narzekam. Nie brakuje mi. A lepsze to niż leżenie po pracy albo zakładanie rodziny i niańczenie cudzych dziecków... Wnuczka dziś u sąsiada była jak wirowaliśmy miód... 5 letnia. Myślałem, że szlag mnie trafi.

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Doliczmy robotę, zakup kosiarki...

Biznes po ....fajny..

Nigdy przy niczym nie liczę swojej pracy.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Wnuczka dziś u sąsiada była jak wirowaliśmy miód... 5 letnia. Myślałem, że szlag mnie trafi.

...tylko z ciekawości...

Czym podpadła....

Zwykła złość na los, czy coś przeszkadzała?

Edytowane przez 12Pafnucy
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v