Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał(a):

O to i mojej trzeba dorzucić na 3 żeby wstydu nie było. 

Raczej na ile stać. Ja się nie wysilalam. Mój mąż ojciec chrzestny z 4 razy dziecko widział. To kolegi córka także...

5 minut temu, pedro2 napisał(a):

Komunia 240. 

Wesele 400 

Jak ktoś robi na grubo tylko dlatego, że liczy na koperty i zwrot 100% to niech lepiej nie liczy i z rezerwą planuje atrakcje 🤭 

Nie te czasy. Mentalność ludzi jest mocno do tyłu co do aktualnych stawek za talerzyk.

Ale też już nie ma co przesadzać, wesele robi się raz w życiu i musi kosztować. 

Kto się żeni i buduje tego się nie szkoduje. 

Komunia licząc prezenty raczej się zwróci. My z chrzestną i połowa już jest 

Im bogatsze wesele tym szybszy rozwód z moich obserwacji.

• Like 4
Opublikowano
14 minut temu, malaczarna napisał(a):

No mój się nie rozwodzi...

A naprawdę było....na bogato....no ale to już kilka lat temu.

..a powiem że dużo się ma od gości...rodziny jakie to wesele...

Nie sztuka dużo wydać za talerzyk...

...się więzy... przyjaźnie...też liczą...

• Like 2
Opublikowano
24 minuty temu, 6465 napisał(a):

O to i mojej trzeba dorzucić na 3 żeby wstydu nie było. 

Nie dziaduj 🤣 na chrzciny chrześniaka fakt że pierwszego kupiłem mu kajdan złoty wg siostry 🤣 no i 2tys dołożyłem. 

Chrzciny to już w tamtym roku chcieli 200 za talerzyk.

Ja w czerwcu mam 2 wesela co dwa tygodnie i też myślę ile dać teraz 🤔 jedno u sąsiada a drugie u mojej babci brata wnuk 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Ta z tunelu polska. Kiedyś byłam tam. Czekam na swoje zmarzluchy. Poszły te kwitnące jabłonie śliwy orzechy debom nawet liście pomrozilo

To jak masz pewne pochodzenie to są to polskie truskawki. Tunele już od kilku dni coś zbierają. 

Ta z tunelu polska. Kiedyś byłam tam. Czekam na swoje zmarzluchy. Poszły te kwitnące jabłonie śliwy orzechy debom nawet liście pomrozilo

To jak masz pewne pochodzenie to są to polskie truskawki. Tunele już od kilku dni coś zbierają. 

U mnie tam gdzie nie były przykryte to pojednyncze jakieś kwiaty na truskawce przemarzły, to co było pod włóknina to bez strat.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Moje około 15 maja. Z tuneli już są. W hurcie po około 30zl/kg. Ale to może być tzw polska przesypywana, kupują Hiszpana i sprzedają jako polska,

Za takie numery łapy uciąć przy samej d*pie i dodatkowo kara w wysokości 50% rocznego przychodu.

Opublikowano
3 minuty temu, jacek1296 napisał(a):

Za takie numery łapy uciąć przy samej d*pie i dodatkowo kara w wysokości 50% rocznego przychodu.

To jest standard w tym okresie. Robią to wszyscy, i straganiarze, i na rynkach hurtowych ...

Nie mam nic przeciwko importowi, bo nie da się z nim walczyć, ale niech kraj pochodzenia będzie oznaczany i nie oszukiwany aby klient wiedział co kupuje.

• Like 3
Opublikowano
4 minuty temu, jacek1296 napisał(a):

Ten incydent jest stosowany w całej Europie. 

Opublikowano
Godzinę temu, bezbarwny napisał(a):

W lubuskim 620, plus trunki, napoje, ciasta, wiejski stół, muzykanci, dekoratorzy, filmowcy, hotel dla przyjezdnych i inne, ponad 1200 od osoby daje. 

To elyta z peło to ich stać 

Opublikowano
22 minuty temu, PAN88 napisał(a):

Nie dziaduj 🤣 na chrzciny chrześniaka fakt że pierwszego kupiłem mu kajdan złoty wg siostry 🤣 no i 2tys dołożyłem. 

...z ciekawości...dużo masz chrześniaków?

Opublikowano
16 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

To jest standard w tym okresie. Robią to wszyscy, i straganiarze, i na rynkach hurtowych ...

Nie mam nic przeciwko importowi, bo nie da się z nim walczyć, ale niech kraj pochodzenia będzie oznaczany i nie oszukiwany aby klient wiedział co kupuje.

Dokładnie tak.

14 minut temu, 6465 napisał(a):

Ten incydent jest stosowany w całej Europie. 

Niestety.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

No mój się nie rozwodzi...

A naprawdę było....na bogato....no ale to już kilka lat temu.

..a powiem że dużo się ma od gości...rodziny jakie to wesele...

Nie sztuka dużo wydać za talerzyk...

...się więzy... przyjaźnie...też liczą...

Goście najważniejsi to oni robią klimat. Na swoje też nie żałowałam...ale sukienki po 10 tysięcy teraz sorry nie mój klimat. Wiecie ile to byłoby par szpilek skórzanych?

Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

U mnie tam gdzie nie były przykryte to pojednyncze jakieś kwiaty na truskawce przemarzły, to co było pod włóknina to bez strat.

Jakoś boje się córce kupić. 

Godzinę temu, PAN88 napisał(a):

Chrzciny to już w tamtym roku chcieli 200 za talerzyk.

Ja w czerwcu mam 2 wesela co dwa tygodnie i też myślę ile dać teraz 🤔 jedno u sąsiada a drugie u mojej babci brata wnuk 

Taki Ala jak dla byka na karczycho? Ble. Nie wiem zaklepalam w 2023 dla córki nie pytałam o menu. Była 18-tka mojej chrześnicy. Fajnie było to się zamówiło. Mój rekord to komunia chrzesniaka później dwa wesela jedno po drugim w czerwcu i były jeszcze 3 kolejne ale pamiętam że w szpitalu leżałam miesiąc  i nie poszliśmy.

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

A najsłabsze osobniki za małego umierały. Nie były ratowane na siłę.

I teraz tak powinno być. Mnie i Piotera by nie było 

Opublikowano

też tak myślę 

54 minuty temu, PAN88 napisał(a):

I drugi w drodze 

a 3 w planach

Opublikowano
36 minut temu, malaczarna napisał(a):

Goście najważniejsi to oni robią klimat. Na swoje też nie żałowałam...ale sukienki po 10 tysięcy teraz sorry nie mój klimat. Wiecie ile to byłoby par szpilek skórzanych?

Jakoś boje się córce kupić. 

Taki Ala jak dla byka na karczycho? Ble. Nie wiem zaklepalam w 2023 dla córki nie pytałam o menu. Była 18-tka mojej chrześnicy. Fajnie było to się zamówiło. Mój rekord to komunia chrzesniaka później dwa wesela jedno po drugim w czerwcu i były jeszcze 3 kolejne ale pamiętam że w szpitalu leżałam miesiąc  i nie poszliśmy.

3-4? 

Opublikowano
15 minut temu, Michal2399 napisał(a):

I teraz tak powinno być. Mnie i Piotera by nie było 

A tobie co?

Też kutasa nie masz?

39 minut temu, malaczarna napisał(a):

Goście najważniejsi to oni robią klimat. Na swoje też nie żałowałam...ale sukienki po 10 tysięcy teraz sorry nie mój klimat. Wiecie ile to byłoby par szpilek skórzanych

No pisałem...nie tylko zasobność portfela...

tak w skrócie, to tak powiem Pani....no kurna...no nikt ..no nigdy tyle ludzi mnie nie wycalowało nad ranem...po weselu...a było dwudniowe...z orkiestrą....

...i to bardzo było na tyle...

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Widzę, że o wydatkach komunijnych rozmowa🙆...a mnie dzisiaj upier...ł komar... pierwszy w tym sezonie🤭...

O jej...

Znam sklep ze środkami przeciw...🤭

Nawet jutro czynne...

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v